article-image

John Adamsin Kaukainen trumpetti soi Texasille

Tromba Lontana (Kaukainen trumpetti) syntyi Houstonin sinfonikkojen tilauksesta juhlistamaan, että oli kulunut 150 vuotta siitä kun Texas oli julistautunut itsenäiseksi osavaltioksi.

Yhdysvaltalaisen nykymusiikin kansainvälisesti ehkä kaikkein arvostetuin nimi, John Adams (s. 1947) on luonut maineensa etenkin suurimuotoisten teosten säveltäjänä. Tuotannon painopiste on oopperoissa, joista tunnetuimmat ovat Nixon in China (1987), The Death of Klinghoffer (1991) ja Doctor Atomic (2005) sekä soolokonsertoissa ja orkesterisävellyksissä, joista mainittakoon Harmonielehre (1985), Century Rolls (1997) ja Naive and Sentimental Music (1998). Adams on säveltänyt merkittäviä suurteoksia myös kuorolle ja orkesterille, esimerkiksi musiikin Pulizer-palkinnolla palkittu On the Transmigration of Souls (2002).

Adamsin lyhyistä orkesteriteoksista esitetyimmät ja suosituimmat lienevät kaksi fanfaaria, Tromba Lontana ja Short Ride on a Fast Machine. Molemmat syntyivät vuonna 1986. Tromba Lontana (Kaukainen trumpetti) syntyi Houstonin sinfonikkojen tilauksesta juhlistamaan, että oli kulunut 150 vuotta siitä kun Texas oli julistautunut itsenäiseksi osavaltioksi. Tromba Lontana sai kantaesityksensä Houstonin sinfonikkojen konsertissa Houstonissa 4.4.1986. Kantaesityksen johti Sergiu Commissiona.

John Adams kertoo: ”Otin lähtökohdaksi kääntää päälaelleen idean, jonka mukaan fanfaarin on oltava äänekäs ja luonteeltaan ulospäinsuuntautunut. Sävelsin neljä minuuttia kestävän kappaleen, jonka dynamiikka harvoin ylittää mezzopianon, ja joka sisältää kaksi saliin stereofonisesti aseteltua soolotrumpettia (joiden pitää olla joko salin takaosassa, tai eri parvilla). Trumpetit soittavat toistuvia kutsujaan, joissa pitkää säveltä seuraa pehmeä staccato-signaali. Orkesterissa soi jatkuva syke, joka luodaan pianon, harpun ja lyömäsoitinten tikityksen avulla. Jossakin kaukana taustalla soi jousissa pitkä, lähes aineeton melodia. Öisten pilvien lailla sitä tuskin edes huomaa.”

 

Christian Holmqvist


PE 15/2/2019 19.00
 
Susanna Mälkki, kapellimestari
Musiikkitalon Kuoro
 
Jonathan Harvey: Messages
John Adams: Tromba Lontana
Sergei Rahmaninov: Sinfoniset tanssit