article-image

Messages kuvaa matkaa seitsemän taivaan kautta

Jonathan Harveyn teos sai kantaesityksensä Berliinissä vuonna 2008 Reinbert de Leeuwin johtaessa Berliinin radion kuoroa ja Berliinin filharmonikkoja

Brittiläinen säveltäjä Jonathan Harvey (1939-2012) opiskeli Cambridgessä ja Glasgow’ssa. Sävellystä hän opiskeli Erwin Steinin ja Hans Kellerin johdolla. 1980-luvun alussa Pierre Boulez kutsui hänet työskentelemään Pariisiin. Kansainvälinen läpimurto tapahtui nauhateoksella Mortuos Plango, Vivos Voco (1980). Harvey sävelsi orkesteri-, kamari-, soolo- ja näyttämöteoksia, ja hyödynsi usein aikansa uusinta teknologiaa luodakseen aivan uudenlaisia soitinvärejä.
Harvey perehtyi buddhismiin ja muuhunkin itämaiseen ajatteluun, mikä vaikutti suuresti hänen myöhempään tuotantoonsa. Esimerkiksi kamariorkesteriteos Tranquil Abiding (1998) on meditaatiomusiikkia, orkesterikappale Body Mandala (2006) on saanut innoituksensa Tiibetin temppelimusiikista, ja ooppera Wagner Dream (2007) ottaa lähtökohdakseen Richard Wagnerin keskeneräiseksi jääneen, buddhismia käsitelleen oopperahankkeen Die Sieger.
Messages (Viestejä) sekakuorolle ja orkesterille syntyi vuonna 2007 Berlinin radion kuoron ja Fundación Patronata de la Semana de Musica Religiosa de Cuencan tilauksesta. Teos sai kantaesityksensä Berliinissä 29.3.2008. Reinbert de Leeuw johti Berliinin radion kuoroa ja Berliinin filharmonikkoja.
Messages kuvaa matkaa seitsemän taivaan kautta. Enkelit on jaettu yhdeksään luokkaan - esim. serafeihin, kerubeihin ja arkkienkeleihin - heidän taivaassa annetun tehtävänsä mukaisesti. Jumala istuu valtaistuimellaan seitsemännessä taivaassa. Sävellyksen teksti koostuu juutalaisten ja persialaisten enkeleiden nimistä. Harvey on todennut: ”Kuoron voisi ajatella kuvaavan enkeleitä renessanssin ja barokin taulujen tavoin: jotkut enkelit eivät ainoastaan laula, he myös soittavat barokkisoittimia. Kuoron voi tietysti myös kuvitella koostuvan enkeleistä, jotka tuovat ihmisille viestinsä.”

Christian Holmqvist
 
PE 15/2/2019 19.00
 
Susanna Mälkki, kapellimestari
Musiikkitalon Kuoro
 
Jonathan Harvey: Messages
John Adams: Tromba Lontana
Sergei Rahmaninov: Sinfoniset tanssit