article-image

Kapellimestari Osmo Vänskä

12-vuotias Osmo Vänskä eläytyi musiikkiin lyijykynä tahtipuikkona

Kansainvälisesti arvostetuimpiin suomalaiskapellimestareihin kuuluva Osmo Vänskä (s. 1953) sai kosketuksen musiikkiin jo pienenä vanhempiensa vietyä häntä konsertteihin joka kuukausi. Musiikkiopistossa käteen tarttui ensin viulu, mutta korviin kantautunut klarinetin ääni lumosi Vänskän heti. Sinä hetkenä Vänskä kuvitteli, kuinka hienoa olisi soittaa klarinettia osana orkesteria.
 
Orkesterinjohto oli pienestä pitäen osa Vänskän musiikillista arkea ja harjoittelua, etenkin kun perheeseen hankittiin stereot Vänskän ollessa 12-vuotias. Kaiuttimista tulvinut Brahmsin toinen sinfonia New Yorkin filharmonikoiden ja Leonard Bernsteinin tulkintana tuli opiskeltua tarkasti, ja vahvasti lyijykynä tahtipuikkona eläytyen.
Vänskän ammatillinen ura alkoi 1970-luvulla Turun filharmonisen orkesterin klarinetistina ja myöhemmin Helsingin kaupunginorkesterin sooloklarinetistina. Kapellimestariopintonsa hän kävi Jorma Panulan johdolla Sibelius-Akatemiassa, ja vuonna 1982 hän voitti arvostetun Besanconin nuorten kapellimestarien kilpailun. Pian seurasivat vierailut Lahden kaupunginorkesterissa, johon hänet nimitettiin päävierailijaksi vuonna 1985 ja vuonna 1988 ylikapellimestariksi 20 vuoden ajaksi.
 
Vänskän kaudella termi ”pikkukaupungin ihme” vakiintui kuvaamaan Lahden kaupunginorkesterin nousua maailmanmaineeseen kiitettyjen kiertueiden ja Sibelius-levytysten ansiosta. Vänskä on tehnyt hienoa jälkeä myös BBC:n skotlantilaisen sinfoniaorkesterin pääkapellimestarina vuosina 1996–2002, Islannin sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina 1993–1996 ja vuodesta 2014 lähtien myös orkesterin päävierailijana. Minnesotan orkesterin musiikillisena johtajana Vänskä on toiminut vuodesta 2003 lähtien. Vierailukonsertit ovat vieneet Vänskää viime vuosina mm.  Taiwaniin, Torontoon, San Franciscoon ja Lontooseen. Helsingin kaupunginorkesteria Vänskä johti viimeksi keväällä 2018.
 
Jaani Länsiö
 
 
KE 6/2/2019 19.00
TO 7/2/2019 19.00
 
Osmo Vänskä, kapellimestari
Jonathan Roozeman, sello
 
Samuel Barber: Sinfonia nro 1
Samuel Barber: Sellokonsertto
Antonín Dvořák: Sinfonia nro 9 "Uudesta maailmasta"

LUE LISÄÄ.