article-image

Visuaalinen alkusoitto johdattaa konserttiin

Visuaalinen alkusoitto jatkuu kevätkaudella Musiikkitalon mediaseinällä

AV-arkin, Nykytaiteen museo Kiasman ja Helsingin kaupunginorkesterin viime syksynä alkanut Visuaalinen alkusoitto -mediataideprojekti saa jatkoa juuri käynnistyneellä kevätkaudella. Musiikkitalon mediaseinällä nähdään kuukausittain vaihtuva videoteos juuri ennen alkamassa olevaa HKO:n konserttia. Kevätkauden taiteilijat ovat Pink Twins, Iiu Susiraja, Carolin Koss ja Elina Brotherus sekä tammikuun alussa sarjan käynnistänyt Marja Helander. Kunkin taiteilijan teosta esitetään mediaseinällä nonstop-muotoisesti kymmenen minuutin ajan. Julkisessa kaupunkitilassa nähtävä Visuaalinen alkusoitto tarjoaa uuden foorumin videotaiteelle ja johdattaa samalla yleisön illan konserttiin.

Tammikuu

Marja Helander: Trambo (2014; kesto 03:22 min)

Trambo kuvaa saamelaisnaista, joka vaeltaa lumisessa tunturissa. Hän raahaa isoa trampoliinia ja toivoo taakan tuovan hieman iloa elon yksitoikkoiseen matkaan. Trampoliini viittaa nykyaikaan, mutta sen voi nähdä myös vankilana.
Marja Helander (s. 1965) on saamelainen valokuva- ja videotaiteilija, joka on varhaisemmissa teoksissaan käsitellyt omaa identiteettiään saamelaisen ja suomalaisen kulttuurin välissä. Viime aikoina hän on keskittynyt kuvaamaan Saamenmaan synkkiä jälkikolonialistisia maisemia ja havainnoimaan erityisesti globaalin kaivosteollisuuden ympäristöön jättämiä jälkiä. Luonnon ja ihmisen kohtaaminen ei ole sujunut harmonisesti, vaan pikemminkin tuhoisasti. Toisaalta Helanderin videoteokset ovat humoristisia ja tarkastelevat leikkisästi perinteisen saamelaisen elämäntavan ja modernin yhteiskunnan välistä ristiriitaa.

Esitysajat: 10.1., 18.1., 23.-24.1. klo 18.30-18.40
 

Helmikuu

Pink Twins: Amalgamator (2012; kesto 9:18 min)

Pink Twinsin Amalgamator räjäyttää lian todellisuudesta ja verkkokalvoilta strukturalistisella 3D-ohjelmoinnin, videofeedbackin, maisemakuvauksen ja liikkuvan action-maalauksen risteytyksellä.
Pink Twins on helsinkiläisten taiteilija-muusikko-veljesten Juha (s. 1978) ja Vesa Vehviläisen (s. 1974) duo. Pink Twins on ollut aktiivinen vuodesta 1997 ja heidän videonsa liikkuvat kuvataiteen ja musiikin risteyskohdissa. Livenä Pink Twins esittää digitaalisia äänimaisemia usein videokuvaan yhdistettynä. Kaksikon teoksia on esitetty näyttelyissä ja festivaaleilla ympäri maailmaa ja heidän live-esityksiään on nähty ympäri Eurooppaa, Yhdysvaltoja, Aasiaa ja Australiaa.

Esitysajat: 1.2., 6.2., 7.2., 15.2. klo 18.30-18.40

 

Maaliskuu

Iiu Susiraja: Hampurilainen (2015; 4:08 min)

Iiu Susirajan valokuvat ja videot päivittävät feministisen taiteen 2000-luvulle välineinään ronski huumori, arjesta ja ihmissuhteista kumpuavat aiheet. Videossaan Hampurilainen (2015) Susiraja lähettää terveiset exälle pusertamalla tekstin ”you” pihvin pintaan ennen kuin haukkaa ison palan purilaisen kyljestä. Videon yhteyteen hän liittää heippa-kirjeen, jossa toteaa, että näin on parempi.
Susiraja tekee valokuvia ja videoita, joissa hän usein esiintyy itse. Kyse ei kuitenkaan ole varsinaisista omakuvista, enemmänkin performansseista. Taiteilija asettuu kameran eteen korostetun tavallisissa ympäristöissä mukanaan kodin esineitä, vaatteita, siivousvälineitä tai ruokatarvikkeita, joita hän käyttää “väärin” ja odottamattomilla tavoilla. Susirajalle ruoka on taiteen materiaali siinä missä maali tai savi jollekulle toiselle. Susiraja kommentoi sekä ruokakulttuuria että naiseuteen kohdistuvia odotuksia.

Esitysajat: 1.3., 7.3., 15.3., 20.3., 21.3., 29.3. klo 18.30-18.40

 

Huhtikuu

Carolin Koss: White table

White Table on syntynuyt toistuvasta äänestä, matkasta syleilyyn ja irti siitä sekä unesta, joka sai taiteilijan visualisoimaan tämän.
Carolin Koss (synt. 1986) on Saksassa syntynyt ja Helsingissä asuva ja työskentelevä taitelija ja elokuvantekijä. Hän yhdistelee eri mediumeja teoksissaan, jotka ovat usein ajatuksekkaita ja esteettisiä. Teokset antavat muodon sisäisille maisemille tai kutsuvat pohtimaan ympäristöä. Kossin teokset ovat usein luonteeltaan unenomaisia ja vangitsevat katsojan symbolisella ja tyylitellyllä kuvakielellään.

Esitysajat: 3.4., 4.4., 12.4., 18.4., 26.4. klo 18.30-18.40

 

Toukokuu

Elina Brotherus: Drummer 1-3 (2017; 8:17 min)

Drummer 1-3 on osa teossarjaa, jossa Elina Brotherus toistaa erilaisia harjoitteita kameran edessä Fluxus-liikkeen käyttämillä event score -ohjeilla. Taideteos syntyy siis ohjeita noudattamalla. Brotherus toteutti Regle du jeu -sarjan teokset yhdessä koreografi Vera Nevanlinnan kanssa. Leikkisät performanssit sohivat tietoisesti taiteen vakavuutta. Drummerissa lyhyen rumpuperformassin esittää Nevanlinna. 
Elina Brotherus asuu ja työskentelee Suomessa ja Ranskassa. Valokuvissaan ja videoissaan Brotherus on käsitellyt subjektiivisia kokemuksia, rakkauden läsnä- ja poissaoloa sekä muotoon liittyviä kysymyksiä. Nykyisin teokset keskittyvät ihmishahmon ja maiseman väliseen suhteeseen sekä taiteilijan malliinsa kohdistamaan katseeseen. Brotherus voitti Regle du jeu -sarjallaan rahapeliyhtiö PMU:n valokuvakilpailun Carte Blanche. Voiton seurauksena Brotheruksella oli yksityisnäyttely Pariisin Pompidou-keskuksessa 2017.  

Esitysajat: 1.5. klo 11.30-11.40 ja 13.30-13.40; 10.5., 15.5., 16.5., 24.5.

 

Lisätietoa taiteilijoista:
www.marjahelander.com
www.pinktwins.com
www.iiususiraja.com
www.carolinkoss.com
www.elinabrotherus.com