Kuoleman monet kasvot

Pe 15/11/2019 19:00 - 21:00
Liput: 46.00-9.50 €

Esittely

Vahvojen oopperaroolien bassobaritoni Shenyang katsoo kuoleman monia kasvoja silmästä silmään Musorgskin lauluissa ja tansseissa.

Kapellimestari Klaus Mäkelä jatkaa yhteistyötä Helsingin kaupunginorkesterin kanssa sisäisen konfliktin, identiteetin ja vapautumisen väkeviä teemoja kiehuttelevalla ohjelmalla. Vahvojen oopperaroolien bassobaritoni Shenyang katsoo kuoleman monia kasvoja silmästä silmään Musorgskin lauluissa ja tansseissa.

Klaus Mäkelä

Kapellimestari ja sellisti Klaus Mäkelä (s. 1996) on maineikkaan suomalaiskapellimestarijoukon uusimpia ja samalla menestyneimpiä tulokkaita. Kuten esimerkiksi Salonen, Saraste, Vänskä ja Mälkki, myös Mäkelä on päätynyt maailman valio-orkestereiden kapellimestariksi akateemikko Jorma Panulan oppituntien kautta. Mäkelä aloitti Panulan oppilaana Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa jo 12-vuotiaana, ja 18-vuotiaana hän jo aloitti ammattimaisen johtamisen. 

Mäkelän ura on ollut jatkuvaa nousukiitoa viimeisten viiden vuoden ajan. Lähes kaikki suomalaiset sinfoniaorkesterit kierrettyään hän on lähtenyt maailmalle, esimerkiksi Orchestre de Paris’n, Münchenin filharmonikoiden, Tokion Metropolitanin sekä Clevelandin orkesterin ja London Philharmonicin vierailijaksi. Syksyllä 2018 hän aloitti Ruotsin radion sinfoniaorkesterin päävierailijana, ja vuonna 2020 alkaa ylikapellimestarikausi Oslon filharmonikoissa. Hän on myös Turun musiikkijuhlien taiteellinen johtaja. Helsingin kaupunginorkesteria hän johti jo vuonna 2017, peräti kahdesti, jonka jälkeen häntä on kutsuttu vierailulle yhä uudestaan.

Mäkelällä on läheinen suhde HKO:hon muutenkin kuin kapellimestarina, sillä ennen kansainvälisiä kutsujaan hän soitti orkesterin riveissä selloa. ”Se on ollut minulle erittäin tärkeä kokemus, soittaa selloa orkesterissa ja nähdä kapellimestarien työskentelyä läheltä. Se on ollut minulle kuin toinen kapellimestarikoulu”, Mäkelä on sanonut.

Mäkelä tunnetaan harkitusta ja näkemyksellisestä ohjelmasuunnittelustaan. Jokainen hänen johtamansa teos lisää uuden kerroksen musiikillisten merkityssuhteiden verkostoon, joka kasvaessaan värittää sävellysten keskinäisiä dialogeja. Kaupunginorkesterin konserteissa hän johtaa teoksia, jotka kertovat sisäisistä konflikteista. Šostakovitšin viides sinfonia, Hector Berliozin Fantastinen sinfonia ja sen jatko-osa Lélio, Musorgskin Kuoleman lauluja ja tansseja… kaikki ovat teoksia, joissa säveltäjän hahmo kuuluu musiikissa persoonansa paljastavana yksilönä.  

Seuraa Klaus Mäkelää Twitterissä @KlausMakela

Jaani Länsiö

Shenyang

Nuorena Shen Yangiksi (s.1984) kutsuttu bassobaritoni kasvoi kahden laulajavanhemman perheessä Tianjinin kaupungissa, Kiinassa. Vaikka lapsuus oli musiikilla kuorrutettu, hän itse ei kokenut minkäänlaista painostusta ryhtyä alalle. Harvinaista kyllä, klassinen musiikki ja laulaminen löytyivät vasta 16-vuotiaana. Musiikkia hän kuunteli kaikkiruokaisena, eikä osannut erottaa poppia ja klassista omiksi lajeikseen – Michael Jackson ja Herbert von Karajan olivat samalla viivalla. Lied-musiikissa hän ihaili Hans Hotterin tulkintoja.

