Chefdirigent

Helsingfors stadsorkesters trettonde chefdirigent Susanna Mälkki är född och uppvuxen i Helsingfors, dessutom uppvuxen till ackompanjemang av HSO. Som liten gick hon med sin familj på konserter, som litet äldre på skolkonserter, och då hon studerade gick hon på säsongkonserter och lyssnade på världens bästa solister.

Före dirigentkarriären inleddes studerade Mälkki cello vid Sibelius-Akademin och i Stockholm och London. Hon vann första pris i Åbo cellotävling och blev Göteborgs symfoniorkesters solocellist. I detta skede hade lusten att dirigera dock blivit allt starkare. Mälkki sökte till Sibelius-Akademins dirigentklass och blev antagen.”Jag tror att jag på något plan alltid vetat att jag skall bli dirigent”, berättade hon strax före hon skulle inleda sitt chefdirigentskap. ”Jag minns att jag redan då jag studerade cello tänkte:’nog skulle jag också komma in på dirigentklassen’.”

Mälkki dirigerade en orkester första gången i Stockholm, där orkesterstuderande bildat en ensemble som behövde en dirigent. Denna erfarenhet bevisade henne att dirigerandet var rätt sätt att ge utlopp för passionen för musik. Säsongen 2016-17 inleder hon sitt arbete som chefdirigent för sin hemstads orkester. Den första konsertsäsongens tema är det franska.

”Jag har velat föra samman flera fina verk för att bilda en enhetlig repertoar i vilken man inte bara går från ett stycke till ett annat, eller från en konsert till en annan. I Frankrike har man ett helt eget sätt att producera ljud även inom instrumentgrupperna. Den franska musiken har en helt egen klang, på samma sätt som finska orkestrar har sin egen Sibelius-klang.”
Helsingfors stadsorkester är grundad år 1882 och till dess historia höra flera musikens stormän från och med Robert Kajanus och Jean Sibelius. Mälkki anser att staden har skäl att vara stolt över sin orkester.

”På en orkesterkonsert upplever vi ting tillsammans, delar dem gemensamt. Orkestern är som ett levande orkesterbibliotek som är öppet för alla. Den klassiska musiken har alltid, redan sedan Sibelius tider, utgjort en väsentlig del av vår kulturella identitet.”