Hans Graf & Anne Schwanewilms

Pe 08/09/2017 19:00 - 21:00
Liput: 36.00-7.00 €

Esittely

Felix Mendelssohn: Kaunis Melusine, alkusoitto / Richard Strauss: Lauluja / Alexander von Zemlinsky: Die Seejungfrau

Syyskauden avauskonsertin tunnelma kohoaa syvyyksistä horisontin ylle orkesterimusiikin värikkäimpiä sävyjä heijastellen. Felix Mendelssohnin ja Alexander von Zemlinskyn merenneitokuvausten keskiössä kuullaan aikamme johtavaksi Strauss-sopraanoksi kutsutun Anne Schwanewilmsin tulkitsemia orkesterilauluja säveltäjän varhaisvuosilta. 

Hans Graf
Itävallassa Marchtrenkin pikkukaupungissa syntynyt Hans Graf (s. 1949) on yli 40-vuotisen uransa aikana profiloitunut yhtenä maailman kiireisimmistä kapellimestareista. Graf piti hallussaan kolmen orkesterin ylikapellimestarin tehtävää samanaikaisesti: hänet muistetaan Houstonin sinfoniaorkesterin pitkäaikaisimpana ylikapellimestarina vuosilta 2001–2013, Calgaryn sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina 1995–2003 ja Bordeaux-Aquitainen kansallisorkesterin taiteellisena johtajana 1998–2004. Näitä ennen hän toimi Salzburgin Mozarteumin orkesterin musiikillisena johtajana 1984–1994. Vakio-orkestereiden lisäksi Graf on johtanut mm. Leipzigin Gewandhausin orkesteria, Wienin sinfonikoita ja filharmonikoita sekä Amerikan Big Five -orkestereita.
Graf on käynyt pitkän tien Euroopan ja USA:n merkkiorkestereiden vakiovierailijaksi. 
Vuodesta 2013 lähtien Graf on ollut vapaa vierailemaan maailman orkestereissa ilman vakituista kiinnitystä: ”Oman ajan lisääminen tuntuu nyt hyvältä ajatukselta. Unelmoin, että voisin vain keskittyä musiikin kuuntelemiseen ilman sen opiskelemista. Nuorena olin kunnianhimoinen lukija, mutta lopetin sen 30-vuotiaana. Nyt haluan lukea taas sanoja, en vain nuotteja. Ja viettää aikaa vaimoni kanssa jossain kauniissa maailmankolkassa. Sitten eläkkeellä”, Graf sanoi Houston Chroniclelle jäähyväiskonserttiensa alla vuonna 2012.

Anne Schwanewilms
Saksalainen sopraano Anne Schwanewilms (s. 1967) on yksi arvostetuimmista Richard Strauss -tulkitsijoista, ja hän on esiintynyt niin New Yorkin Metropolitanin oopperassa kuin kaikissa Euroopan tärkeimmissä oopperataloissa. 
Straussin oopperat ja laulut ovat pitkään kuuluneet Schwanewilmsin ohjelmaan, mutta kesti jonkin aikaa, että hän sai tilaisuuden näyttää todellista osaamistaan lyyrisenä Strauss-sopraanona. Mezzona aloittanutta laulajaa vietiin kovasti täyspäiväisen Wagner-laulajan suuntaan, kunnes hän päätti odottaa sopivaa hetkeä eläytyäkseen Straussin Ruusuritarin Marsalkattaren rooliin. Hänen suuriin läpimurtoihinsa kuuluukin vuoden 2000 esitykset Ariadnena Lontoossa sekä 2006 Marsalkattarena Chicagossa. Viime vuosina hän on laulanut myös Wagneria Bayreuthissa ja Berliinin valtionoopperassa.
Konserttilaulajana Schwanewilms on keskittynyt Straussiin. Yhdessä vakiopianistinsa Malcolm Martineun kanssa hän on esiintynyt mm. Lontoon kamarimusiikkipyhätössä Wigmore Hallissa ja New Yorkin Lincoln Centerissä, ja yhdessä pianisti Roger Vignolesin kanssa levytetty julkaisu Straussin lauluista Hyperion-levymerkille vuonna 2006 sai suitsutusta kriitikoilta. Erityisesti tekstin syvällinen tunteminen ja kokemuksen välittäminen huomioitiin.  

