article-image

AVEK, Kiasma ja HKO etsivät uutta teosta Musiikkitalon mediaseinälle

AVEK, Nykytaiteen museo Kiasma ja Helsingin kaupunginorkesteri julkistavat avoimen haun, jonka tarkoituksena on löytää uusi teos tuotettavaksi Visuaaliseksi alkusoitoksi sekä liitettäväksi Kiasman kokoelmiin. Uuden teoksen tuotantoon on varattu 20.000,- euron tuotantobudjetti. 

Visuaalinen alkusoitto on Helsingin kaupunginorkesterin, Nykytaiteen museo Kiasman ja AV-arkin syksyllä 2018 käynnistämä mediataideprojekti, jossa Musiikkitalon mediaseinällä nähdään kuukausittain vaihtuva videoteos juuri ennen alkamassa olevaa HKO:n konserttia. Julkisessa kaupunkitilassa nähtävä Visuaalinen alkusoitto tarjoaa uuden foorumin videotaiteelle ja johdattaa samalla yleisön illan konserttiin. Mediaseinällä esitetyt teokset on tähän saakka valittu joko Kiasman kokoelmista tai AV-arkin levitysarkistosta. 
 
Tuotettu uusi teos esitetään Musiikkitalon mediaseinällä, Pohjoismaiden suurimmalla ulkonäytöllä, marras-joulukuussa 2020. Teos on esillä noin kymmenen kertaa kahden kuukauden aikana.  
Näyttö on käytössä 9’30 minuuttia, jonka aikana teos voi pyöriä kestosta riippuen yhden tai useamman kerran. 
Näytöllä ei ole äänentoistoa, joten teos tulee suunnitella äänettömäksi. Julkisessa tilassa esitettävän teoksen tulee olla ikärajaton. Teoksen genre ja toteutustapa ovat vapaita.
Kyseessä ei saa olla aikaisemmin esitetty teos, vaan haussa on kokonaan uusi teos. Teos on yksinoikeudella Visuaalisen alkusoiton käytössä vuoden 2020 loppuun asti. Valittu teos liitetään myös osaksi Kiasman kokoelmaa. Teoksen editio voi olla enintään 3 + 1 taiteilijakappale.
 
Teoksen tekniset vaatimukset:
Teoksen kesto: 1’30 min - 9’30 min
Audio: Äänetön
 
Mediaseinän tekniset tiedot:
Leveys: 1080 px
Korkeus: 1024 px
Frame rate: 25 fps
Teosehdotukselle luetaan eduksi, jos näytön muoto on huomioitu teoksen kuvakoossa, mutta tämä ei ole ehdoton vaatimus.
Näytön sijainnista johtuen kuva-aiheet eivät saa muistuttaa liikennemerkkejä.
 
Teoskriteerit:
Tekijänä voi olla yksittäinen suomalainen tai vakituisesti Suomessa toimiva taiteilija tai taiteilijaryhmä. Laskuttajana voi toimia myös tuotantoyhtiö.
Taiteilijalla / taiteilijaryhmällä pitää olla kaikki oikeudet kolmansilta osapuolilta.
Tekijöiden tulee noudattaa ehdotuksen teossa AVEKin tukiohjeita.
Teoksella saa olla myös muuta rahoitusta.
Teoksessa voi olla lopputekstit, jotka sisältyvät teoksen kokonaiskestoon.
 
Hakemukset tulee jättää maanantaina 20.1.2020 klo 16.00 mennessä.
 
Päätös julkistetaan helmikuussa 2020. 
Valintaraadissa ovat Aleksi Malmberg (HKO), Tuuli Penttinen-Lampisuo (AVEK), Kati Kivinen (Kiasma), Satu Oksanen (Kiasma) sekä Hanna Maria Anttila (AV-arkki).
 
Lisätietoja:
Ulla Simonen
puh: 044 790 0344
 
Kati Kivinen
puh: 040 353 6656