Suurten taiteilijoiden elämän käänteentekeviä kausia tavataan kutsua latinankielisellä termillä ’annus mirabilis’, ihmeiden vuosi. Shen Yangille se koitti vuonna 2007. Hän oli 23-vuotias, ja tiesi jo vuotta aiemmin osallistuvansa Cardiffin Singer of the World -kilpailuun, samaan kilpailuun, josta mm. Karita Mattila, Dmitri Hvorostovski ja Katarina Karnéus ovat nousseet maailmalle. Yang osallistui Renée Flemingin mestarikurssille Shanghain konservatoriossa, hurmasi laulajadiivan Schubertillaan ja sai tältä kutsun New Yorkin Metropolitanin valmennusohjelmaan valmistautuakseen Cardiffia varten. Muutamaa kuukautta myöhemmin hän seisoi St. David’s Hallin lavalla maailman suurimman laulukilpailun voittajana. Sen jälkeen hänet on tunnettu nimellä Shenyang.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Shenyang on esiintynyt Metropolitanin lavalla useissa rooleissa, valmistunut Juilliardista, laulanut Los Angelesin, Oslon, Israelin ja Hongkongin filharmonikoiden ja esimerkiksi Ruotsin radion ja Pittsburghin sinfoniaorkestereiden solistina. Fanien lukumäärässä mitattuna Shenyang sujahtaa helposti supertähtiluokkaan, mutta hän ei ole antanut maailmanmaineen muuttaa suhdettaan kotimaansa musiikkielämään. Klassisena muusikkona hän kokee vastuukseen levittää tietotaitoaan kiinalaisille nuorille ja muille musiikin ystäville, ja maksaa kiitollisuutta vanhemmilleen hyödyntämällä lahjakkuuttaan ahkeralla työnteolla. 

Jaani Länsiö

Igor Stravinsky: Divertimento, sarja baletista Keijukaisen suudelma 

1920-luvun alussa Igor Stravinsky (1882-1971) muutti asumaan Ranskaan. Samalla hän aloitti säveltäjänä uusklassisen kautensa, jolle oli luonteenomaista samalla kertaa ironinen ja luova suhtautuminen musiikin eri perinteisiin. 

Yksinäytöksinen baletti Le Baiser de la fée (Keijukaisen suudelma) syntyi vuonna 1928 tanssijatar Ida Rubinsteinin tilauksesta. Tämä toivoi teosta, joka kunnioittaisi Pjotr Tšaikovskin 35-vuotiskuolinpäivää. Balettinsa musiikissa Stravinsky on ottanut lähtökohdaksi joitakin venäläisen säveltäjäkollegansa vähemmän tunnettuja teoksia, mm. pianokappaleen Humoreski ja koomisen oopperan Cherevichki alkusoiton. Alkuperäiset kappaleet ovat vain harvoin täysin tunnistettavat, ja silloinkin Stravinsky on lisännyt jonkun ylimääräisen yllätyksen esimerkiksi jazzmaisen rytmiikan tai modernistisen soitinnuksen muodossa. 

Baletin tarina, jonka Stravinsky itse kirjoitti, on saanut ideansa Hans Christian Andersenin sadusta Jääneito. Keijukainen antaa poikavauvalle suukon. Vauvasta kasvaa komea nuorukainen. Kun nuorukainen on aikeissa avioitua, keijukainen saapuu jälleen paikalle ja käyttää kaiken lumovoimansa, jotta tämä rakastuisi häneen. Suunnitelma toimii. Keijukainen antaa silloin toisen suudelman, jolloin pari maagisesti siirtyy toiseen ulottuvuuteen. 

Stravinskyn mukaan keijukaisen voi ymmärtää Tšaikovskin - ja yleisellä tasolla jokaisen taiteilijan - muusaksi, sillä ”hänenkin muusansa antoi hänelle kohtalokkaan suudelman, jonka salaperäinen jälki näyttäytyi jokaisessa hänen teoksessaan”. 

Baletti sai ensi-iltansa Pariisissa 27.11.1928. Divertimento on vuonna 1934 tehty konserttisarja joka perustuu baletin musiikkiin. Stravinsky teki partituurista uuden version vuonna 1949. Osia on neljä: Sinfonia, Danses suisses, Scherzo ja Pas de deux.

