article-image

Jonathan Roozeman soittaa Barberin sellokonserton

”Kenties minusta tulee vaikka katusoittaja tai suuri solisti… tai jotain siltä väliltä”.

 
”Kenties minusta tulee vaikka katusoittaja tai suuri solisti… tai jotain siltä väliltä”, Jonathan Roozeman (s. 1997) ennakoi kymmenisen vuotta sitten Amfion.fi-sivustolla. Tulevaisuuden ansaintakeinonsa tiedostaneella 12-vuotiaalla oli kasvuympäristössään kyllä kaikki edellytykset sisätilasoittajaksi, olivathan hänen vanhempansa näyttäneet mallia, äiti Tapiola Sinfoniettan viulistina ja isä arvostettuna pianistina ja pedagogina. Myös Roozemanin siskosta ja veljestä on tullut musiikin ammattilaisia.
 
Roozeman nousi nopeasti musiikkipiirien povaamasta lupauksesta konserttisaleja kiertäväksi sellistiksi. Alankomaiden sellokilpailun kakkossija vuonna 2012 ja finaalipaikat Porton Prémio Suggia -kilpailussa 2013 sekä Naumburg- ja Tšaikovski-kilpailuissa 2015 riittivät vakuuttamaan agentit, ja Roozeman saattoi paketoida kansainvälisen kilpauransa jo siinä iässä, kun moni vasta valmistautuu siihen. Hän on jo esiintynyt mm. Valeri Gergievin johdolla Mariinskin orkesterissa, Esa-Pekka Salosen johdolla New Yorkissa, Osmo Vänskän johdolla Lahdessa ja Santtu-Matias Rouvalin johdolla Tampere Filharmoniassa. Tällä kaudella hän esiintyy mm. BBC:n sinfoniaorkesterin, Japanin filharmonikoiden ja Kiinan kansallisorkesterin solistina. 
 
Roozemanin suosimat harvinaisuudet, esimerkiksi Vieuxtempsin, Georg Matthias Monnin (sov. Schönberg) ja Kabalevskin konsertot saavat tänään seurakseen Samuel Barberin sellokonserton, johon hän tutustui Vänskän ehdotuksesta. ”Se on syvällistä, kaunista ja siinä on hienoja melodioita”, Roozeman kertoo. ”Euroopassa sitä ei kuule koskaan, ehkä koska amerikkalainen kulttuuri on siinä vahvasti läsnä. Siinä on suuruutta, vaskien voimaa, samaa kuin Dvořákin myöhäisteoksissa. Olen kiitollinen, että saan tehdä HKO-debyyttini juuri amerikkalaisuuden hyvin tuntevan Osmo Vänskän kanssa.”
 
Roozeman viimeistelee opintojaan Kronbergin akatemiassa Frans Helmersonin johdolla. Hän soittaa Suomen kulttuurirahaston omistamaa David Tecchler -selloa vuodelta 1707.
 
KE 6/2/2019 19.00
TO 7/2/2019 19.00
 
Osmo Vänskä, kapellimestari
Jonathan Roozeman, sello
 
Samuel Barber: Sinfonia nro 1
Samuel Barber: Sellokonsertto
Antonín Dvořák: Sinfonia nro 9 "Uudesta maailmasta"

Lue lisää.

Cellofest 1.-7.2. Helsingissä. Lue lisää.