article-image

HKO Screen Guest - Suomalainen barokkiorkesteri

ILTA PARIISISSA - FiBOn viisikko lavalla 5.5. klo 19

Ranskalaiset barokkisäveltäjät ikuistivat lukuisia aikalaisiansa musiikillisiin muotokuviin. Näiden tunnelmakuvien kohteena oli usein muita säveltäjiä ja instrumentalisteja tai taiteilijoiden suojelijoita ja mesenaatteja. Pariisin musiikkipiireissä säveltäjät ja muusikot olivat hyvin verkostoituneita, ja usein erilaiset sukulaissuhteet vielä sitoivat heitä toisiinsa. Muusikonvirat kulkivat usein isiltä pojille (ja joskus tyttärillekin), ja samat perheet pitivät hallussaan sukupolvien ajan musiikkielämän tärkeitä asemia.

Jean-Philippe Rameau oli tunnettu ennen muuta oopperasäveltäjänä. Hänen kokoelmansa Pièces de clavecin en concert sisältää viisi laajamuotoista konserttoa huilulle, viululle, viola da gamballe ja cembalolle. Teoksen osien nimissä esiintyy monia Rameaun aikalaisia ja merkkihenkilöitä. 

Saksalainen Georg Philipp Telemann oli aikanaan erittäin tunnettu niin kotimaassaan kuin ulkomaillakin, ja hänen Pariisin-vierailunsa yhteydessä vuonna 1738 julkaistiin ns. Pariisilaiskvartetot, kokoelma laajamuotoisia kamarimusiikkiteoksia. Kvartettojen ensiesityksen Pariisissa soittivat todennäköisesti yhdessä Telemannin kanssa huilisti Michel Blavet, viulisti Jean-Pierre Guignon, gambisti Jean-Baptiste Forqueray ja cembalisti-sellisti Édouard.
 

Konsertti lähetetään ti 5.5. klo 19 HKO Screen -mobiilisovelluksessa ja osoitteessa www.helsinginkaupunginorkesteri.fi/hkoscreen

Jean-Philippe Rameau (1683-1764)
Deuxième Concert (kokoelmasta Piecés de clavecin en concerts, 1741) 17 min
1. La Laborde
2. La Boucon
3. L’Agaçante
4. Menuet I & Menuet II

 

Georg Philipp Telemann (1681-1767)
Pariisilaiskvartetto nro 6, e-molli (Nouveaux quatuors en six suites, 1738, TWV 43:e4) 20 min
1. Prélude. A discrétion – très vite – à discrétion
2. Gai
3. Vite
4. Gracieusement
5. Distrait
6. Modéré

FiBO Players:
  Pauliina Fred, traverso 
  Anthony Marini, viulu
  Louna Hosia, sello
  Petteri Pitko, cembalo
  Eero Palviainen, arkkiluuttu ja barokkikitara