Helsingfors festspiel - Gurrelieder

Fre 16/08/2019 19:00 - 21:00
Biljetter: 79.00-28.00 €

Presentation

Äntligen uppförs Schönbergs mastodontverk i Musikhuset! Gurrelieder, komponerat för stor orkester, gosskör, blandad kör, fem solister och en berättare, är alltid garanterat en stor upplevelse för åhörarna.

Sångsviten, unik i fråga om mångfald och hybris, är en av milstolparna i 1900-talets senromantiska konstmusik. Den baserar sig på dansken Jens Peter Jacobsens dikter, beskriver tragisk kärlek och död, och anses som Schönbergs svar på Wagners Tristan och Isolde.  

Trots mammutformatet är det nästan två timmar långa verkets uttrycksskala ovanligt bred och omfattar både patosfyllda kör- och orkesteruppföranden och känsliga kammarmusiksekvenser. Den tredelade kantaten, som uttrycker såväl fasa och romantisk längtan som narraktig komik och utmynnar i en operamässig final, är krävande för både orkestern och solisterna. Under Festspelen antas utmaningen under Susanna Mälkkis ledning av flera internationella operastjärnor, Helsingfors stadsorkester och Sinfonia Lahti samt en imponerande storkör med över 200 sångare.

Helsingfors stadsorkester och Sinfonia Lahti
Susanna Mälkki, dirigent

Solister: Torsten Kerl (Waldemar), Emily Magee (Tove), Katarina Karnéus (Waldtaube), Wolfgang Ablinger-Sperrhacke (Klaus Narr), Gidon Saks (Peasant), Salome Kammer (Berättaren)

Körer: Musikhusets kör, Polyteknikernas kör, Spira Ensemble

Kör coachas av: Nils Schweckendiek, Saara Aittakumpu, Kari Turunen

Ofta frågat

Kan jag fotografera orkestern?

Du får ta bilder före konserten och efter konserten. Då konserten pågår önskar vi dock att du lyssnar på musiken. På så sätt garanterar du musikerna arbetsfrid och stör inte heller de övriga konsertbesökarna.

Var kan jag beställa pausservering?

Pausserveringen kan beställas från Restels försäljningstjänst med telefon 0207624862 eller email ravintolat.musiikkitalo@restel.fi eller från Restis. Notera att beställning av pausservering för över 30 personer sker via försäljningstjänsten.

Måste jag klä upp mig då jag kommer på konsert?

Endast orkestern har dräktkod. Du får klä dig så att du trivs bäst.

Hur kan jag byta ut min säsongkortsplats?

Säsongkortsplatsen kan bytas ut då försäljningen inleds genom att du köper ett nytt säsongkort till en plats som är ledig. Platser som inte har lösts ut säljs som engångsbiljetter då försäljningen av säsongkorten har avslutats.

Jag har ett säsongkort men kan inte komma på konsert, vad göra?

Biljetten kan skänkas åt en vän, eller ges i gåva åt en musikstuderande genom att senast kl. 15 under konsertdagen ringa tel. 09 3102 2700 eller sända mail till helsinki.philharmonic@hel.fi.