Christian Holmqvist  

Modest Musorgski, sov. Dmitri Šostakovitš: Kuoleman lauluja ja tansseja

Modest Musorgski (1839-1881) kuului venäläiseen Viisikko-säveltäjäryhmään, joka haki inspiraatiota etenkin kotimaan kansanmusiikista. Ryhmän muista jäsenistä poiketen Musorgski suosi hyvin rohkeita sointuja ja epätavallisia rytmejä. Sävelkielen epäsovinnaisuutta pidettiin yleisesti hataran teknisen osaamisen merkkinä. Musorgskin kuoleman jälkeen mm. Nikolai Rimski-Korsakov muokkasi ystävänsä partituureja kovalla kädellä tehdäkseen niistä salonkikelpoiset. Musiikki kadotti samalla jotakin rosoisesta alkuvoimastaan. 

Neliosainen laulusarja Kuoleman lauluja ja tansseja (1875-1877) on alunperin kirjoitettu lauluäänelle ja pianolle. Tekstit ovat Arseni Golenisjtshev-Kutuzovin (1848-1913) käsialaa. Musorgskin musiikin suuri ihailija Dmitri Šostakovitš (1906-1975) sovitti vuonna 1962 laulusarjan sopraanolle ja orkesterille jotta Galina Višnevskaja voisi esittää sen. Myöhemmin Šostakovitšin sovitus on muokattu sopivaksi myös bassolle ja baritonille. 

Laulusarjan teksti ja musiikki kieltäytyvät käsittelemästä kuolemaa ymmärtäväisesti, ja juuri tämä antaa teokselle sen järkyttävän voiman. Kalevi Aho, joka teki lauluista oman orkesterisovituksensa vuonna 1984, toteaa: ”Kuoleman lauluista ja tansseista puuttuu kaikkinainen lempeys ja lohduttavuus - kuolema esitetään teoksessa yksinomaan julmana ja säälimättömänä.” 

Kehtolaulussa äiti valvoo sairaan lapsensa vieressä. Kuolema astuu huoneeseen ja laulaa lapsen ikuiseen uneen. Serenadissa Kuolema houkuttelee sairaan tytön syleilyynsä. Laulussa Trepak juopunut talonpoika harhailee lumipyryssä kunnes Kuolema kutsuu hänet tanssiin. Talonpoika uneksii kesästä ja paleltuu hengiltä. Viimeisessä laulussa Sotapäällikkö Kuolema ratsastaa esiin taistelun jälkeen. Kuolema iloitsee kaatuneista, jotka eivät koskaan nouse haudoistaan.

Christian Holmqvist 

Dmitri Šostakovitš: Sinfonia nro 5 d-molli op. 47

Tammikuussa 1934 Dmitri Šostakovitšin (1906-1975) ooppera Mtsenskin kihlakunnan Lady Macbeth sai ensi-iltansa Leningradissa. Teos aiheutti sensaation, ja kahden vuoden sisällä se oli esitetty mm. Tukholmassa, Lontoossa ja Zürichissä. Menestystarina katkesi, kun Stalin vuonna 1936 meni katsomaan oopperaa Moskovassa. Hän poistui kesken esityksen, ja pian Pravdassa julkaistiin artikkeli ”Sekasotkua musiikin asemesta”, jossa Šostakovitš sai kovan kohtelun. Elettiin poliittisten vainojen aikaa, ja artikkeli vihjaisi säveltäjän uran ”voivan päättyä huonosti”. Šostakovitš veti pois harjoituksista neljännen sinfoniansa ja odotti pidätystä ja kuolemaa vankileirillä. 

Huhtikuussa 1937 hän alkoi säveltää uutta sinfoniaa (nro 5 d-molli, op. 47), joka sai kantaesityksensä Leningradissa 21.11 Leningradin filharmonikkojen konsertissa Jevgeni Mravinskin johdolla. Musiikin päätyttyä yleisö osoitti suosiotaan yli puolen tunnin ajan. 

