article-image

Kapellimestari Gianandrea Noseda johtaa Helsingin kaupunginorkesteria perjantaina 24.1.

Ylistetty Gianandrea Noseda johtaa Helsingissä Luigi Dallapiccolan Partitan ja Anton Brucknerin yhdeksännen sinfonian. 

Gianandrea Noseda (s. 1964) ryhtyi kapellimestariksi melko myöhään, 27-vuotiaana, tehtyään sitä ennen komeaa uraa pianistina ja säveltäjänä. Syynä oli, että hän halusi vielä kokonaisvaltaisemman käsityksen musiikista, joten hän hakeutui Milanon konservatorioon. Siellä häntä opetti Donato Renzetti – viime syksynä HKO:takin johtanut kapellimestari. Noseda huomasi, että vaikka johtaminen ei suinkaan ollut helppoa, se tuntui luonnolliselta tavalta kommunikoida musiikin sanomaa. Menestynyt hän todella onkin; viimeisen yli 20 vuoden aikana Noseda on pitänyt hallussaan merkittäviä pestejä ja vieraillut kaikissa tärkeissä oopperoissa ja orkestereissa. Erityisesti hänet tunnetaan yksityiskohtia korostavista tulkinnoistaan: ”Kauneus löytyy yksitiyiskohdista. On yksi asia punoa pitkiä tarinankaaria, mutta se on tehtävä kadottamatta yksityiskohtia, koska niillä tarinat maustetaan”, hän on sanonut.

Orkestereilla on ollut tapana äkkirakastua Nosedaan. Kun hän debytoi Manchesterin BBC Philharmonicissa, orkesteri vaati jo ensimmäisten harjoitusten jälkeen hänen välitöntä vakituistamistaan. Hän johti orkesteria pää- ja ylikapellimestarina 2002–2011. Washingtonin kansallisorkesteri oli vain vähän hitaampi: Noseda kiinnitettiin ylikapellimestariksi toisen harjoituspäivän päätteeksi. Kautensa hän aloitti vuonna 2017, ja sopimusta jatkettiin heti ainakin vuoteen 2025 saakka. Lisäksi Noseda on London Symphony Orchestran ja Israelin filharmonikoiden päävierailija. Vuonna 2018 hän päätti yli kymmenenvuotisen kautensa Torinon Teatro Region taiteellisena johtajana, ja aloittaa Zürichin oopperan taiteellisena johtajana ensi vuonna.

Nosedan kattavaan meriittilistaan pitäisi varata kokonainen käsiohjelmakirja, joten tässä tuoreimpia: Musical American vuoden kapellimestari 2015, International Opera Awardsin vuoden oopperakapellimestari 2016 – samana vuonna hän johti Tukholmassa Nobel-gaalan – sekä kunnia-arvonimi Commendatore al Merito della Repubblica Italiana työstä Italian kulttuurielämän hyväksi. 
 

 
Gianandrea Noseda, kapellimestari
 
Luigi Dallapiccola: Partita
Anton Bruckner: Sinfonia nro 9
 
((o)) HKO Screen