Oodi ilolle

Ke 18/12/2019 19:00 - 20:15
Liput: 46.00-9.50 €

Esittely

HKO päättää syyskautensa perinteisesti talvipäivänseisauksen aikaan riemullisella viestillä ilosta ja valosta.

Teoksen lopulla se kajahtaa viimein täyteen voimaansa pilkahdeltuaan vihjeinä pitkin finaalia: Ilo! Freude! Kaupunginorkesteri päättää syyskautensa perinteisesti talvipäivänseisauksen aikaan riemullisella viestillä ilosta ja valosta. Wieniläisklassisen ohjelmiston taitaja Bruno Weil on odotettu ja osuva kapellimestarivieras luotsaamaan orkesterin, Musiikkitalon Kuoron ja  solistikaartin matkaa kohti valon voittoa.

Bruno Weil

Saksalainen Bruno Weil (s. 1949) on aikamme johtavia wieniläisklassisen musiikin auktoriteetteja. Weil on profiloitunut niin sanottujen periodiorkestereiden ja vanhan musiikin festivaalien puuhamiehenä toimittuaan mm. Kölnin Cappella Coloniensis -orkesterin musiikillisena johtajana sekä johdettuaan Kalifornian Carmel Bach -festivaalia ja Baijerin Klang und Raum -festivaalia. Torontolaisen Tafelmusik-orkesterin päävierailijana häntä on kiitetty erityisesti levytyksistään. Esimerkiksi tänään kuultavan Beethovenin yhdeksännen sinfonian Weil on levyttänyt Tafelmusikin kanssa vuonna 2016 osana orkesterin Beethoven-sykliä.

Monen legendaarisen kapellimestarin tavoin myös Weil on Hans Swarowskin kouluttama. Vuonna 1988 hänet hälytettiin pikavaroituksella johtamaan Mozartin Don Giovanni -ooppera Salzburgin musiikkijuhlilla. Weil paikkasi Herbert von Karajania niin onnistuneesti, että yhtäkkiä hän löysi itsensä mm. Berliinin Saksalaisesta oopperasta, Dresdenin Semperoperista ja Wienin valtionoopperasta alituiseen. Siitä lähtien hän on kuulunut mm. Berliinin, Wienin ja Los Angelesin filharmonikoiden, Bostonin ja Sydneyn sinfoniaorkesterien ja Baijerin radion orkesterin vakiovieraisiin

Beethovenin yhdeksäs kuuluu Weilin suosikkiteoksiin. ”Se on täydellinen mestariteos. Jokainen osa on säveltämisen korkeinta tasoa. Beethovenia johtaessa on annettava kaikkensa, mitään ei voi säästellä, se on kuin kiipeäisi Mt. Everestille. Ja vaikka johtaisi sen toistamiseen, pitää aloittaa alusta. Se on äärimmäisen vaativaa musiikkia, joka vaatii sitoutumista myös yleisöltä, ja teoksen loputtua voi tuntea selässään yleisön reaktion”, hän kommentoi orkesterin haastattelussa. Ennen nykyistä toimeaan Salzburgin Mozarteumin kapellimestariprofessorina Weil työskenteli Münchenin musiikkikorkeakoulun professorina 15 vuoden ajan.

Jaani Länsiö

Sophie Karthäuser

Belgialainen Sophie Karthäuser on yksi tämän hetken suurista wieniläisklassikoksi profiloituneista sopraanoista. Hän on ollut sitä melkeinpä aina. Musiikinopiskelun hän aloitti tosin klarinetistina ja laulamisen vasta 16-vuotiaana, mutta kehitys oli nopeaa. Mozart-ekspertiksi hänet julistettiin viimeistään vuonna 2005 hänen laulettuaan La Monnaiessa René Jacobsin johdolla Taikahuilun Paminan roolin. Kriitikko kutsui Karthäuseria illan kuningattareksi. Sen jälkeen hän on kuulunut oopperatalojen vakiokalustoon nimenomaan Mozartin oopperoissa, mm. Pariisin Opéra Comiquessa, Theater and der Wienissä ja Glyndebournen festivaalilla. Karthäuseria ei ole suotta kutsuttu synnynnäiseksi mozartiaaniksi, sillä hän pitää säveltäjän musiikkia kotinaan, johon voi aina palata huolimatta sen vaikeudesta ja paljastavuudesta. Viime vuosina Karthäuser on laulanut yhä useammin myös romanttisempaa ohjelmistoa esittämällä mm. Berliozin orkesterilauluja ja Debussyn oopperaa Pelléas ja Mélisande. Hän esiintyi viimeksi Helsingissä vuonna 2017 Helsingin Barokkiorkesterin solistina. Ohjelmassa oli Beethovenin konserttiaaria Ah! perfido.

