article-image

Musiikkia ja mielialoja 1939-45

Vaan kun todella kaipaamme lohtua, ymmärrystä ja toivoa; suorin tie ihmisen mieleen on sittenkin musiikki?

Kahdeksankymmentä vuotta sitten elettiin välirauhan ensimmäisiä viikkoja. Kolme ja puoli kuukautta talvisotaa oli jäänyt taakse ja yhteiskunta etsi paluuta takaisin normaaliin. Mieliala oli edelleen epävarma. Sensuuri oli voimassa ja suurimmalle osalle kansalaisista suora tiedonsaanti ulkomailta vaikeaa, jo pelkästään kielitaidon vuoksi. Pyrittiin aistimaan yleistä ilmapiiriä, ymmärtämään tapahtunutta ja sen seurauksia ja ounastelemaan tulevia.

Kulttuuri on mitä suurimmassa määrin mielialatekijä, erityisesti poikkeusaikoina. Se on tapa tunteiden jakamiselle ja samalla reitti niihin vaikuttamiseen. Erityisesti, kun kohtaamme asioita, joille ei voida mitään - mutta joihin silti pitäisi jotenkin kyetä vastaamaan. Päivänpuheenaiheesta tulee yhteisöllinen tekijä ja mielenmaisemat alkavat muuttua yksityisasiasta yleiseksi - ja ne alkavat kiinnostaa myös yhteiskuntaa ylläpitäviä voimia. Mielialoja seurattiin sodan vuosina Suomessa hyvinkin järjestelmällisesti, yleisen mielipiteen kannalta ei ollut sivullisia. Siihen vaikuttaakseen oli pysyteltävä askeleen yhteisiä tuntoja edellä.

”Se lähtee pienistä, sattumanvaraisistakin havainnoista tai tarpeista ja siitä tulee suuri laiva jonka kääntäminen vauhdissa on vaivalloista.” Tämän mekin hyvin tunnistamme, vaikka median tanner on nykyään kovin toisenlainen. Yleisellä mielipiteellä ei ole työnjohtajaa tai takuumiestä. Eikä mielialaan ole suoraa kanavaa. On kyse tulkinnasta, niin vastaanottajan kuin vaikuttajankin kannalta. Vaan kun todella kaipaamme lohtua, ymmärrystä ja toivoa; suorin tie ihmisen mieleen on sittenkin musiikki?

’Juuri kun kauneimmillaan, välkkyi jo onnemme maa’

1_kaisanimen_puistoa_1930-luvulla_helsingin_kaupunginmuseo_kuva_g_herlin.jpg
Kaisanimen puistoa 1930-luvulla. (Helsingin kaupunginmuseo, kuva G.Herlin)

 

Jean Sibelius: Andante Festivo (1922) (composer conducting 1938)

Teksti: Erkki Suomalainen

 

Muista myös!

Mieliala  Helsinki 19391945
18.10.2019-30.8.2020
Helsingin kaupunginmuseo (avataan 2.6.)
Hakasalmen huvila
Mannerheimintie 13 b

Uppoudu sotavuosien mielialoihin kuuntelemalla podcastit.