Rakkaudella, Katarina

Pe 21/10/2016 19:00 - 21:00
Liput: 32.50-7.50 €

Esittely

Karol Szymanowski: Love Songs of Hafiz
​Anton Bruckner: Sinfonia nro 6 ​

Karol Szymanowskin säveltämän laulusarjan solistina Musiikkitalossa laulaa Jenni Lättilä. Konsertin johtaa tänä syksynä Birminghamin sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina aloittanut Mirga Gražinytė-Tyla.

Jenni Lättilä

Sopraano, musiikin lisensiaatti Jenni Lättilä on valmistunut Sibelius-Akatemiasta maisteriksi Kirkkomusiikin sekä Laulumusiikin ja oopperan koulutusohjelmista, laulunopettajinaan Pekka ja Outi Kähkönen. Sittemmin hän on jatkanut opintojaan mm. Dorothy Irvingin ja Susanna Ekenin johdolla. Tällä hetkellä Jenni Lättilä viimeistelee tohtoriopintojaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemian DocMus -tohtorikoulussa. 
Jenni Lättilä on palkittu useissa kotimaisissa ja kansainvälisissä laulukilpailuissa, vuonna 2009 hänet valittiin Suomen Wagner-seuran Bayreuth-stipendiaatiksi.

Suomen Kansallisoopperassa hän debytoi 2011 Wagnerin Nibelungin Sormus -tetralogiassa, jossa lauloi kolme roolia. Hän on sen jälkeen vieraillut Kansallisoopperassa vuosittain. Jenni Lättilä on kysytty orkesterisolisti ja esiintyy aktiivisesti myös lied-laulajana. 

www.lattila.fi

Mirga Gražinytė-Tyla

Liettualainen Mirga Gražinytė-Tylan (s. 1986) isoäiti ja isoäidin viisi sisarusta ovat kaikki ammattimuusikoita, hänen äitinsä on laulaja ja pianisti, isä on kuoronjohtaja. Gražinytė-Tylan pikkusisko on viulisti ja pikkuveli pianisti. Perhe ei kuitenkaan painostanut pientä Mirgaa muusikonuralle – päinvastoin. Koko suvun musikaalisuudesta huolimatta vasta osallistuminen television paikalliseen tenavatähti-laulukilpailuun herätti kipinän.

”En opiskellut mitään soitinta tai lukenut teoriaa. Vasta kun olin 11-vuotias ja vanhempani halusivat ohjata minua johonkin muuhun, vakaampaan ammattiin, sanoin: voin kuvitella tekeväni vain musiikkia”, liettualainen Mirga Gražinytė-Tyla (s. 1986) muisteli The Guardianille keväällä 2016. 

Vuonna 2012 voitettuaan Salzburgissa Nestlén kapellimestarikilpailun Gražinytė-Tyla valittiin Gustavo Dudamelin fellows-ohjelmaan ja kaudella 2013–14 hänet nimitettiin jo Los Angelesin filharmonikoiden apulaiskapellimestariksi. Siinä ominaisuudessa hän nousi johtajankorokkeelle kesken konsertin sairastuneen Ludovic Morlot’n tilalle. 
Birminghamin sinfoniaorkesterin ylikapellimestariksi hänet valittiin syksystä 2016 alkaen vain kahden johtamansa konsertin perusteella. Mirga Gražinytė-Tyla seuraa virassaan Andris Nelsonsia, Sakari Oramoa ja Sir Simon Rattlea. 

Karol Szymanowski: Love songs of Hafiz

Persialaisen runoilijan, mystikkohahmo Muhammed Šemseddin Hafizin (n. 1324–1391) elämäkertatiedot ovat hänen valtavasta merkityksestään huolimatta jääneet vähäisiksi. Legendoja hänestä kyllä kiertää. Nuorena isättömäksi jäänyt Hafiz hakeutui leipurin oppiin, mutta koulussa hän osoittautui ilmiömäiseksi kirjoittajaksi ja nopeaksi oppijaksi. Hänen kirjailijanimensä Hafiz tarkoittaakin muistimestaria ‒ tarinan mukaan hän pystyi siteeraamaan koko Koraanin ulkomuistista. Hafizia pidetään paitsi Lähi-idän kirjallisuuden kantaisänä myös jumalien kielen tulkitsijana, jonka hautapaikka on edelleen suosittu pyhiinvaelluskohde. Hafizin päivää vietetään Iranissa 12. lokakuuta.

Länsimaihin Hafizin runous levisi ennen kaikkea Goethen avulla, ja niin myös Karol Szymanowski (1882–1937) törmäsi Hafizin teksteihin Wienissä vuonna 1911 runoilija Hans Bethgen saksankielisinä versioina. Tuli Szymanowskin vuoro hurahtaa orientalismiin, johon Mahler, Rimski-Korsakov, Rahmaninov, Strauss ja muut olivat aiemmin paneutuneet antaakseen oman tulkintansa eksoottisista näyistä ja itämaisesta maailmanmenosta.

