Leif Segerstam & Helsingfors sång- och musikförbund

Fre 20/10/2017 19:00 - 21:00
Biljetter: 36.00-7.00 €

Presentation

En kör bestående av hundratals sångare samt orkestern framför Sebastian Hillis verket för att uppmärksamma Helsingfors sång-och musikförbunds 100-årsjubileum

Den unga Sebastian Hillis orkesterverk tilldelades första pris i Toru Takemitsu-tävlingen. Hans nya verk Affekt uruppförs på Helsingfors stadsorkesters konsert under ledning av emeritus chefdirigent Leif Segerstam. En kör bestående av hundratals sångare samt  orkestern framför verket för att uppmärksamma Helsingfors sång-och musikförbunds 100-årsjubileum. Verket går igenom de affekter som uppstår i två människor då de skiljs, och speglar upplevelser som bottnar i längtan, frigörelse och minnen. Texterna är av Mårten Westö.

Pjotr Tjajkovskij: Francesca da Rimini, symfonisk fantasi opus 32

Dante Alighieris (1265-1321) Den gudomliga komedin skildrar en resa från Helvetet till Skärselden och slutligen till Paradiset, till den gudomliga kärlekens hemvist. Flera konstnärer genom tiderna har låtit sig inspireras av detta episka diktverks skildringar av framförallt de människor som plågas i Helvetet. 

Pjotr Tjajkovskij (1840-1893) läste Dantes epos år 1875. Han blev fascinerad av passagen som skildrar de olyckliga själar som torteras i en virvelvind i Helvetets andra krets. Berättaren, Dante, får chansen att samtala med två syndiga. Francesca älskade Paolo, men var tvingad att gifta sig med Paolos tyranniske bror. En gång kom brodern hem och ertappade sin hustru med Paolo. Den rasande brodern dödade både två. Som bestraffning för sin köttsliga passion hamnade kärleksparet i helvetet för all evighet. 

Tjajkovskij planerade att skriva en opera om detta ämne. Samarbetet med librettoförfattare Konstantin Zvantsev var dock så knaggligt att projektet skrinlades. Istället komponerade Tjajkovskij hösten 1876 den symfoniska fantasin Francesca da Rimini som uruppfördes i Moskva i mars 1877 under ledning av Nikolaj Rubinstein. Verket blev en enorm succé. 
I fantasins musik hör man influenser av Wagner: hösten 1876 hade Tjajkovskij rest till Bayreuth och sett Nibelungens ring. I bakgrunden skymtar också Liszts kompositioner inspirerade av Dante. Den dystra atmosfären, den briljanta orkesterdräkten och de passionerade melodierna är dock äkta Tjajkovskij. 


Pjotr Tjajkovskij: Stormen opus 18

Huvudpersonen i William Shakespeares pjäs Stormen (1611) är hertigen och magikern Prospero som drivits i landsflykt och bor på en isolerad ö. Hertigen har sällskap av sin dotter Miranda, slaven Caliban och luftanden Ariel. En storm leder till ett skeppsbrott som för Prosperos bror med sitt sällskap till ön. Med i sällskapet är Ferdinand, som Miranda förälskar sig i. Stormen är fylld av magiska fenomen och naturfenomen. Det är föga förvånande att flera tonsättare - till exempelvis Hector Berlioz, Jean Sibelius och Thomas Adés - tagit fasta på chansen att skapa deras musikaliska motsvarigheter. 

Den ryska kritikern Vladimir Stasov sände åt Pjotr Tjajkovskij (1840-1893) ett detaljerat program för ett orkesterstycke med titeln Stormen. Fokus var dock på Mirandas och Ferdinands kärlekshistoria, vilket fick Tjajkovskij att undra varför verket isåfall inte borde heta Miranda. Därför frågade han också: ”Måste Stormen innehålla en storm?” Stasov svarade att det vore önskvärt. 

Tjajkovskij grubblade på programmet i ett par månader och inledde sedan kompositionsarbetet. Stormen fullbordades hösten 1873 och uruppfördes i Moskva i december samma år under ledning av Nikolaj Rubinstein. Verket blev en stor succé. Till och med Rimskij-Korsakov, som normalt ogillade Tjajkovskijs musik, talade om ett mästerverk. Numera har denna symfoniska fantasi helt hamnat i skuggan av Tjajkovskijs tidigare orkesterstycke med motiv av Shakespeare, Romeo och Julia. Detta är litet orättvist: Stormen har en suggestiv stämning och är ett melodiskt rikt verk.

Konstnärer

 • Leif Segerstam

  dirigent

 • Helsingfors sång- och musikförbund

  kör

Program

 • 19.00
  Pjotr Tšaikovski

  Myrsky sinfoninen fantasia

 • Sebastian Hilli

  Affekt

 • 21.00
  Pjotr Tšaikovski

  Francesca da Rimini

Ofta frågat

Kan jag fotografera orkestern?

Du får ta bilder före konserten och efter konserten. Då konserten pågår önskar vi dock att du lyssnar på musiken. På så sätt garanterar du musikerna arbetsfrid och stör inte heller de övriga konsertbesökarna.

Måste jag klä upp mig då jag kommer på konsert?

Endast orkestern har dräktkod. Du får klä dig så att du trivs bäst.

Jag har ett säsongkort men kan inte komma på konsert, vad göra?

Biljetten kan skänkas åt en vän, eller ges i gåva åt en musikstuderande genom att senast kl. 15 under konsertdagen ringa tel. 09 3102 2700 eller sända mail till helsinki.philharmonic@hel.fi.