Muistojen bulevardi

Ke 04/10/2017 13:30 - 14:30
vapaa pääsy

Esittely

Kamarimusiikkia Myllypuron monipuolisessa palvelukeskuksessa /
Filharmooninen Viihdejousikko & Aili Ikonen

Myllypuron monipuolinen palvelukeskus, Juhlasali
13:30 Filharmooninen Viihdejousikko & Aili Ikonen
14:30 Kahvitarjoilu

Kotikatunsa Muistojen Bulevardin nähtävyyksiä esittelevät Filharmooninen Viihdejousikko ja valloittava Aili Ikonen. Matka käy suomalaisen iskelmän peruskivien lomitse, sivukaduillekin kurkistellen. Sulkekaa silmänne, nauttikaa musiikista ja antakaa muistojen lämmittää.

Arthur Fuhrman: Lössi 
Börje Sundgren: Muistojen Bulevardi 
George de Godzinsky: Katupoikien laulu
Ernest Pingoud: Asfalttikukka
Trad/Vili Vesterinen: Säkkijärven polkka
Erik Lindström: Muistatko Monrepos'n
Toivi Kärki: Siks oon mä suruinen
Juha Vainio: Kotkan poikii ilman siipii
Unto Mononen: Satumaa 
Jorma Panula: Minä rakastuin
Eino Hurme: Valoa ikkunassa
Valto Laitinen: Kun syksy saapuu Helsinkiin

KAMARIMUSIIKKIA! 3.–7.10. 
Suomi viettää kuluvana vuonna sadatta vuottaan itsenäisenä kansakuntana. Helsingin kaupunginorkesterin muusikot kunnioittavat juhlavuotta lokakuussa esittämällä viikon ajan monipuolisesti suomalaista musiikkia orkesterikirjallisuuden ulkopuolelta.

Kaikkien aikojen suomalaisimman sävelteoksen titteliä on usein soviteltu Jean Sibeliuksen Finlandialle. Mutta mitä oikeastaan on suomalainen musiikki; missä ovat sen juuret ja millaisista aineksista se on syntynyt?  Musiikkia on Suomessa toki sävelletty jo kauan ennen ensimmäistä itsenäisyyspäivää. Musiikki on ollut osaltaan muodostamassa kansallista identiteettiä ja antanut joskus panoksensa kansakunnan itsenäisyystaisteluun. Jean Sibelius sävelsi likimain kakkoskansallislaulun asemaan kohonneen Finlandian alun alkaen osaksi Sanomalehdistön päivien musiikkia. Elettiin vuotta 1899. Vallanpitäjät pyrkivät suitsimaan vapaata suomalaista tiedonvälitystä ja juhlien ohjelma oli peitelty protesti tälle kehitykselle. Musiikin juhlissa muuten esitti tuolloin Helsingin kaupunginorkesteri säveltäjän itsensä johdolla.

Me suomalaiset eittämättä pidämme Uudessakaupungissa syntynyttä, joskin sittemmin Tukholmassa uran luonutta Bernhard Henrik Crusellia suomalaisena säveltäjänä. Vaan mitä mahtavat tästä ajatuksesta tuumia ruotsalaiset? Jean Sibeliuksen kenties tunnetuimman sinfonian, toisen sinfonian, materiaali on syntynyt suurelta osin Italian Rapallossa. Musiikin soidessa meidän mielikuvissamme siintää silti todennäköisemmin havupuita kuin ligurialainen oliivilehto. Italialainen kuulija saattaisi tosin ajattella toisinkin. Entä mitä meidän pitäisi ajatella siitä, että maamme kansallislaulun on säveltänyt saksalainen säveltäjä?

Onko sittenkin niin, että kaikki Suomen kamaralla sävelletty musiikki on suomalaista? Vai tulisiko säveltäjällä kuitenkin olla Suomen passi - tai ainakin pysyvä oleskelulupa? Entä kuinka paljon musiikissa sopii olla kansainvälisiä vaikutteita, jotta se vielä täyttää avainlipputunnuksen kriteerit?  Mikä tekee Toivo Kärjen tangosta suomalaisen tangon?

Kamarimusiikkiviikon ohjelma pyrkii - jollei varsin vastaamaan kysymykseen musiikin suomalaisuudesta, ainakin tarjoamaan aiheeseen erilaisia kuulokulmia. Kokemus suomalaisuudesta syntyy lopulta kuulijan korvassa. Tämä viikko on Helsingin kaupunginorkesterin muusikoiden lahja satavuotiaalle Suomelle!

Erkki Suomalainen

Usein kysyttyä

Voinko ottaa orkesterista valokuvia?

Voit ottaa kuvia ennen konserttia ja konsertin jälkeen. Konsertin ajan toivomme sinun rentoutuvan kuuntelemaan soittoamme. Näin takaat työrauhan meille ja rauhallisen konserttielämyksen muille kuulijoille.

Mistä voin tilata väliaikatarjoilut?

Väliaikatarjoilut voi tilata Restel Tapahtumaravintoloiden myyntipalvelusta puhelimitse 0207624862 tai sähköpostilla ravintolat.musiikkitalo@restel.fi tai osoitteesta
http://shop.ravintolamaailma.fi/musiikkitalo. Huomioithan että yli 30 henkilön väliaikatarjoilujen tilaus myyntipalvelusta.

Kuinka pukeudun konserttiin?

Pukeudu niin, että viihdyt. Pukukoodi on vain orkesterilla.

Kuinka voin vaihtaa kausikorttipaikkani?

Kausikorttipaikan voi vaihtaa myynnin alkaessa ostamalla uuden kausikortin vapaana olevista paikoista. Lunastamatta jääneet paikat vapautetaan kertalippumyyntiin kausikorttimyynnin päätyttyä.

Minulla on kausikortti, mutta en pääse konserttiin, mitä teen?

Lipun voi luovuttaa ystävän käyttöön tai lahjoittaa musiikinopiskelijan käyttöön konserttipäivänä klo 15 mennessä p. 09 3102 2700 tai helsinki.philharmonic@hel.fi.