article-image

Sellokonserttotilaus vapautti Samuel Barberin ilmavoimista

Bostonin sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Serge Koussevitzky anoi Barberille vapautuksen

Yhdysvallat otti toisen maailmansodan aikana sotajoukkoihinsa myös säveltäjiä, kuten suursuosioon 1930-luvulla nousseen Samuel Barberin (1910–1981). Hän palveli ilmavoimissa säveltämällä musiikkia, mm. lentäjäaiheisen toisen sinfonian (1942), jonka hän yritti myöhemmin tuhota pettyneenä epäonnistuneeseen, moderniin kokeiluunsa. Vuonna 1945 Bostonin sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Serge Koussevitzky anoi Barberille vapautuksen, jotta tämä tekisi orkesterille sellokonserton. Nykyäänkin suositun viulukonserton (1939) ja myöhemmän pianokonserttonsa (1960) tavoin Barber sorvasi sellokonserttonsa mittatilaustyönä solistinsa teknisille taidoille – sellisti Raja Gorbusovan vahvuuksina olivat kinkkiset kaksoisotteet ja pitkät melodiat soittimen ylärekisterissä.
 
Kolmiosainen teos on Barberille tyypilliseen tapaan harmonioiltaan uusromanttinen, herkullisten melodioiden timanttikaivos. Tärkeimmät teemat esitellään tiiviinä ryppäänä heti ensimmäisen osan alussa puhaltimilla, kunnes sello ottaa tilan lyyrisellä kadenssillaan. Osaa hallitseva rytmikkyys on avoimen amerikkalaista ja päätöstaite häpeilemättömän mahtaileva. Toisessa osassa Barberin kyvyt ikuisesti avautuvien melodioiden taitajana pääsevät irti kaihomielisessä sisilianassa. Finaalista piti tulla jotain ihan muuta, mutta kuultuaan Hiroshiman atomipommista Barber rypisti jo valmiin partituurin ja vuodatti tuntonsa aggressiiviseen alkupurkaukseen, jota seuraavaa vuoropuhelujen ja taukojen piilomerkitystä saattaa vain arvailla. 
 
Teos otettiin hyvin vastaan. Se voitti New Yorkin kriitikkojen palkinnon, ja Gorbusova otti sellokonserton käyntikortikseen vuosikymmeniksi, mutta muut sellistit eivät lämmenneet teoksen ylivoimaiselle sormitekniselle sokkelolle. Vielä vähän ennen kuolemaansa Barber mietti helpottavansa soolo-osuutta, muttei ehtinyt toteuttaa aikeitaan. Vaikka sellokonsertosta on viime vuosina tullut  suositumpi, kiitos mm. Wendy Warnerin, Alisa Weilersteinin ja Steven Isserlisin, se on yhä Barberin konsertoista harvimmin esitetty.
 
KE 6/2/2019 19.00
TO 7/2/2019 19.00
 
Osmo Vänskä, kapellimestari
Jonathan Roozeman, sello
 
Samuel Barber: Sinfonia nro 1
Samuel Barber: Sellokonsertto
Antonín Dvořák: Sinfonia nro 9 "Uudesta maailmasta"

Lue lisää.