Armas Janne - Kannelmäen kirkko

La 07/12/2019 16:00 - 17:00
vapaa pääsy

Esittely

Kaupunginorkesteri lähtee Suomalaisen musiikin päivän kunniaksi kotikaupunkikiertueelle. Esitettävien teosten pyöreät vuodet antavat konserttiohjelmaan historiallista kaikupohjaa.

HKO lähtee Suomalaisen musiikin päivän kunniaksi kotikaupunkikiertueelle. Pyöreät vuodet antavat konserttiohjelmaan historiallista kaikupohjaa: alkuperäisversioina kuultavien Sibeliuksen Humoreskien kantaesityksestä on kulunut sata vuotta. Konsertit soitetaan ilman kapellimestaria, korostaen orkesterin kamarimusiikillisia ulottuvuuksia.

Alina Pogostkina

Venäjällä syntynyt saksalainen Alina Pogostkina (s. 1983) on kulkenut mutkaisen tien huippuviulistiksi. Hän kasvoi kahden ammattiviulistin lapsena, eikä koskaan muista halunneen muuta kuin itsekin soittaa viulua. Hän oli vain seitsemän vanha perheen muuttaessa Heidelbergiin, missä he hankkivat elantonsa katumuusikkoina. Silloin hän oppi luottamaan ihmisten hyväntahtoisuuteen ja arvostamaan konserttitilannetta etuoikeutena ja luksusluokan tapahtumana, johon yleisö tulee varta vasten kuuntelemaan. 

Pogostkina puhuu poikkeuksellisen avoimesti mielenmaisemastaan, suorituspaineista, maailmantuskasta ja erilaisista henkisistä lukoista, joiden avaamiseksi hän on kamppaillut. Hän on viime vuosina ottanut harjoittelu- ja esiintymisvapaita etsiäkseen uusia inspiraationlähteitä ja kehittyäkseen sekä ihmisenä että muusikkona, ja ollut myös mukana järjestämässä mindfulness-retriittejä muusikoille, jotka tasapainoilevat luovuutensa ja fysiikkansa rajoilla.

Pogostkinan kansainvälinen läpimurto tapahtui vuonna 2005 hänen voittaessaan Helsingissä Sibelius-viulukilpailun sekä erikoispalkinnon parhaasta Sibeliuksen konserton tulkinnasta, ja hän kuulunut siitä lähtien viulistien korkeimpaan tähtiluokkaan. Pogostkinaa on kuultu maailman parhaiden orkestereiden ja kapellimestarien kanssa, ja hän on myös Suomessa aina toivottu vieras. Pelkästään tänä vuonna hän on esiintynyt Lontoon Philharmonia Orchestran, BBC Philharmonicin, Tokion sinfoniaorkesterin ja Kuninkaallisen Tukholman filharmonisen orkesterin kanssa. Hän on myös usein esittänyt solistinumeroita ilman kapellimestaria. Tänä vuonna esimerkiksi Alban Bergin ja Mozartin konserttoja sekä Ludwig van Beethovenin viulukonserton kamarisovituksen. Helsingin kaupunginorkesterin kanssa Pogostkina soitti viimeksi vuonna 2011, kun ohjelmassa oli Sibeliuksen viulukonsertto. 

Jaani Länsiö

Jean Sibelius: Kuusi humoreskia viululle ja orkesterille

Jean Sibelius (1865–1957) törmäsi jälleen vuonna 1917 viidennen sinfoniansa kauneusvirheisiin. Ensimmäinen versio kaksi vuotta aiemmin ei tyydyttänyt sen enempää kriitikoita kuin häntä itseään, eikä vielä ensimmäinen korjauskierroskaan jättänyt Sibeliuksen itsekritiikillä myrkytettyä mieltä rauhaan. Niinpä Sibelius toimi kuten kuka tahansa turhautumista vastaan kamppaileva taiteilija kohdatessaan epäonnistumisten sarjan: hän tarttui sinnikkäästi toimeen, ei hukannut hetkeäkään aikaa, vaan pysytteli kiireisenä minkä tahansa muun kuin keskeneräisenä odottavan suurtyön parissa.

Säveltäminen oli Sibeliukselle aina tuskien taival, mutta ehkä hän koki edes rahtusen helpommaksi tehdä musiikkia omalle soittimelleen viululle. Vaikka viulukonsertto oli valmistunut tuskaisesti, sen hienovaraisesti annostellut soittotekniset silmänkääntötemput ja lyyriset herkutteluhetket tuntuvat täysin loogisilta. Kaksi hurmaavaa serenadia viululle ja orkesterille op. 69 osoittavat hyvää makua miniatyyrimuodon ja solistisuuden yhdistelemissä. Kaksi pientä kappaletta solistille ja orkesterille, Cantique ja Devotion op. 77, näyttivät, että häneltä irtoaa tarvittaessa nopeitakin teostoimituksia, jos velkojat niin vaativat. Sonatiini viululle ja pianolle op. 80 oli hiljattain otettu innostuneesti vastaan Tukholmassa. 

