article-image

Jukka Perko goes Dizzy

​Oli vuosi 1986, kun Jukka Perko sai puhelun Yhdysvalloista. Linjan toisessa päässä oli John Faddis, legendaarinen trumpetisti ja Dizzy Gillespien tulevan 70-vuotisjuhlakiertueen orkesterin kapellimestari, johon Perko oli tehnyt suuren vaikutuksen tulkitsemalla Gillespien hittejä edelliskesän Pori Jazzeilla. 

Pian Perko istui saksofoneineen New Yorkin -koneessa matkalla Faddisin harjoituksiin, ja seuraavat kaksi kesää kuluivat tien päällä kaikkialla maailmassa Dizzyn orkesterissa soittaen.

”Olihan se suuri asia 19-vuotiaalle, joka ei ollut käynyt ruotsinlaivaa kauempana ulkomailla”, Perko muistelee elämänsä reissua idolinsa kanssa.

”Se oli niin jännittävää ja ihmeellistä, että en ehkä osannut nauttia siitä täysillä vielä silloin. Mutta sain niiltä ajoilta paljon kokemusta ja hiljaista tietoa niin jazzista kuin elämästä. Ne ehkä vasta nyt tulevat minulle näkyviin.”

Vaikka vuonna 2017 tulee täyteen 30 vuotta siitä, kun Perko hyppäsi suoraan jazzin kansainväliseen maailmaan, juhlavuoden keskiössä on silti 100 vuotta sitten syntynyt Dizzy Gillespie. Perkon juhlakiertue pysähtyy myös Helsingin kaupunginorkesterissa, joka tuo sinfonisen ulottuvuuden Dizzyn kurvikkaisiin melodioihin ja Perkon jazzyhtyeen jammailuun. Mukana ovat kaikki klassikot A Night In Tunisiasta ja Perkon vanhasta soolobravuurista Con Almasta lähtien. 

Tarkoitus ei kuitenkaan ole toisintaa vanhaa Gillespietä, vaan tuoda oma, kokemuksen ja nykyajan sävyttämä lisäväri musiikkiin.

”Tasavuodet sinänsä ei ole mikään syy esittää musiikkia, vaan kaikki tulee omasta elämästä”, Perko perustelee. Jukka goes Dizzy -konsertissa eläviksi tulevat enemmän kuin vain vuosiluvut ja muistot.

”On kyse ihmisyyden peruskysymyksistä, ilosta ja lohdusta, jota Dizzyn musiikissa on aina. Siinä on äkkinäisiä käänteitä, kepeyttä ja huumoriakin, mutta silti myös syvällisyyttä. Mutta synkkää se ei ole koskaan.”

Jaani Länsiö


Jukka goes Dizzy ti 11/04/2017 19.00

Jukka Perko, saksofoni
Teppo Mäkynen, rummut
Antti Lötjönen, basso
Sami Koskela, lyömäsoittimet
Helsingin kaupunginorkesteri

Bebop / ’Round Midnight / A Night In Tunisia / Cubano Be, Cubano Bop / Con Alma / Lover Come Back To Me / Manteca / Blues Medley

OSTA LIPUT