Sinfonia sai viranomaisten hyväksynnän. Se vastasi puoluepoliittista linjaa, jonka mukaan musiikin pitää olla sävyltään optimistista ja luonteeltaan helppotajuista. Teoksellaan Šostakovitš osoitti olevansa halukas säveltämään musiikkia kansalle ja puolueelle. Hän itse väitti teoksen olevan ”luova vastaus oikeutettuun arvosteluun”. Sen hän kuitenkin jätti kertomatta, että hän finaalissa siteeraa omaa yksinlauluaan Uudelleensyntyminen (1937), jossa on rivit ”Barbaari käyttää sutiaan / tuhotakseen neron taulun / ja töhrii sitten / jotakin rivoa sen päälle”. Tämä viittaa luultavasti Pravdan artikkeliin, jonka yleisesti arveltiin olevan Stalinin kirjoittama. 

On osoitus Šostakovitšin neroudesta, että hän viidennessä sinfoniassaan onnistui löytämään oikean tasapainon poliittisten vaatimusten ja oman taiteellisen vakaumuksensa välillä. Jopa toisinaan kiistaa herättänyt finaalin loppujakso on säveltäjälle luonteenomainen: se on samalla kertaa sekä sinfonian tehokas päätös että optimistisen apoteoosin hätkähdyttävä parodia. 

Christian Holmqvist 

Taiteilijat

 • Klaus Mäkelä

  kapellimestari

 • Shenyang

  bassobaritoni

Ohjelma

 • 19.00
  Igor Stravinsky

  Divertimento, sarja baletista Keijukaisen suudelma

 • Modest Musorgski

  Kuoleman lauluja ja tansseja

 • Väliaika 25 min

 • 21.00
  Dmitri Šostakovitš

  Sinfonia nro 5

Usein kysyttyä

Voinko ottaa orkesterista valokuvia?

Voit ottaa kuvia ennen konserttia ja konsertin jälkeen. Konsertin ajan toivomme sinun rentoutuvan kuuntelemaan soittoamme. Näin takaat työrauhan meille ja rauhallisen konserttielämyksen muille kuulijoille.

Mistä voin tilata väliaikatarjoilut?

Väliaikatarjoilut voi tilata Restel Tapahtumaravintoloiden myyntipalvelusta puhelimitse 0207624862 tai sähköpostilla ravintolat.musiikkitalo@restel.fi tai Restis-sovelluksesta.
Huomioithan että yli 30 henkilön väliaikatarjoilujen tilaus myyntipalvelusta.

Kuinka pukeudun konserttiin?

Pukeudu niin, että viihdyt. Pukukoodi on vain orkesterilla.

Millaiset ovat turvallisuusohjeet Musiikkitalossa syksyllä 2020?
 

Syksyn turvatoimet

Lämpimästi tervetuloa Musiikkitaloon! Syksyllä meillä järjestetään monia hienoja konsertteja, ja toivomme, että saat nauttia elämyksestä ilman ylimääräistä huolta. Tästä syystä haluamme kertoa jo ennakkoon konsertin turvatoimista.

Me noudatamme Musiikkitalossa kaikkia viranomaisten ohjeistuksia. Niiden lisäksi meillä on omia tarkempia varotoimia, jotka ovat tuttuja muun muassa kaupoista ja museoista. Ohjeistamme toimintaa paikan päällä näkyvästi ja selkeästi.

Seuraavassa muutamia ohjeita, joihin toivomme sinun tutustuvan jo ennen Musiikkitaloon saapumista:

 

Älä tule Musiikkitaloon sairaana

Jääthän kotiin pienestäkin flunssaoireilusta. Olemme laajentaneet pääsylippujen palautuskäytäntöä, ja voit vaihtaa lippusi toiseen konserttiin soittamalla lipunmyyntiin vielä konserttipäivänä klo 11 mennessä. Katso tarkemmat ohjeet alta.

 

Saavu ajoissa

Turvatoimista johtuen saapuminen ja Musiikkitalossa liikkuminen voi olla tavallista hitaampaa. Varaathan siksi saapumiseen riittävästi aikaa.

 

Hengityssuojain ja suojakäsineet

Jos haluat käyttää konsertissa hengityssuojainta tai suojakäsineitä, suosittelemme ottamaan ne mukaan itse. Tarvittaessa saat ne myös maksutta info-pisteestämme lipunmyynnin vierestä.