Katrin Wundsam

Oli pitkään epävarmaa, jäisivätkö mezzosopraano Katrin Wundsamin musiikilliset tavoitteet toteutumatta. Näytti nimittäin siltä, että hänen sukunsa tila Innsbruckissa oli jossain vaiheessa jäämässä hänen hoidettavakseen, joten hän päätti ensin opiskella kauppatieteitä ja vain sivutoimisesti ottaa laulutunteja yksityisessä Anton Bruckner -korkeakoulussa Linzissä. Valmistuttuaan kauppakorkeasta Wundsam päätti kuitenkin suuntautua täysillä musiikkiin, ja jatkoi opintojaan Salzburgin Mozarteumissa Ingrid Mayrin johdolla. Debyyttiroolinsa hän teki Mozartin Così fan tutten Despinana, mutta sen jälkeen hänen roolinsa ovat niin aikakausien eri laidoilta, ettei ainakaan yksipuolisuudesta voi syyttää. Hän laulaa mm. Křenekiä, Rotaa, Vivaldia, Richard Straussia, Gluckia, Wagneria, Puccinia… Vuodesta 2009 lähtien Wundsam on kuulunut Kölnin oopperan laulajakuntaan ja vierailee usein Euroopan kuuluisimmissa konsertti- ja oopperakeskuksissa, kuten Wienin Musikvereinissa ja Berliinin valtionoopperassa.  

Werner Güra

Müncheniläinen Werner Güra kasvoi musiikkiin. Hänen isänsä oli valtionoopperan tuubansoittaja,  joka vei poikansa katsomaan kaikki oopperat, niin että Güra pystyi jo pienenä esittämään Wagnerin sankariaariat ulkoa peilin edessä. Viimeisen 25 vuoden aikana Güra on vakiinnuttanut asemansa tenorina, jonka tulkinnat saksalaisesta liedistä hakevat vertaansa. Hänen yli 40 levyn kataloginsa sisältää myös Bachin oratorioita, barokkioopperoita ja klassisia kuoroteoksia, mutta parhaiten hänet tunnetaan Schubertin yksinlauluista, joista etenkin Winterreise- ja Schwanengesang -sarjojen levytykset pianisti Christoph Bernerin kanssa ovat keränneet ylistystä. Güra opiskeli Salzburgin Mozarteumissa ja Baselin musiikkiakatemiassa, ja vuodesta 2009 lähtien hän on opettanut professorina Zürichin musiikkikorkeakoulussa. Musiikkitalossa Güra esitti viimeksi vuonna 2016 Franz Schubertin ooppera-aarioita Helsingin Barokkiorkesterin solistina.

Paul Armin Edelmann

Wieniläinen Paul Armin Edelmann sai laulunlahjan jo syntyessään. Sanotaan, että hän oppi laulamaan ennen kuin puhumaan, ja jo neljän vanhana hänestä tuli oopperan suurkuluttaja. Se ei ole mikään ihme – hänen isänsä oli kuuluisa basso Otto Edelmann, joka oli myös Paul Arminin ensimmäinen laulunopettaja Wienin musiikin ja esittävän taiteen yliopistossa. Myös hänen veljensä Peter Edelmann on menestynyt oopperabaritoni. Jo pikkupoikana Edelmann oppi kiertämään maailmaa laulajana, ensin Wiener Sängerknaben -kuorossa, ja nyttemmin huippubaritonina. Työskenneltyään Koblenzin teatterissa vuodesta 1992 vuoteen 1997 Edelmann on viettänyt aktiivista elämää vapaana taiteilijana. Hänen areenoitaan ovat mm. Rio de Janeiron Teatro Municipal, Hongkongin ooppera, New Yorkin Lincoln Center ja Tokion New National Theater. Edelmann debytoi tänään Helsingin Musiikkitalossa. 

Jaani Länsiö

Ludwig van Beethoven: Sinfonia nro 9 d-molli op. 125 "Oodi ilolle" (1822–1824)

Oodi ilolle lienee orkesteriohjelmiston latautuneimpia teoksia. Weimarin klassismiin kuulunut Friedrich Schiller (1759–1805) kirjoitti ensiversion runostaan vuonna 1785. Näytelmäkirjallisuuden uudistaja otti teoksissaan (mm. Wilhelm Tell) kantaa poliittisiin tapahtumiin sekä yhteiskunnallisiin epäkohtiin. Beethoven (1770–1827) suunnittelikin oodin säveltämistä vuosikymmeniä nostaen vuoden 1803 version lopulta osaksi ikonista sinfoniaansa.

