Piæ Cantiones 2.0

To 05/10/2017 14:00 - 15:00
vapaa pääsy

Esittely

Kamarimusiikkia Maunula-talossa
Seppo Kantonen, Teemu Viinikainen ja HKOn jousikvartetti

Maunula-talo, Metsäpurosali

Seppo Kantonen, piano
Teemu Viinikainen, kitara
Ilkka Lehtonen, viulu
Jani Lehtonen, viulu
Tuomas Huttunen, alttoviulu
Ilmo Saaristo, sello

Ricercare – Aspiration (G. Pierluigi da Palestrina – Seppo Kantonen)
Fantasy on Kyrie (Seppo Kantonen)
Kumu (Seppo Kantonen)
Piltti (Seppo Kantonen)
Asento (Seppo Kantonen)
Improvisaatio (Seppo Kantonen)
Kaiho (Seppo Kantonen)
Raitti (Seppo Kantonen)
Rinascimento (Seppo Kantonen)

Kaikkien konsertissa esitettävien sävellysten pohjalla on joku myöhäiskeskiaikainen sävelaihe. Halusin tehdä kappaleita jotka ovat jonkinlaisia fantasioita vanhoista, jopa 500 vuotta sitten esitetyistä sävelmistä, kappaleita, joissa erilaiset harmoniat muodostavat käsitellyille teemoille uudenlaisen elinympäristön. Teemu Viinikaisen improvisaatiot antavat sävellyksille vielä yhden, joka kerta muuttuvan tason.

Konsertin kappaleet 3-8 perustuvat ensimmäisen Suomessa julkaistun laulukirjan Piæ Cantiones sävelmistöön. Sävelmien ”suomalaisuutta” on mahdotonta ehdottomasti näyttää toteen – todennäköisenä pidetäänkin, että suurin osa on Keski-Euroopasta tänne ajan kuluessa kulkeutuneita yleiseurooppalaisia lauluja. Ensimmäinen versio Piæ Cantiones ecclesiasticæ et scholasticæ veterum episcoporum julkaistiin 1582 ja sitä laajennettiin useaan otteeseen vuosien saatossa.

Seppo Kantonen

KAMARIMUSIIKKIA! 3.–7.10.2017
Suomi viettää kuluvana vuonna sadatta vuottaan itsenäisenä kansakuntana. Helsingin kaupunginorkesterin muusikot kunnioittavat juhlavuotta lokakuussa esittämällä viikon ajan monipuolisesti suomalaista musiikkia orkesterikirjallisuuden ulkopuolelta.

Kaikkien aikojen suomalaisimman sävelteoksen titteliä on usein soviteltu Jean Sibeliuksen Finlandialle. Mutta mitä oikeastaan on suomalainen musiikki; missä ovat sen juuret ja millaisista aineksista se on syntynyt?  Musiikkia on Suomessa toki sävelletty jo kauan ennen ensimmäistä itsenäisyyspäivää. Musiikki on ollut osaltaan muodostamassa kansallista identiteettiä ja antanut joskus panoksensa kansakunnan itsenäisyystaisteluun. Jean Sibelius sävelsi likimain kakkoskansallislaulun asemaan kohonneen Finlandian alun alkaen osaksi Sanomalehdistön päivien musiikkia. Elettiin vuotta 1899. Vallanpitäjät pyrkivät suitsimaan vapaata suomalaista tiedonvälitystä ja juhlien ohjelma oli peitelty protesti tälle kehitykselle. Musiikin juhlissa muuten esitti tuolloin Helsingin kaupunginorkesteri säveltäjän itsensä johdolla.

Me suomalaiset eittämättä pidämme Uudessakaupungissa syntynyttä, joskin sittemmin Tukholmassa uran luonutta Bernhard Henrik Crusellia suomalaisena säveltäjänä. Vaan mitä mahtavat tästä ajatuksesta tuumia ruotsalaiset? Jean Sibeliuksen kenties tunnetuimman sinfonian, toisen sinfonian, materiaali on syntynyt suurelta osin Italian Rapallossa. Musiikin soidessa meidän mielikuvissamme siintää silti todennäköisemmin havupuita kuin ligurialainen oliivilehto. Italialainen kuulija saattaisi tosin ajattella toisinkin. Entä mitä meidän pitäisi ajatella siitä, että maamme kansallislaulun on säveltänyt saksalainen säveltäjä?

Onko sittenkin niin, että kaikki Suomen kamaralla sävelletty musiikki on suomalaista? Vai tulisiko säveltäjällä kuitenkin olla Suomen passi - tai ainakin pysyvä oleskelulupa? Entä kuinka paljon musiikissa sopii olla kansainvälisiä vaikutteita, jotta se vielä täyttää avainlipputunnuksen kriteerit?  Mikä tekee Toivo Kärjen tangosta suomalaisen tangon?

Kamarimusiikkiviikon ohjelma pyrkii - jollei varsin vastaamaan kysymykseen musiikin suomalaisuudesta, ainakin tarjoamaan aiheeseen erilaisia kuulokulmia. Kokemus suomalaisuudesta syntyy lopulta kuulijan korvassa. Tämä viikko on Helsingin kaupunginorkesterin muusikoiden lahja satavuotiaalle Suomelle!

Erkki Suomalainen

Usein kysyttyä

Voinko ottaa orkesterista valokuvia?

Voit ottaa kuvia ennen konserttia ja konsertin jälkeen. Konsertin ajan toivomme sinun rentoutuvan kuuntelemaan soittoamme. Näin takaat työrauhan meille ja rauhallisen konserttielämyksen muille kuulijoille.

Mistä voin tilata väliaikatarjoilut?

Väliaikatarjoilut voi tilata Restel Tapahtumaravintoloiden myyntipalvelusta puhelimitse 0207624862 tai sähköpostilla ravintolat.musiikkitalo@restel.fi tai osoitteesta
http://shop.ravintolamaailma.fi/musiikkitalo. Huomioithan että yli 30 henkilön väliaikatarjoilujen tilaus myyntipalvelusta.

Kuinka pukeudun konserttiin?

Pukeudu niin, että viihdyt. Pukukoodi on vain orkesterilla.

Kuinka voin vaihtaa kausikorttipaikkani?

Kausikorttipaikan voi vaihtaa myynnin alkaessa ostamalla uuden kausikortin vapaana olevista paikoista. Lunastamatta jääneet paikat vapautetaan kertalippumyyntiin kausikorttimyynnin päätyttyä.

Minulla on kausikortti, mutta en pääse konserttiin, mitä teen?

Lipun voi luovuttaa ystävän käyttöön tai lahjoittaa musiikinopiskelijan käyttöön konserttipäivänä klo 15 mennessä p. 09 3102 2700 tai helsinki.philharmonic@hel.fi.