 

Muista turvaväli

Pidäthän turvaväliä muihin asiakkaisiin. Muista tämä erityisesti jonottaessasi esimerkiksi hissiin, naulakkoon, kahvilaan tai konserttisaliin.

 

Naulakkoon jätetään vain isot kantamukset

Koronatilanteen vuoksi ulkovaatteet saa ottaa mukaan konserttisaliin, ja suosittelemmekin näin tekemään, jotta vältämme naulakon ruuhkautumisen ennen ja jälkeen konserttia. Suuret laukut on kuitenkin jätettävä naulakkoon.

Naulakko on poikkeusaikana maksuton.

 

Konserttisalissa istutaan turvavälein

Konserttisalissa istutaan siten, että jokaisen kuulijan väliin jää 1–2 metrin turvaväli. Huomioithan, että istumapaikkaa ei saa saa oma-aloitteisesti vaihtaa, vaan sinun tulee istua sillä paikalla, joka pääsylippuun on merkitty. Konserttisalista poistutaan rivi kerrallaan henkilökunnan ohjeita noudattaen.

 

Huolehdi käsihygieniasta

Käytä käsien desinfiointiautomaatteja heti sisäänkäyntien yhteydessä. Seuraa opasteita lähimmälle käsienpesupisteelle. Muista myös yskiä oikeaoppisesti hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan.

 

Tervetuloa!

Pian pääset uppoutumaan musiikkiin. Sydämellisesti tervetuloa Musiikkitaloon!

 

Konserttilipun vaihtaminen sairastapauksessa

Musiikkitalon lipunmyynti vastaanottaa peruutusilmoituksia arkisin ma–pe klo 9–11 välisenä aikana puhelimitse: 020 7070 437 (soittajahinnat alla). Ilmoitus peruutuksesta tulee tehdä puhelimitse viimeistään konserttipäivänä klo 11 mennessä.

Peruttu lippu vaihdetaan toiseen Helsingin kaupunginorkesterin konserttiin saatavuuden mukaan, jolloin myös hintakategoria voi vaihtua ilman hyvitystä. Mikäli et halua valita vaihtokonserttia heti, saat vaihdossa ns. avoimen konserttilipun, joka on voimassa vuoden. Avoin lippu tulee vaihtaa varsinaiseen konserttilippuun Musiikkitalon lipunmyynnissä lipun voimassaoloaikana.

Palvelun sujuvoittamiseksi, tutustuthan etukäteen tuleviin konsertteihimme verkkosivuillamme www.helsinginkaupunginorkesteri.fi/konsertit

 

Soittajahinnat:

Kiinteästä verkosta: 8,35 snt/puh + 7,02 snt/min

Matkapuhelimesta: 8,35 snt/puh + 17,17 snt/min

Ulkomailta: tavallinen ulkomaanpuheluhinta

 

SAAPUMINEN MUSIIKKITALOON 
Lue lisää.

LÄHIN MAKSULLINEN PYSÄKÖINTIHALLI 
Q-Park Finlandia, Karamzininkatu 2, lämmitetty halli, kameravalvonta, 650 autopaikkaa, kävelytunneli Musiikkitaloon. 

KONSERTTISALI 
Helsingin kaupunginorkesteri toimii LPR-Arkkitehdit Oy:n suunnittelemassa Musiikkitalossa. Musiikkitalon konserttisalissa on käytössä kolme hintaluokkaa. Lisätietoa Musiikkitalon verkkosivuilta. 
KATSOMOKARTTA PERMANTO
KATSOMOKARTTA PARVI

RAVINTOLA 
Konserttien tarjoilut osoitteesta Restis-sovelluksesta 
tai puhelimitse numerosta 020 762 4862. 

Musiikkitalon konserttitarjoilu- ja ravintolapalveluista vastaa Restel Tapahtumaravintolat.
Tilaa konserttitarjoilut etukäteen verkkokaupasta väliajalle, ennen konserttia tai nautittavaksi vasta esityksen jälkeen, niin voit nauttia tarjoilut rauhassa omassa pöydässäsi jonottamisen sijasta.
Restelin verkkokauppa on ympäri vuorokauden, tutustu valikoimaan Restis-sovelluksessa. Tilaukset myös puhelimitse 020 762 4862, ma-pe klo 8-17 tai ravintolat.musiikkitalo@restel.fi