Hymni lukeutuu lipun, moton ja Eurooppa-päivän ohella Euroopan unionin virallisiin symboleihin. Euroopan neuvosto omaksui sen käyttöön 1975, ja Oodi on toiminut unionin tunnussävelmänä vuodesta 1985. Herbert von Karajanin sovittama tunnusmusiikki pyrkii sanattomuudessaan kunnioittamaan monikielisyyttä ja ilmaisee unionin tiedotuksen mukaan ”eurooppalaisia ihanteita vapaudesta, rauhasta sekä solidaarisuudesta”.

Teoksen symbolihistoria on kuitenkin monimutkainen. Nicholas Cookin mukaan (Beethoven: Symphony no. 9, Cambridge Univ. Press 1999) liittoutuneet – siis lähes kaikki muut paitsi Saksa – omaksuivat Oodin käyttöönsä ensimmäisessä maailmansodassa. Saksalainen työläisten liitto otti hymnin pian uudenvuoden juhlallisuuksiinsa jatkaen perinnettä rajan molemmin puolin aina Saksojen yhdistymiseen saakka. Oodia soitettiin myös Hitlerin syntymäpäivillä, ja keskitysleirivankeja pakotettiin laulamaan sitä. BBC käytti Beethovenia natsismin vastaisissa kampanjoissaan, mutta hymni raikui myös lohduttomana propagandana kolmannen valtakunnan loppuvaiheissa.

Oodia on hyödynnetty valkoisuuden symbolina Etelä-Afrikassa sekä Rhodesian apartheid-valtion kansallishymninä. Toisaalta sitä laulettiin myös chileläisissä mielenosoituksissa Pinochet’n diktatuurin päättyessä. Leonard Bernstein johti ikonisen esityksensä 9. sinfoniasta Saksojen yhdistymistä juhlistavassa konsertissa. Cook onkin kuvannut Oodia peilimuodostelmaksi: teokseksi, josta kukin voi lukea toivomansa merkitykset.

Vera Plosila

Taiteilijat

 • Bruno Weil

  kapellimestari

 • Sophie Karthäuser

  sopraano

 • Katrin Wundsam

  mezzosopraano

 • Werner Güra

  tenori

 • Paul Armin Edelmann

  basso

 • Musiikkitalon Kuoro

Ohjelma

 • 19.00
  20.15
  Ludwig van Beethoven

  Sinfonia nro 9 "Oodi ilolle"

Usein kysyttyä

Voinko ottaa orkesterista valokuvia?

Voit ottaa kuvia ennen konserttia ja konsertin jälkeen. Konsertin ajan toivomme sinun rentoutuvan kuuntelemaan soittoamme. Näin takaat työrauhan meille ja rauhallisen konserttielämyksen muille kuulijoille.

Kuinka pukeudun konserttiin?

Pukeudu niin, että viihdyt. Pukukoodi on vain orkesterilla.

Millaiset ovat turvallisuusohjeet Musiikkitalossa syksyllä 2020?
 

Syksyn turvatoimet

Lämpimästi tervetuloa Musiikkitaloon! Syksyllä meillä järjestetään monia hienoja konsertteja, ja toivomme, että saat nauttia elämyksestä ilman ylimääräistä huolta. Tästä syystä haluamme kertoa jo ennakkoon konsertin turvatoimista.

Me noudatamme Musiikkitalossa kaikkia viranomaisten ohjeistuksia. Niiden lisäksi meillä on omia tarkempia varotoimia, jotka ovat tuttuja muun muassa kaupoista ja museoista. Ohjeistamme toimintaa paikan päällä näkyvästi ja selkeästi.

Seuraavassa muutamia ohjeita, joihin toivomme sinun tutustuvan jo ennen Musiikkitaloon saapumista:

 

Älä tule Musiikkitaloon sairaana

Jääthän kotiin pienestäkin flunssaoireilusta. Olemme laajentaneet pääsylippujen palautuskäytäntöä, ja voit vaihtaa lippusi toiseen konserttiin soittamalla lipunmyyntiin vielä konserttipäivänä klo 11 mennessä. Katso tarkemmat ohjeet alta.

 

Saavu ajoissa

Turvatoimista johtuen saapuminen ja Musiikkitalossa liikkuminen voi olla tavallista hitaampaa. Varaathan siksi saapumiseen riittävästi aikaa.

