Hans Graf & Anne Schwanewilms

Fre 08/09/2017 19:00 - 21:00
Biljetter: 36.00-7.00 €

Presentation

På höstsäsongens öppningskonsert stiger stämningen från djupen till ovan horisonten, speglande orkestermusikens mest färggranna nyanser. Mellan Felix Mendelssohns och Alexander von Zemlinskys sjöjungfruskildringar ges några av Richards Strauss tidiga orkestersånger. De framförs av en av vår tids ledande Strauss-sopraner, Anne Schwanewilms. 

Hans Graf

Österrikaren Hans Graf (f. 1949) har profilerat sig som en av världens mest sysselsatta dirigenter.   Han arbetade som chefdirigent för tre orkestrar samtidigt: Houstons symfoniorkester (2001-2013), Calgarys symfoniorkester (1995-2003) och Bordeaux-Aguitaines nationalorkester (1998-2004). Dessutom har han varit musikalisk ledare 1984-1994 för Mozarteum i Salzburg, samt hunnit gästdirigera bl.a. Gewandhaus i Leipzig, Wiens symfoniker, Wiens filharmoniker och Amerikas Big Five-orkestrar. Efter att ha utbildats till pianist och dirigent vid musikhögskolan i Graz flyttade Graf till Leningrad för att studera med Arvid Jansons. Andra lärare har varit Sergiu Celibidache och Franco Ferrara. Graf arbetade som bl.a. konstnärlig ledare för Iraks nationella symfoniorkester före segern i Karl Böhm-tävlingen år 1979 startade en internationell karriär. Från och med 2013 är Graf fri artist.

Anne Schwanewilms

Den tyska sopranen Anne Schwanewilms (f. 1967) är en av de mest uppskattade tolkarna av musik av Richard Strauss. Hon har uppträtt på bl.a. Metropolitan och flera av Europas viktigaste operahus. Hon inledde sin karriär som mezzo och visade sitt kunnande som lyrisk Strauss-sopran först efter ett tag. Genombrotten på denna front skedde då hon sjöng Ariadne (Ariadne på Naxos) i London år 2000 och Fältmarskalkinnan (Rosenkavaljeren) i Chicago år 2006. Under de senaste åren har Schwanewilms också sjungit Wagner, i Bayreuth och på Staatsoper Berlin. 

Felix Mendelssohn: Die Schöne Melusine, uvertyr opus 32

År 1833 såg Felix Mendelssohn (1809-1847) i Berlin den tyska tonsättaren Conrad Kreutzers nya opera Melusina. Mendelssohn ogillade starkt operan och dess musik och kritiserade hårt framförallt uvertyren. Han började komponera en egen uvertyr liksom för att visa vad en bra tonsättare kan göra med operans stoff. Die schöne Melusine (Den sköna Melusine), tillägnad tonsättarens syster Fanny, uruppfördes i London i april 1834. Mottagandet var kyligt och Mendelssohn reviderade partituret hösten 1835. Tonsättaren skattade alltid detta verk högt, men det framförs mycket sällan. Mendelssohns mest populära uvertyrer är fortsättningsvis En midsommarnattsdröm och Hebriderna. 

Die Schöne Melusine bygger på ett sagomotiv som utgör en variant av den kända myten om sjöjungfrun. Melusine är en mö som gifter sig med riddar Raimund på villkor att denne aldrig frågar sin hustru vart hon går på lördagarna. Den till sist allt mera nyfikne äkta mannen kan förstås inte hålla sitt löfte, och får se hur Melusine förvandlas till en vattennymf med en fiskstjärt. Äktenskapet tar slut på en gång. 

Richard Strauss: Orkestersånger

Richard Strauss (1864-1949) komponerade i hela sitt liv vokalmusik, till produktionen hör över 200 solosånger, flera operor samt även körstycken. Flera av solosångerna skrevs åt Strauss hustru, sångerskan Pauline de Ahna (1863-1950). Majoriteten av sångerna är för sångröst och piano. I kvällens konsert framförs sex sånger av vilka tonsättaren själv orkestrerat de fem första.
Die heiligen drei Könige aus Morgenland (opus 56:5) komponerades år 1906. Heinrich Heines (1797-1856) dikt skildrar de tre vise männens resa. Denna sång är en av de få av Strauss som från början är skriven för sångröst och orkester. 


Alexander von Zemlinsky: Die Seejungfrau

År 1902 började Alexander von Zemlinsky arbeta på en orkesterfantasi, Der Seejungfrau, som utgick från H. C. Andersens berömda saga om den lilla sjöjungfrun. Zemlinsky fast-nade för ämnet åtminstone delvis på grund av att hans elev Alma Schindler nyss hade avslutat deras romantiska förhållande därför att hon hade träffat Gustav Mahler. Sjöjung-fruns sorgliga kärlekshistoria återspeglade den övergivna Zemlinskys egna känslor.
 
Die Seejungfrau fullbordades år 1903 och uruppfördes i Wien den 25.1.1905 under tonsättarens ledning. Mottagandet var blandat men i grunden positivt. Verket spelades ytterligare två gånger men hamnade sedan i skymundan.
 
Då Zemlinsky på 1930-talet flydde till Förenta staterna tog han med sig endast två av ver-kets tre satser. Den sats som blivit kvar i Europa försvann. Efter hand fick Die Seejungfrau en mytisk status som en betydande komposition som aldrig skulle kunna höras i sin orig-inalform. Men den försvunna satsen hittades på nytt på 1980-talet och Die Seejungfrau återvände till konsertestraderna år 1984. Numera är verket tonsättarens kanske mest frekvent spelade.

Christian Holmqvist 

Konstnärer

 • Hans Graf

  dirigent

 • Anne Schwanewilms

  sopran

Program

 • 19.00

  Kaunis Melusine alkusoitto

 • Richard Strauss

  Die heiligen drei Könige aus Morgenland

 • Richard Strauss

  Waldseligkeit

 • Richard Strauss

  Morgen

 • Richard Strauss

  Das Rosenband

 • Richard Strauss

  Die Nacht

 • 21.00
  Alexander von Zemlinsky

  Die Seejungfrau

Ofta frågat

Kan jag fotografera orkestern?

Du får ta bilder före konserten och efter konserten. Då konserten pågår önskar vi dock att du lyssnar på musiken. På så sätt garanterar du musikerna arbetsfrid och stör inte heller de övriga konsertbesökarna.

Var kan jag beställa pausservering?

Pausserveringen kan beställas från Restels försäljningstjänst med telefon 0207624862 eller email ravintolat.musiikkitalo@restel.fi eller via länken
http://shop.ravintolamaailma.fi/musiikkitalo. Notera att beställning av pausservering för över 30 personer sker via försäljningstjänsten.

Måste jag klä upp mig då jag kommer på konsert?

Endast orkestern har dräktkod. Du får klä dig så att du trivs bäst.

Hur kan jag byta ut min säsongkortsplats?

Säsongkortsplatsen kan bytas ut då försäljningen inleds genom att du köper ett nytt säsongkort till en plats som är ledig. Platser som inte har lösts ut säljs som engångsbiljetter då försäljningen av säsongkorten har avslutats.

Jag har ett säsongkort men kan inte komma på konsert, vad göra?

Biljetten kan skänkas åt en vän, eller ges i gåva åt en musikstuderande genom att senast kl. 15 under konsertdagen ringa tel. 09 3102 2700 eller sända mail till helsinki.philharmonic@hel.fi.