Klubbkvällen Möten – En hyllning till Pan Sonic

Fre 01/02/2019 21:00 - 22:30
fritt inträde

Presentation

Hyllning till Pan Sonic, en finländsk grupp som var banbrytande inom experimentell elektronisk musik (1993–2009), och särskilt till gruppens framlidna medlem Mika Vainio (1964–2017).

Klubbkvällen, som ordnas av Helsingfors stadsorkester och föreningen för modern musik Korvat auki, är en hyllning till Pan Sonic, en finländsk grupp som var banbrytande inom experimentell elektronisk musik (1993–2009), och särskilt till gruppens framlidna medlem Mika Vainio (1964–2017).
 
I kvällens verk av fyra arbetspar med olika musikaliska bakgrunder utnyttjas bland annat live-elektronik, hembyggda och elektroakustiska instrument samt videokonst.
 

Haruspex: Uusi teos  
Ava Grayson, iPads 
Tuomas Ahva, electronics

Jouni Hirvelä & Atte Häkkinen: Laser Nocturne 
Jouni Hirvelä, electronics 
Atte Häkkinen, electronics 
Ville Hiilivirta, horn 
Joonas Seppelin, horn 
Heikki Nikula, clarinet 
Jaani Helander, cello 
Xavi Castelló Aràndiga, percussions

Tytti Arola & Thorkell Nordal: About Crickets 
Heikki Nikula, clarinets 
Jaani Helander, cello 
Xavi Castelló Aràndiga, percussions

Ilpo Jauhiainen & Petteri Mäkiniemi: Music for Pan Sonic tribute Concert
Heikki Nikula, bass clarinet 
Jaani Helander, cello 
Ilpo Jauhiainen, granular synthesiser 
Petteri Mäkiniemi, ginette

 
Kompositörsparen:
TYTTI AROLA & ÞORKELL NORDAL
AVA GRAYSON & TUOMAS AHVA (HARUSPEX)
PETTERI MÄKINIEMI & ILPO JAUHIAINEN
JOUNI HIRVELÄ & ATTE HÄKKINEN
 
Tillsammans med Korvat auki-artisterna uppträder musiker från HSO.

Ofta frågat

Kan jag fotografera orkestern?

Du får ta bilder före konserten och efter konserten. Då konserten pågår önskar vi dock att du lyssnar på musiken. På så sätt garanterar du musikerna arbetsfrid och stör inte heller de övriga konsertbesökarna.

Var kan jag beställa pausservering?

Pausserveringen kan beställas från Restels försäljningstjänst med telefon 0207624862 eller email ravintolat.musiikkitalo@restel.fi eller från Restis. Notera att beställning av pausservering för över 30 personer sker via försäljningstjänsten.

Måste jag klä upp mig då jag kommer på konsert?

Endast orkestern har dräktkod. Du får klä dig så att du trivs bäst.

Hur kan jag byta ut min säsongkortsplats?

Säsongkortsplatsen kan bytas ut då försäljningen inleds genom att du köper ett nytt säsongkort till en plats som är ledig. Platser som inte har lösts ut säljs som engångsbiljetter då försäljningen av säsongkorten har avslutats.

Jag har ett säsongkort men kan inte komma på konsert, vad göra?

Biljetten kan skänkas åt en vän, eller ges i gåva åt en musikstuderande genom att senast kl. 15 under konsertdagen ringa tel. 09 3102 2700 eller sända mail till helsinki.philharmonic@hel.fi.

Mera musikenergi

Kort före Béla Bartók reste till Amerika komponerade han en violinkonsert som är som en självbiografi med fokus på hans stilutveckling. Klassiska former, folkliga rytmer och en för tiden typisk modernism möts i ett verk som av sin exekutör kräver känsla och teknik. Dirigent Matthias Pintscher slår in våren i stan. 
Ons 20/03/2019
19:00
”Så knackar ödet på porten”. Så sade Beethoven om sin femte symfonins öppning, förutan vilken hela musikhistorien skulle ha format sig helt annorlunda. Akiko Suwanai spelar den violinkonsert med vars hjälp hon år 1990 slog igenom och blev den genom tiderna yngsta segraren i Tjajkovskij-tävlingen. 
Ons 03/04/2019
19:00