 

Hengityssuojain ja suojakäsineet

Jos haluat käyttää konsertissa hengityssuojainta tai suojakäsineitä, suosittelemme ottamaan ne mukaan itse. Tarvittaessa saat ne myös maksutta info-pisteestämme lipunmyynnin vierestä.

 

Muista turvaväli

Pidäthän turvaväliä muihin asiakkaisiin. Muista tämä erityisesti jonottaessasi esimerkiksi hissiin, naulakkoon, kahvilaan tai konserttisaliin.

 

Naulakkoon jätetään vain isot kantamukset

Koronatilanteen vuoksi ulkovaatteet saa ottaa mukaan konserttisaliin, ja suosittelemmekin näin tekemään, jotta vältämme naulakon ruuhkautumisen ennen ja jälkeen konserttia. Suuret laukut on kuitenkin jätettävä naulakkoon.

Naulakko on poikkeusaikana maksuton.

 

Konserttisalissa istutaan turvavälein

Konserttisalissa istutaan siten, että jokaisen kuulijan väliin jää 1–2 metrin turvaväli. Huomioithan, että istumapaikkaa ei saa saa oma-aloitteisesti vaihtaa, vaan sinun tulee istua sillä paikalla, joka pääsylippuun on merkitty. Konserttisalista poistutaan rivi kerrallaan henkilökunnan ohjeita noudattaen.

 

Huolehdi käsihygieniasta

Käytä käsien desinfiointiautomaatteja heti sisäänkäyntien yhteydessä. Seuraa opasteita lähimmälle käsienpesupisteelle. Muista myös yskiä oikeaoppisesti hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan.

 

Tervetuloa!

Pian pääset uppoutumaan musiikkiin. Sydämellisesti tervetuloa Musiikkitaloon!

 

Konserttilipun vaihtaminen sairastapauksessa

Musiikkitalon lipunmyynti vastaanottaa peruutusilmoituksia arkisin ma–pe klo 9–11 välisenä aikana puhelimitse: 020 7070 437 (soittajahinnat alla). Ilmoitus peruutuksesta tulee tehdä puhelimitse viimeistään konserttipäivänä klo 11 mennessä.

Peruttu lippu vaihdetaan toiseen Helsingin kaupunginorkesterin konserttiin saatavuuden mukaan, jolloin myös hintakategoria voi vaihtua ilman hyvitystä. Mikäli et halua valita vaihtokonserttia heti, saat vaihdossa ns. avoimen konserttilipun, joka on voimassa vuoden. Avoin lippu tulee vaihtaa varsinaiseen konserttilippuun Musiikkitalon lipunmyynnissä lipun voimassaoloaikana.

Palvelun sujuvoittamiseksi, tutustuthan etukäteen tuleviin konsertteihimme verkkosivuillamme www.helsinginkaupunginorkesteri.fi/konsertit

 

Soittajahinnat:

Kiinteästä verkosta: 8,35 snt/puh + 7,02 snt/min

Matkapuhelimesta: 8,35 snt/puh + 17,17 snt/min

Ulkomailta: tavallinen ulkomaanpuheluhinta

 

SAAPUMINEN MUSIIKKITALOON 
Lue lisää.

LÄHIN MAKSULLINEN PYSÄKÖINTIHALLI 
Q-Park Finlandia, Karamzininkatu 2, lämmitetty halli, kameravalvonta, 650 autopaikkaa, kävelytunneli Musiikkitaloon. 

KONSERTTISALI 
Helsingin kaupunginorkesteri toimii LPR-Arkkitehdit Oy:n suunnittelemassa Musiikkitalossa. Musiikkitalon konserttisalissa on käytössä kolme hintaluokkaa. Lisätietoa Musiikkitalon verkkosivuilta. 
KATSOMOKARTTA PERMANTO
KATSOMOKARTTA PARVI

RAVINTOLA 
Konserttien tarjoilut osoitteesta Restis-sovelluksesta 
tai puhelimitse numerosta 020 762 4862. 

Musiikkitalon konserttitarjoilu- ja ravintolapalveluista vastaa Restel Tapahtumaravintolat.
Tilaa konserttitarjoilut etukäteen verkkokaupasta väliajalle, ennen konserttia tai nautittavaksi vasta esityksen jälkeen, niin voit nauttia tarjoilut rauhassa omassa pöydässäsi jonottamisen sijasta.
Restelin verkkokauppa on ympäri vuorokauden, tutustu valikoimaan Restis-sovelluksessa. Tilaukset myös puhelimitse 020 762 4862, ma-pe klo 8-17 tai ravintolat.musiikkitalo@restel.fi