FÖR LÄRARE

Helsingfors stadsorkester producerar tjänster som motsvarar specialgruppers önskemål, och erbjuder information och pedagogiskt material för att stöda konsertupplevelsen.

Helsingfors stadsorkester producerar tjänster som motsvarar specialgruppers önskemål, och erbjuder information och pedagogiskt material för att stöda konsertupplevelsen.

I de öppna generalrepetitionerna kan elev- och studerandegrupper på nära håll följa med hur orkestern, dirigenten och solisten förbereder sig för konserten. De öppna generalrepetitionerna inleds kl. 10.00 och avslutas senast kl. 13.00. Senast kl. 11.30 hålls en paus på 20 minuter, under vilken gruppen kan lämna Konsertsalen. Programinformation om konserten finns i konsertkalendern. Elev-, studerande- och specialgrupper har gratis inträde.

Konstutflykt för andraklassare ordnas av Helsingfors festspel i samarbete med fostrans- och utbildningssektorn, Museet för nutidskonst Kiasma, Helsingfors stadsorkester och Musikhuset evenemanget hösten 2020. Alla andraklassare i Helsingfors stads skolor och deras lärare bjuds in till evenemanget, som har blivit något av en tradition. Målet med konstutflykten är att öppna nya dörrar till konstens och kulturens värld och erbjuda lika möjligheter att få uppleva konst för samtliga andraklassare i Helsingfors och deras lärare.

I Juniorkonserten 2021 deltar de femte musikklasserna från lågstadieskolorna i Kajsaniemi, Åggelby och Baggböle och grundskolorna i Degerö, Porolahti, Vuoniitty och Åshöjden. De femte musikklassernas elever bildar Juniorkonsertens barnkör och barnorkester och fungerar som solister i Liten uvertyr, uppträdanden som ges både före och efter konserten. För Juniorkonsertens konstnärliga och pedagogisk planering ansvarar Satu Sopanen som även är konsertens konferencier. 

Webbsajten www.kultus.fi innehåller information om huvudstadsregionens aktuella kulturutbud för barn och ungdom. På sajten informeras om evenemang som är lämpade skolgrupper, samt om projekt som är förknippade med konst- och publikfostran. Dessutom finner man information om lärarutbildning och om åt pedagoger enskilt riktade evenemang. På sajten presenteras idéer för hur utbudet av konst och kultur kan utnyttjas i undervisning.