Symphonic Ellington

Ti 18/09/2018 19:00 - 21:00
Liput: 37.00-7.00 €

Esittely

Milanon La Scalan tilaama Symphonic Ellington on Duke Ellingtonin sinfonisin teos, siispä täydellinen kokonaisuus UMO:lle ja kaupunginorkesterille.

Duke Ellingtonin svengi herää eloon UMOn ja Helsingin kaupunginorkesterin lyöttäytyessä jälleen yhteen. Illan aikana kuullaan mm. klassikkoalbumi Symphonic Ellington ja sen ikoninen naapurustokuvaus Harlem. Niin tutut kuin tuoreimmatkin sovitukset jazzin aatelismiehen sävelistä kipparoi Antti Rissanen.

The Symphonic Ellington

Duke Ellington on nimi, joka herättää poikkeuksetta voimakkaita säväyksiä jazzin ystävissä. Syy on yksinkertainen: Ellington oli loistelias säveltäjä, joka ylitti häneen ladatut kovat odotukset jatkuvasti.

Vuonna 1963 julkaistu The Symphonic Ellington ei tee tämän suhteen poikkeusta. Levyn avaava Night Creature -teoksen ensimmäinen osa, alaotsikoltaan Blind Bug, svengaa siihen malliin ettei levysoittimesta nousevaa sakeaa savua kannata ihmetellä. Yhtyeen sointi on energinen, täsmällinen ja elävä. Ellington ei ylisävellä suuren yhtyeensä soundia tukkoon, vaan antaa sen hengittää ja virrata.

Ellingtonille sinfoniaorkesterin kanssa työskentely oli pitkäaikainen haave, jonka The Symphonic Ellington vihdoin toteutti. Ehkä juuri sen takia levyn visio on niin kirkas. Duke ei lähtenyt säveltämään ja sovittamaan sieltä mistä aita on matalin, vaan ammensi laajasta idealaaristaan ja sai aikaan lopputuloksen, joka ei takerru klasarijazzin siirappisiin kliseisiin.

Toinen Night Creaturen osa, Stalking Monster on “agenttijazzia” nimeään myöten. Ellingtonin piano ja Sam Woodyardin rummut hiiviskelevät jossain pimeillä kujilla juoniaan punomassa ja orkesterista saadaan tehoja irti jylhän täyteläisillä sivalluksilla.

The Symphonic Ellingtonia kuunnellessa tulee väkisinkin mieleen, että Ellington ei niinkään tietoisesti välttele musiikkinsa siloittelua sinfoniaorkesterin avulla, vaan yksinkertaisesti antaa orkesterinsa soittaa vahvuuksillaan.

Kuuntele Night Creaturen kolmososan Dazzling Creaturen hengästyttävän svengaava huipennus ja olet asian äärellä. Woodyard pudottelee rumpupommejaan, joiden roiskeessa muu bändi ynnä sinfoniaorkesteri etenevät vakuuttavasti yhtenä rintamana.

Alkuperäisellä levytyksellä kuullaan useita Ellingtonin yhtyeiden keskeisiä solisteja, esimerkiksi Paul Gonsalves ja Johnny Hodges saksofoneissa ja Ray Nance kornetissa. Sinfoniaorkestereita vuoden 1963 alkupuolella taltioidulla levytyksellä esiintyy neljä: Pariisin, Tukholman, Hampurin ja La Scalan sinfoniaorkesterit.

Ellingtonin mittavasta tuotannosta puhuttaessa nousee The Symphonic Ellington esille valitettavan harvoin. Levy on mallikas esitys siitä, miten omaehtoinen säveltäjä ja sovittaja laadukkaine yhtyeineen saa musiikillisen identiteettinsä kuulumaan uudessa kontekstissa. Musiikki on samaan aikaan tuttua ja yllättävää, ja ennen kaikkea kautta linjan inspiroivaa.

Matti Nives

Taiteilijat

 • Antti Rissanen

  kapellimestari

 • Helsingin kaupunginorkesteri

 • UMO Helsinki Jazz Orchestra

Ohjelma

 • 19.00
  Duke Ellington

  Harlem

 • Duke Ellington

  Non-Violent Integration

 • Duke Ellington

  Night Creature 1st Movement "Blind Bug"

 • Duke Ellington

  Night Creature 2nd Movement "Stalking Monster"

 • Duke Ellington

  Night Creature 3rd Movement "Dazzling Creature"

 • Väliaika 25 min

 • Duke Ellington / Billy Strayhorn

  Sunset and the Mockingbird

 • Duke Ellington / Billy Strayhorn

  Lightning Bugs and Frogs

 • Duke Ellington / Billy Strayhorn

  Le Sucrier Velours

 • Duke Ellington / Billy Strayhorn

  Northern Lights

 • Duke Ellington / Billy Strayhorn

  Single Petal of a Rose

 • Duke Ellington / Billy Strayhorn

  Apes and Peacocks

 • Duke Ellington / Billy Strayhorn

  Do nothing till you hear from me (arr. Tero Lindberg)

 • Duke Ellington / Billy Strayhorn

  It don’t mean a thing (arr. Antti Rissanen)

 • Duke Ellington / Billy Strayhorn

  Sophisticated Lady (arr. David Berger)

 • Billy Strayhorn

  Take the A Train (arr. David Berger)

 • 21.00
  Duke Ellington / Juan Tizol

  Caravan (arr. Antti Rissanen/Tero Lindberg)

Usein kysyttyä

Voinko ottaa orkesterista valokuvia?

Voit ottaa kuvia ennen konserttia ja konsertin jälkeen. Konsertin ajan toivomme sinun rentoutuvan kuuntelemaan soittoamme. Näin takaat työrauhan meille ja rauhallisen konserttielämyksen muille kuulijoille.

Mistä voin tilata väliaikatarjoilut?

Väliaikatarjoilut voi tilata Restel Tapahtumaravintoloiden myyntipalvelusta puhelimitse 0207624862 tai sähköpostilla ravintolat.musiikkitalo@restel.fi tai Restis-sovelluksesta.
Huomioithan että yli 30 henkilön väliaikatarjoilujen tilaus myyntipalvelusta.

Kuinka pukeudun konserttiin?

Pukeudu niin, että viihdyt. Pukukoodi on vain orkesterilla.

Kuinka voin vaihtaa kausikorttipaikkani?

Kausikorttipaikan voi vaihtaa myynnin alkaessa ostamalla uuden kausikortin vapaana olevista paikoista. Lunastamatta jääneet paikat vapautetaan kertalippumyyntiin kausikorttimyynnin päätyttyä.

Minulla on kausikortti, mutta en pääse konserttiin, mitä teen?

Lipun voi luovuttaa ystävän käyttöön tai lahjoittaa musiikinopiskelijan käyttöön konserttipäivänä klo 15 mennessä p. 09 3102 2700 tai helsinki.philharmonic@hel.fi.