article-image

Palkinto HKO:n ohjelmistosuunnittelulle

Vuoden esteettinen teko 2016 Susanna Mälkille ja Helsingin kaupunginorkesterille

Suomen Estetiikan Seura jakoi 8.12.2016 vuosiseminaarin yhteydessä perinteisen Vuoden Esteettinen Teko -palkinnon. Kunniapalkinto myönnetään henkilölle tai yhteisölle, joka toiminnallaan, tuotteillaan tai ajatuksillaan edistää keskustelua taiteen, kauneuden ja esteettisen arvon kysymyksistä. 


Vuonna 2016 palkinto myönnettiin Susanna Mälkille ja Helsingin kaupunginorkesterille rohkeasta ja luovasta ohjelmistosuunnittelusta. Palkintoraati perusteli valintaansa seuraavasti: 
”Susanna Mälkin tänä syksynä käynnistynyt kausi Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestarina on huipentanut orkesterissa viime vuosina tapahtuneen positiivisen taiteellisen kehityksen. Mälkin konserttikaudelle 2016–2017 suunnittelema ohjelma on osoittautunut Suomen orkesterielämän mittakaavassa poikkeukselliseksi, festivaalimaiseksi jatkumoksi, joka kohotti Helsingin kaupunginorkesterin tämän kauden kiinnostavimmaksi suomalaisorkesteriksi. Ranskalainen ja itäeurooppalainen musiikki sekä mielenkiintoinen uuden musiikin tarjonta muodostavat fokusoituneen ja rohkean ohjelmakokonaisuuden, joka antoi orkesterille uudenlaisen, monipuolisemman profiilin ja tarjoaa sille jännittäviä kehittymismahdollisuuksia. 


Susanna Mälkin otteesta saatiin erinomainen näyte kaudenavajaiskonsertissa syyskuussa 2016: ohjelmassa oli uutta suomalaista, nykymusiikin klassikko ja ranskalaista impressionismia pienistä kappaleista koostuvana mosaiikkimaisena kokonaisuutena, joka oli sinfoniakonserttikontekstissa poikkeuksellinen. Mälkki hallitsi tyylinvaihdokset tarkasti ja viritti orkesterin taitavasti erilaisille musiikillisille taajuuksille. 


Jo keväällä 2016 suomalaisorkestereissa harvinaisempi ranskalainen musiikki osoittautui menestyksekkääksi valinnaksi Mälkin ja HKO:n yhteistyöhön. Tuloksena on ollut nautinnollisia ja korkeatasoisia tulkintoja ranskalaisista teoksista. Mälkki on saanut orkesterin hämmästyttävän nopeasti johdatettua herkkäviritteiseen ja entistä tarkempaan musisointiin, ja orkesterin sointiin on kehittynyt jo nyt uusia ulottuvuuksia.” 


Kunnianpalkinnon saajan valitsi Suomen Estetiikan Seuran nimeämä palkintoraati, johon kuuluivat seuran hallituksen edustaja FM Harri Mäcklin sekä FM Auli Särkiö. 


Lisätietoja: 
Harri Mäcklin harri.macklin@helsinki.fi 0503257281