John Storgårds & Bruckner V

Ke 28/03/2018 19:00 - 20:30
Liput: 36.00-7.00 €

Esittely

John Storgårds palaa vanhan kotiorkesterinsa eteen johtamaan Anton Brucknerin monumentaalisen viidennen sinfonian. 

EI VÄLIAIKAA.

Rakkaalla teoksella on monta nimeä. Anton Brucknerin älykkäimpänä teoksena pidettyä sinfoniaa kutsutaan Traagiseksi, Fantastiseksi sekä Uskonsinfoniaksi, mutta mikään lisänimistä ei täysin tavoita sen ulottuvuuksia. 

 

Anton Bruckner: Sinfonia nro 5 B-duuri

Anton Bruckner (1824–1896) työskenteli aina sinnikkäästi uuden sinfonian parissa vastoin-käymisistä ja kriitikoidensa naljailuista huolimatta. Niin myös vuonna 1875, kun hän sai pestin Wienin yliopistosta, jossa hän opetti aluksi palkatta 30-tuntisia työviikkoja, ja silti teoslista kas-voi uutuuksista päivätöiden ohella. 

Kaikkea ei Brucknerkaan niellyt. Vuonna 1877 kolmannen sinfonian kantaesitys meni täysin pipariksi, kun yleisön lisäksi myös orkesteri osoitti mieltään hivuttautumalla takahuoneeseen kesken töiden. Nöyryytys kävi Brucknerin luonnolle; vanhojen teosten korjailukierre alkoi.

Viides sinfonia valmistui jo 1876, mutta viralliseksi versioksi on julistettu vuonna 1878 paikattu laitos. Kantaesitystä jouduttiin odottamaan sittenkin peräti 16 vuotta. Pahaksi onneksi juuri tuona iltana Bruckner oli kotipotilaana, eikä koskaan kuullut sinfoniaa esitettynä. Juuri viides oli hänelle ehkä se läheisin, ainakin paperilla.

Paitsi että viides sinfonia on ainoa Brucknerin sinfonioista, joka alkaa pitkällä adagio-johdannolla, teoksen erikoispiirteeksi nousee Brucknerilla harvinaisempi kontrapunktin, pääl-lekkäisten melodioiden, käyttö. Vaikka sinfoniaa voidaan tästä syystä pitää säveltäjänsä älyk-käimpänä teoksena, sen piilomerkityksellisyys ja vahva henkilökohtainen tunnelataus tavoitte-lee ilmettä rationaalisten järjestelyjen ulkopuolelta. Myös Jean Sibelius kehui teoksen tunnus-tuksellisuutta: ”… se liikutti minua kyyneliin saakka. Olin pitkät ajat jälkeenpäin kerrassaan hurmaantunut. Mikä erikoinen, syvän uskonnollisuuden luoma henki!”

Ei siis yllätä, että viides sinfonia on innoittanut tutkijoiden mielikuvitusta mitä erilaisimpiin nimi-tyksiin. Uskonsinfonia, Traaginen sinfonia tai Brucknerin itse suosima Fantastinen sinfonia eivät ole kuvailevuudestaan huolimatta jääneet käyttöön yli huomattavasti kesymmän otsikon Pizzicato-sinfonia, joka ei tee oikeutta teoksen syvemmille ulottuvuuksille.  


Jaani Länsiö

 

Taiteilijat

  • John Storgårds

    kapellimestari

Ohjelma

  • 19.00
    20.30
    Anton Bruckner

    Sinfonia nro 5

Usein kysyttyä

Voinko ottaa orkesterista valokuvia?

Voit ottaa kuvia ennen konserttia ja konsertin jälkeen. Konsertin ajan toivomme sinun rentoutuvan kuuntelemaan soittoamme. Näin takaat työrauhan meille ja rauhallisen konserttielämyksen muille kuulijoille.

Mistä voin tilata väliaikatarjoilut?

Väliaikatarjoilut voi tilata Restel Tapahtumaravintoloiden myyntipalvelusta puhelimitse 0207624862 tai sähköpostilla ravintolat.musiikkitalo@restel.fi tai Restis-sovelluksesta.
Huomioithan että yli 30 henkilön väliaikatarjoilujen tilaus myyntipalvelusta.

Kuinka pukeudun konserttiin?

Pukeudu niin, että viihdyt. Pukukoodi on vain orkesterilla.

Kuinka voin vaihtaa kausikorttipaikkani?

Kausikorttipaikan voi vaihtaa myynnin alkaessa ostamalla uuden kausikortin vapaana olevista paikoista. Lunastamatta jääneet paikat vapautetaan kertalippumyyntiin kausikorttimyynnin päätyttyä.

Minulla on kausikortti, mutta en pääse konserttiin, mitä teen?

Lipun voi luovuttaa ystävän käyttöön tai lahjoittaa musiikinopiskelijan käyttöön konserttipäivänä klo 15 mennessä p. 09 3102 2700 tai helsinki.philharmonic@hel.fi.