Jaani Länsiö

Felix Mendelssohn: Die Schöne Melusine, alkusoitto op. 32

Vuonna 1833 Felix Mendelssohn (1809-1847) näki Berliinissä saksalaisen säveltäjä Conrad Kreutzerin uuden oopperan Melusina. Mendelssohn reagoi oopperaan ja sen musiikkiin hyvin kriittisesti ja arvosteli rankasti etenkin alkusoittoa. Hän ryhtyi säveltämään omaa alkusoittoa ikäänkuin osoittaakseen, mitä hyvä säveltäjä saattoi oopperan aiheella tehdä. Fanny-sisarelle omistettu Die schöne Melusine (Kaunis Melusine) sai kantaesityksensä Lontoossa huhtikuussa 1834. Vastaanotto oli viileä ja Mendelssohn uusi partituurin syksyllä 1835. Säveltäjä piti aina tätä teosta suuressa arvossa, mutta sitä esitetään silti erittäin harvoin. Mendelssohnin suosituimmat alkusoitot ovat edelleenkin Kesäyön unelma ja Hebridit.
Die Schöne Melusine perustuu satuaiheelle, joka on muunnelma tunnetusta merenneito-myytistä. Melusine on neito, joka menee naimisiin ritari Raimundin kanssa sillä ehdolla, ettei ritari koskaan kysy minne hänen vaimonsa menee lauantaisin. Utelias aviomies ei tietysti voi vastustaa kiusausta ottaa selvä miksi. Hän näkee Melusinen muuttuvan vedenhaltijattareksi, jolla on kalan pyrstö. Avioliitto päättyy siihen.
Alkusoitto seuraa sadun juonta melko yksityiskohtaisesti. Alussa ja lopussa musiikki kuvaa veden solinaa, ja sekä Melusinella että Raimundilla on omat teemansa. 


Richard Strauss: Orkesterilauluja

Richard Strauss (1864-1949) sävelsi koko elämänsä ajan vokaalimusiikkia; tuotantoon kuuluu yli 200 yksinlaulua, useita oopperoita sekä myös kuorokappaleita. Monet yksinlauluista syntyivät Straussin vaimolle, laulajatar Pauline de Ahnalle (1863-1950). Laulujen enemmistö on sävelletty lauluäänelle ja pianolle. Illan konsertissa esitetään kuusi laulua, joista säveltäjä itse on orkestroinut viisi. 

Die heiligen drei Könige aus Morgenland
Waldseligkeit
Morgen
Das Rosenband
Die Nacht


Alexander von Zemlinsky: Die Seejungfrau

Vuonna 1902 Alexander von Zemlinsky alkoi säveltää H.C. Andersenin kuuluisaan Pieni merenneito -satuun perustuvaa orkesterifantasiaa Die Seejungfrau. Zemlinsky tarttui ai-heeseen ainakin osittain siksi, että hänen oppilaansa Alma Schindler oli äskettäin päät-tänyt heidän romanttisen suhteensa tavattuaan Gustav Mahlerin. Merenneidon su-rullinen rakkaustarina heijasti hylätyn Zemlinskyn omia tuntoja.
 Die Seejungfrau valmistui vuonna 1903 ja sai kantaesityksensä Wienissä 25.1.1905 sä-veltäjän itsensä johdolla. Vastaanotto oli vaihteleva mutta pääosin myönteinen. Teos esitettiin vielä kaksi kertaa, mutta jäi sitten syrjään.
Paetessaan Yhdysvaltoihin 1930-luvulla säveltäjä otti mukaansa ainoastaan kaksi teok-sen kolmesta osasta. Eurooppaan jäänyt osa katosi. Die Seejungfrau sai vähitellen myyt-tisen aseman merkittävänä sävellyksenä, jota ei olisi mahdollista kuulla alkuperäisessä muodossaan. Mutta kadonnut osa löytyi 1980-luvulla, ja Die Seejungfrau teki paluun konserttiohjelmistoihin vuonna 1984. Nykyään teos on Zemlinskyn ehkä soitetuin.
Christian Holmqvist 

Taiteilijat

 • Hans Graf

  kapellimestari

 • Anne Schwanewilms

  sopraano

Ohjelma

 • 19.00

  Kaunis Melusine alkusoitto

 • Richard Strauss

  Die heiligen drei Könige aus Morgenland

 • Richard Strauss

  Waldseligkeit

 • Richard Strauss

  Morgen

 • Richard Strauss

  Das Rosenband

 • Richard Strauss

  Die Nacht

 • 21.00
  Alexander von Zemlinsky

  Die Seejungfrau

Usein kysyttyä

Voinko ottaa orkesterista valokuvia?

Voit ottaa kuvia ennen konserttia ja konsertin jälkeen. Konsertin ajan toivomme sinun rentoutuvan kuuntelemaan soittoamme. Näin takaat työrauhan meille ja rauhallisen konserttielämyksen muille kuulijoille.

Mistä voin tilata väliaikatarjoilut?

Väliaikatarjoilut voi tilata Restel Tapahtumaravintoloiden myyntipalvelusta puhelimitse 0207624862 tai sähköpostilla ravintolat.musiikkitalo@restel.fi tai osoitteesta
http://shop.ravintolamaailma.fi/musiikkitalo. Huomioithan että yli 30 henkilön väliaikatarjoilujen tilaus myyntipalvelusta.

Kuinka pukeudun konserttiin?

Pukeudu niin, että viihdyt. Pukukoodi on vain orkesterilla.

Kuinka voin vaihtaa kausikorttipaikkani?

Kausikorttipaikan voi vaihtaa myynnin alkaessa ostamalla uuden kausikortin vapaana olevista paikoista. Lunastamatta jääneet paikat vapautetaan kertalippumyyntiin kausikorttimyynnin päätyttyä.

Minulla on kausikortti, mutta en pääse konserttiin, mitä teen?

Lipun voi luovuttaa ystävän käyttöön tai lahjoittaa musiikinopiskelijan käyttöön konserttipäivänä klo 15 mennessä p. 09 3102 2700 tai helsinki.philharmonic@hel.fi.