Hafiz-sarjojen aikaan Szymanowski oli jo vieraantumassa saksalaisesta Wagner-Strauss -romantiikasta kohti omaa, tunnistettavaa ilmaisuaan. Kahdessa erässä valmistunut täydellinen Hafiz-sarja sijoittuu tyylirajojen kummallekin puolelle, mikä kuuluu teoksen harmoniamaailmojen kahtiajakoisena. Kolme alkuperäistä laulua ripustautuvat selvästi romantiikan tyyliin, kun taas myöhemmissä lauluissa Szymanowski kehitti modernismiin suuntautunutta sävelkieltään. 

Anton Bruckner: Sinfonia nro 6

Anton Bruckner (1824–1896) eli aikana, jolloin kaksi jättiläistä kilvoitteli omaksi kuvakseen luomansa musiikin paremmuudesta. Toisena osapuolena oli Brahms, jonka musiikki rakentui suoraan Beethovenin perustuksille. Hänen sävellyksensä hylki kaikkia ulkomusiikillisia ohjelmia tai tarkoitusperiä. Vastavoimana brahmsilaisuudelle oli wagnerilaista filosofiaa ja kansallisidentiteettiä korostava musiikillinen kokonaisajattelu. 

Bruckner sen sijaan oli viimeisen päälle katolilainen ja joltisenkin yksinkertainen maalaispoika, jonka wagnerilaisuus oli vähän kotikutoista. Hänen sinfonioissaan ei kuulu ohjelmaa saati ideologiaa, eikä hän tainnut aivan ymmärtää, että tuohon aikaan wagnerilainen sinfonikko vastasi käsitteenä kutakuinkin pasifistikenraalia tai vegaanista lihamestaria. Silti Bruckner onnistui yhdistämään Brahmsin ja Wagnerin toisiaan hylkivät elementit täysin uskottaviksi sinfonisiksi monumenteiksi, jotka täyttävät Wagnerin jättämän aukon konserttimusiikkiin.

Kuudennen sinfoniansa (1879–1881) Bruckner kuuli vain kerran, eikä silloinkaan kokonaan. Sinfonian kantaesityksessä vuonna 1883 kuultiin vain väliosat. Kokonaisena mutta rajusti muokattuna se esitettiin vasta vuonna 1899 Gustav Mahlerin johdolla. Kritisoijien ”lapsipuoleksi” lisänimeämä kuudes on Brucknerin suurista sinfonioista (numerot 3-9) edelleen vähiten esitetty. Kriitikko Donald Tovey kuitenkin muistuttaa, että ”jos vain tyhjennämme mielemme ennakkoluuloista ja vääristä käsityksistä, ja kuuntelemme kuudetta sinfoniaa täysin tuoreilla korvilla, sen korkea laatu epäilemättä yllättää meidät joka ainoa hetki”.

Jaani Länsiö

 

 

Taiteilijat

 • Mirga Gražinytė-Tyla

  kapellimestari

 • Jenni Lättilä

  sopraano

Ohjelma

 • 19.00

  Love Songs of Hafiz

 • 21.00
  Anton Bruckner

  Sinfonia nro 6

Usein kysyttyä

Voinko ottaa orkesterista valokuvia?

Voit ottaa kuvia ennen konserttia ja konsertin jälkeen. Konsertin ajan toivomme sinun rentoutuvan kuuntelemaan soittoamme. Näin takaat työrauhan meille ja rauhallisen konserttielämyksen muille kuulijoille.

Mistä voin tilata väliaikatarjoilut?

Väliaikatarjoilut voi tilata Restel Tapahtumaravintoloiden myyntipalvelusta puhelimitse 0207624862 tai sähköpostilla ravintolat.musiikkitalo@restel.fi tai osoitteesta
http://shop.ravintolamaailma.fi/musiikkitalo. Huomioithan että yli 30 henkilön väliaikatarjoilujen tilaus myyntipalvelusta.

Kuinka pukeudun konserttiin?

Pukeudu niin, että viihdyt. Pukukoodi on vain orkesterilla.

Kuinka voin vaihtaa kausikorttipaikkani?

Kausikorttipaikan voi vaihtaa myynnin alkaessa ostamalla uuden kausikortin vapaana olevista paikoista. Lunastamatta jääneet paikat vapautetaan kertalippumyyntiin kausikorttimyynnin päätyttyä.

Minulla on kausikortti, mutta en pääse konserttiin, mitä teen?

Lipun voi luovuttaa ystävän käyttöön tai lahjoittaa musiikinopiskelijan käyttöön konserttipäivänä klo 15 mennessä p. 09 3102 2700 tai helsinki.philharmonic@hel.fi.