article-image

Jo muinaiset roomalaiset…

Lämpimästi tervetuloa Helsingin kaupunginorkesterin italialaiselle kaudelle 2019-2020!

Tuskin mikään muu yksittäinen Euroopan maa on vaikuttanut niin vahvasti eurooppalaiseen kulttuuri-identiteettiin ja kulttuurihistoriaan kuin Italia. Vuosisatojen jatkumo on siellä poikkeuksellisen pitkä ja se kaikki on hätkähdyttävällä tavalla läsnä sikäläisessä arjessa yhä edelleen. Italialainen kuvataide, arkkitehtuuri, musiikki ja kirjallisuus ovat kaikki aina olleet vakaasti ankkuroituneita traditioon, ja ehkä siksi, paradoksaalista kylläkin, esteettinen mielikuvitus, vapauskin, ovat juuri siellä olleet niin suuria.

Luciano Berio, yksi 1900-luvun yhteiskunnallisesti tarkkasilmäisimmistä taiteilijoista, on kuin musiikin Fellini, joka sekoittaa kaiken yltäkylläisesti ja suurella rakkaudella, Luigi Nono taas ankaruudessaan hänen puhdaslinjainen vastakohtansa. Sciarrinon musiikki on kuiskaavaa ja peilaavaa, siinä missä renessanssista innoittunut Ottorino Respighi loi viime vuosisadan alussa italialaisen musiikin uuden renessanssin, joka ei todellakaan kaihtanut suurta volyymia.

Oli innoituksen aiheena sitten luonto, toinen taiteenala, uskonto tai politiikka, kaikkea italialaista kulttuuria tuntuvat yhdistävän vertaansa vailla oleva tyylitaju, hienostuneisuus ja keveä kosketus, joka kuitenkin kätkee sisälleen suurta humanismia. Myös teatteri on Italiassa aina läsnä, niin elävässä elämässä kuin konserttilavallakin, oopperasta puhumattakaan. Fellinikin seurasi Rossinin jalanjälkiä! Ilo ja suru kulkevat käsi kädessä, ja illuusio on joskus todempaa ja rehellisempää kuin todellisuus. Sanotaan, että Italiassa taide on aina ollut kansakunnan sielua lähellä, koska vallanpitäjiin ei ole voinut luottaa. Rakkaus taiteeseen on rakkautta ihmisyyteen. Olisiko tässä tulevaisuusoptimismin aihe?

Tällä kaudella aloitamme myös suomalaisten säveltäjien Helsinki-sarjan, jossa jokainen säveltäjä peilaa teoksellaan suomalaisia historian ääniä. Ensimmäisinä kuulemme Lotta Wennäkoskea ja Kimmo Hakolaa.

Lämpimästi tervetuloa Helsingin kaupunginorkesterin italialaiselle kaudelle 2019-2020!

Susanna Mälkki
ylikapellimestari