article-image

Oi Suomi katso, sinun päiväs koittaa

Musiikkia ja mielialoja 1939-1945 - osa 2

Sotavuosien ilmatilaa hallitsi suvereenisti Suomen Yleisradio. Radiolla oli tehtävänsä niin tiedonvälityksessä, kansakunnan voimanlähteenä kuin kosketuksen välittämisessä kodin ja rintaman välillä. Merkitystä hahmottaa mainiosti se, että radiolupien määrä sotavuosina liki kaksinkertaistui. Eräs Yleisradion ohjelmavalintojen vaikuttajista oli juuri kansallistunteen ylläpitäminen - ja taidemusiikin saralla sen itseoikeutettuna ikonina tietysti Jean Sibelius.

Talvisodan syttyessä Jean Sibeliukselle oli tarjottu turvapaikkaa eri Pohjoismaista ja jopa Yhdysvalloista, mutta säveltäjä ei tohtinut lähteä pois kotimaastaan. ”Eivät ne ulkomaalaiset ymmärrä, ettei suomalainen vaaran hetkellä maataan jätä”, oli Aino Sibelius kommentoinut. Osan sotavuosista Sibelius perheineen asui Helsingissä ja osan maalla Ainolassa, jonka puutarha, Ainon valtakunta, tarjosi kaivattua lisuketta ruokapöytään. Sibeliuksesta kehkeytyi topakan kieltäytymisensä myötä suoranainen symboli maamme itsenäisyydelle. Sodan ajan runsaasta radiosoitosta säveltäjä ei muuten tiettävästi vaatinut hänelle kuuluvia tekijänoikeuskorvauksia, vaikka puutetta lienee noina vuosina kärsitty Ainolassakin.

 

2_aino_ja_jean_sibelius_ainolassa_1940_helsingin_kaupunginmuseo_kuva_arne_pietinen_oy.png

Aino ja Jean Sibelius Ainolassa 1940 (Helsingin kaupunginmuseo, kuva: Arne Pietinen Oy)

Saksan propagandaministeri Joseph Goebbels määräsi 1942 Sibelius-seuran perustettavaksi Saksaan, tarkoituksenaan lujittaa kahden Neuvostoliittoa vastaan taistelevan maan kulttuurisuhteita. Sibelius kiitti huomiosta, tuesta isänmaalleen ja kiinnostuksesta musiikkiaan kohtaan, vaikka tapahtuma muuttikin hänen kansainvälistä asemaansa. Natseihin säveltäjä suhtautui varautuneesti ja tuomitsi vuotta myöhemmin kansallissosialismin ja sen rotuopit päiväkirjassaan.

http://www.sibelius.fi/media/Audio/Sibeliuksen_radiotervehdys_Saksaan.mp3

 

Musiikkia ja mielialoja 1939-1945 sarjan muut osat: 

1. Musiikkia ja mielialoja 1939-1945