Sibeliuksen vuonna 1917 luonnostelemista aiheista ei koskaan syntynyt toista viulukonserttoa, vaan kuusi humoreskia viululle ja orkesterille op. 87 ja 89. Vaikka ne on jaettu kahteen opukseen, Sibelius todennäköisesti tarkoitti ne yhdessä esitettäviksi. Kantaesityksen vuonna 1919 soitti Helsingin kaupunginorkesterin konserttimestari Paul Cherkassky säveltäjän johdolla. Lyhyistä kestoistaan huolimatta humoreskit ovat ”suurta muotoa”, kuten Sibelius huomautti. Huumoria niissä ei ole, mutta viulun tanssillisuutta, taiturillisia temppuja ja sibeliaanisia harmonioita sitäkin enemmän. Ensimmäinen ja kolmas ovat tanssillisia mutta herkkiä, toinen ja viides kysyvät virtuoosin valmiuksia. Neljännessä kuuluu griegiläistä melodiikkaa ja kansanlaulujen kaikuja. Ilmeikäs, äkkinäisiä tunnelmavaihdoksia juoksuttava päätösnumero vihjailee hurjistuvaan loppuhuipennukseen, jota ei koskaan tule. Humoreski nro 1:sta kuullaan nyt Sibeliuksen alkuperäinen, muokkaamaton versio ensimmäistä kertaa konsertissa sitten vuoden 1919 kantaesityksen.

Jaani Länsiö

Jean Sibelius: Sinfonia nro 3

Ensimmäisen ja toisen sinfonian mahtipontiset paisutukset olivat tehneet Jean Sibeliuksesta (1865–1957) kansallisen ikonin. Silti hän ei tyytynyt varmistelemaan. Senkin uhalla, että aina uuden sinfonian myötä menettäisi ne kuulijat, jotka edellisellä oli valloittanut, hän pyrki osoittamaan, mitä sinfonia voisi olla. Neljäs sinfonia meni koruttomassa karuudessaan yli kaiken käsityskyvyn. Kuudes ja seitsemäs tavoittelivat yhä aforistisempia kokonaisuuksia, joiden kutsumista sinfoniaksi olisi vielä puoli vuosisataa aiemmin karsastettu lajityypin kunnianloukkauksena. Mutta niitäkään ei olisi syntynyt ilman kolmatta sinfoniaa (1907), joka oli varovainen mutta merkittävä loikka kohti Sibeliuksen yhä pelkistyvämpää sävelkieltä. 

Teos otettiin varauksin vastaan. Suomessa sinfonian vastaanottoa lievensi Sibeliuksen nauttima koskemattomuus epävirallisena kansallissäveltäjänä, mutta Venäjällä tyrmistyneet reaktiot tulivat kuin yhdestä rintamasta. ”On jätettävä jäähyväiset aikaisemmalle Sibeliukselle. Hänen sinfoniansa pääpaino on – sen lyhyys”, kirjoitti Rusj-lehti. Myös opettaja- ja säveltäjäguru Nikolai Rimski-Korsakov nuhteli Sibeliusta: ”Miksi ette tee niinkuin on tapana? Tulette näkemään, ettei yleisö voi tätä seurata eikä ymmärtää.”

Sibeliuksen saamaa kritiikkiä on peilattava aikaansa. Kolmas sinfonia oli täydellinen vastakohta samaan aikaan syntyneille Rahmaninovin ja Gliéren toisille sinfonioille ja etenkin Gustav Mahlerin kahdeksannelle, joka sai nimen Tuhanten sinfonia esittäjien lukumäärän mukaan. Romanttisen sinfonian huippukausi veteli viimeisiään ennen kuin mammuttitauti korjaisi sen kuljeksimasta uusklassisen selkeyden ja modernin arvoituksellisuuden tieltä. Kun Sibelius tapasi Mahlerin, hän sanoi tälle ihailevansa sinfonian ankaruutta ja syvää logiikkaa, joka vaatii kaikkien motiivien toisiinsa liittymistä. Mahler oli toista mieltä: ”Ei. Sinfonian tulee olla kuin maailma. Sen täytyy sisältää kaikki.”

Sibeliuksen kolmas ei sisällä koko maailmaa, mutta kaiken tarvittavan kylläkin. Vuonna 1940, kun Sibeliuksen kynä oli jo kymmenen vuotta pysynyt vaiti, hän muisteli sinfoniansa vastaanottoa ja Rimski-Korsakovin isällistä ojennusta: ”Nyt olen varma, että sinfonioitani soitetaan enemmän kuin hänen.” 

Jaani Länsiö

Taiteilijat

 • Alina Pogostkina

  viulu

Ohjelma

 • 16.00
  Jean Sibelius

  Kaksi humoreskia viululle ja orkesterille op. 87

 • Jean Sibelius

  Neljä humoreskia viululle ja orkesterille op. 89

 • 17.00
  Jean Sibelius

  Sinfonia nro 3

Usein kysyttyä

Voinko ottaa orkesterista valokuvia?

Voit ottaa kuvia ennen konserttia ja konsertin jälkeen. Konsertin ajan toivomme sinun rentoutuvan kuuntelemaan soittoamme. Näin takaat työrauhan meille ja rauhallisen konserttielämyksen muille kuulijoille.

Mistä voin tilata väliaikatarjoilut?

Väliaikatarjoilut voi tilata Restel Tapahtumaravintoloiden myyntipalvelusta puhelimitse 0207624862 tai sähköpostilla ravintolat.musiikkitalo@restel.fi tai Restis-sovelluksesta.
Huomioithan että yli 30 henkilön väliaikatarjoilujen tilaus myyntipalvelusta.

Kuinka pukeudun konserttiin?

Pukeudu niin, että viihdyt. Pukukoodi on vain orkesterilla.

Kuinka voin vaihtaa kausikorttipaikkani?

Kausikorttipaikan voi vaihtaa myynnin alkaessa ostamalla uuden kausikortin vapaana olevista paikoista. Lunastamatta jääneet paikat vapautetaan kertalippumyyntiin kausikorttimyynnin päätyttyä.

Minulla on kausikortti, mutta en pääse konserttiin, mitä teen?

Lipun voi luovuttaa ystävän käyttöön tai lahjoittaa musiikinopiskelijan käyttöön konserttipäivänä klo 15 mennessä p. 09 3102 2700 tai helsinki.philharmonic@hel.fi.