Susanna Mälkki - Mahler 9

Pe 20/04/2018 19:00 - 20:30
Liput: 36.00-7.00 €

Esittely

Aikanaan väheksytty mutta nykyään mestarisinfonikoksi tunnustettu Gustav Mahler jätti kirjaimellisesti hyvästit viimeisessä valmistuneessa teoksessaan.

 

EI VÄLIAIKAA.

Numerolla yhdeksän taitaa olla yliluonnollisia voimia. Beethoven, Schubert, Bruckner sekä Dvořák jättivät hyvästit elämälle juuri yhdeksännen sinfonian myötä.
 

Gustav Mahler: Sinfonia nro 9 D-duuri 

Gustav Mahlerin (1860–1911) aika säveltaiteen kiistattomien mestareiden joukossa on niin lyhyt, että vielä 1950-luvulla oli yleisesti hyväksyttyä parjata häntä kakkosluokan säveltäjäksi. ”Minun aikani tulee vielä”, hän kirjoitti vuonna 1902, mutta osaksi konserttikaanonia hänen musiikkinsa nousi vasta 1960-luvulla. Tämä tuntuu käsittämättömältä.

Näin arvostettu filosofi Ludwig Wittgenstein, jonka pöytälaatikkoon jääneistä muistikirjoista huokuu ellotus kaikkea Mahlerin musiikkia kohtaan: ”Jos on totta, kuten uskon, että Mahlerin musiikki ei ole minkään arvoista, kysymys on siitä, mitä hänen olisi minun mielestäni pitänyt tehdä lahjakkuudellaan. [O]lisiko hänen pitänyt kirjoittaa ja saman tien polttaa sinfoniansa? Olisiko hänen pitänyt kirjoittaa ne ja oivaltaa, että niillä ei ole mitään arvoa?” 

Tutkija Kai Maasalo kuvaili vuonna 1955 Mahlerin tyyliä pikkuporvarilliseksi, pingottuneeksi ja ironiseksi, ja hänen orkesterinkäyttöään täydellisen suhteettomaksi. Mahlerin käsitys sinfoniasta koko maailman käsittävänä kokonaisuutena nosti tutkijassa säälinsekaisia tuntemuksia: ”On traagillista, että pohjaltaan lyyrisen luonteen täytyi tuntea olevansa kutsuttu tällaiseen tehtävään.” Moiset kommentit voi sivuuttaa ajan henkeen kuuluvina löpinöinä.

Mahlerin sinfonioiden jättikasvu on perua hänen oppi-isältään Anton Brucknerilta, joka samalla orkesterimassaa kasvattaessaan venytti teoksensa koko illan musiikillisiksi monumenteiksi. Mahler meni pitemmälle. Hänen yhdeksässä sinfoniassaan kiteytyy romantiikan ajan suurellisuus ja sinfonian kasvu siihen mittaan, joka nähtiin jo hyvän maun vastaiseksi. Monien mielestä Mahler ylitti rajan jo lisätessään uskonnollisten teemojen sekaan kansanlaulumotiiveja ja rahvaanomaisia kapistuksia, kuten mandoliini, postitorvi ja lehmänkellot.

Elinaikanaan Mahler keräsi mainetta lähinnä kapellimestarina, eivätkä kesien lomakausilla sävelletyt sinfoniat kolmatta (1896) ja kahdeksatta (1907) lukuun ottamatta keränneet mainittavaa kiitosta. Kahta viimeistä suurteostaan Maan laulua ja yhdeksättä sinfoniaa (1909) hän ei edes ehtinyt kuulla. 

Neljä viimeistä vuottaan Mahler eli suurten surujen aikaa, toisaalta kapellimestarin uran ottaessa suuria harppauksia. Vaimo Alma oli kyllästynyt elämään kiukkuisen taiteilijan rinnalla ja alkoi etsiä uutta miestä, ja perheen tyttären Marian kuoltua tulirokkoon todettiin Gustavilla vakava sydänsairaus. Mystikkojen arvailuksi jää, olivatko säveltäjän kuolemanpelko ja kriisit syynä Maan laulu -sinfonian numeroimatta jättämiseen, koska se olisi ollut järjestyksessään yhdeksäs. Olihan itse Beethoven ja laskentatavasta riippuen mm. Schubert ja Bruckner kutsuneet juuri yhdeksännellä sinfoniallaan viikatemiehen visiitille. 

Kuinka kävikään? Sinfonia numero yhdeksän jäi kuin jäikin Mahlerin viimeiseksi valmistuneeksi sinfoniaksi, mutta tällä ehkä ehjimmällä ja sisällöltään suurimmalla teoksellaan hän liittyi kunniakkaaseen yhdeksännen sinfonian kerhoon. Kuolon aiheet ja elämästä luopumisen tematiikka ovat peittelemättä esillä, aivan kuin hän olisi sanellut elämänsä lopputekstit. Vasta Mahlerin jälkeen alettiin puhua ”yhdeksännen kirouksesta”.

 

Jaani Länsiö

Taiteilijat

  • Susanna Mälkki

    kapellimestari

Ohjelma

  • 19.00
    20.30
    Gustav Mahler

    Sinfonia nro 9

Usein kysyttyä

Voinko ottaa orkesterista valokuvia?

Voit ottaa kuvia ennen konserttia ja konsertin jälkeen. Konsertin ajan toivomme sinun rentoutuvan kuuntelemaan soittoamme. Näin takaat työrauhan meille ja rauhallisen konserttielämyksen muille kuulijoille.

Mistä voin tilata väliaikatarjoilut?

Väliaikatarjoilut voi tilata Restel Tapahtumaravintoloiden myyntipalvelusta puhelimitse 0207624862 tai sähköpostilla ravintolat.musiikkitalo@restel.fi tai osoitteesta
http://shop.ravintolamaailma.fi/musiikkitalo. Huomioithan että yli 30 henkilön väliaikatarjoilujen tilaus myyntipalvelusta.

Kuinka pukeudun konserttiin?

Pukeudu niin, että viihdyt. Pukukoodi on vain orkesterilla.

Kuinka voin vaihtaa kausikorttipaikkani?

Kausikorttipaikan voi vaihtaa myynnin alkaessa ostamalla uuden kausikortin vapaana olevista paikoista. Lunastamatta jääneet paikat vapautetaan kertalippumyyntiin kausikorttimyynnin päätyttyä.

Minulla on kausikortti, mutta en pääse konserttiin, mitä teen?

Lipun voi luovuttaa ystävän käyttöön tai lahjoittaa musiikinopiskelijan käyttöön konserttipäivänä klo 15 mennessä p. 09 3102 2700 tai helsinki.philharmonic@hel.fi.