article-image

Illan rauha kun syliin maan sulkee

Musiikkia ja mielialoja 1939-1945 -sarjan yhdeksäs osa

Kodin kynttilät on alunperin amerikkalainen country-balladi, jonka valssimelodian suomalaiset sanat on muotoillut Usko Hurmerinta (myöh. Kemppi). Laulu tuli tunnetuksi erityisesti Harmony Sisters yhtyeen eli Valtosen sisarusten esittämänä ja se oli jatkosodan ajan hartaimmin toivottuja ja puhkikuunnelluimpia esityksiä. Kun sen huoletonta tunnelmaa peilaa ajan arjen jatkuviin murheisiin, on helppo ymmärtää esityksen aikaansaama mielenliikutus.

Joe Lyons & Sam C Hart: Kodin kynttilät
Kuuntele Spotifyssa.

Harmony Sistersin, Olavi Virran, Kauko Käyhkön ohella sota-ajan iskelmätaivaalla tuikkivia nimiä olivat ikisuosikki Dallapé-orkesteri, Matti Jurva Kristalli-yhtyeineen, A.Aimo Sointu-orkestereineen, Suomen ensimmäiseksi jazz-kitaristiksikin tituleerattu Ingmar Englund, säveltäjä Einar Englundin veli, nouseva tähti Henry Theel sekä Käkisalmesta kotoisin oleva viihdytyskiertueiden vakiovieras Ture Ara, jolle ovat iskelmiä säveltäneet mm. Erkki Melartin ja Ernest Pingoud.
 

9_ingmar_englundin_orkesteri.jpg

Ingmar Englundin orkesteri Balderin salissa, (vas-oik) Olle Andersson (trp), Ingmar Englund (kit), Onni Gideon (vl), Erik Lindstöm (b) (Helsingin kaupunginmuseo, kuvaaja tuntematon)


 

Musiikkia ja mielialoja 1939-1945 sarjan muut osat: 

1. Musiikkia ja mielialoja 1939-1945
2. Oi Suomi katso sinun päiväs koittaa
3. Isät katsovat poikiaan
4. Kotiaskareet jäädä saa
5. Ikävän torjuntaa ja murheen murjontaa
6. Sotasaalista ja tuontitavaraa
7. Murehista muovaeltu
8. Tämä soittomme kaikukoon
 

Muista myös!

Mieliala  Helsinki 19391945
18.10.2019-30.8.2020
Helsingin kaupunginmuseo (avataan 2.6.)
Hakasalmen huvila
Mannerheimintie 13 b

Uppoudu sotavuosien mielialoihin kuuntelemalla podcastit.