Symphonic Ellington

Ti 18/09/2018 19:00 - 21:00
Biljetter: 37.00-7.00 €

Presentation

Duke Ellingtons swing vaknar till liv då UMO och Helsingfors stadsorkester slår samman sina krafter. Under kvällen hör vi bl.a. klassikeralbumet Symphonic Ellington och dess ikoniska miljöbeskrivning Harlem. Antti Rissanen dirigerar såväl bekanta som nya arrangemang av musik av jazzmusikens adelsman. 

The Symphonic Ellington

Duke Ellington är ett namn som omedelbart ger alla jazzens vänner speciella rysningar. Orsaken är simpel: Ellington var en briljant tonsättare som ständigt överträffade de förväntningar man ställde honom.

The Symphonic Ellington (1963) utgör inget undantag. Albumets första verk Night Creature öppnar med satsen Blind Bug som svänger så frejdigt att det bara ryker om skivspelaren. Den stora ensemblens samspel är energiskt, exakt och livfullt. Ellington låter soundet andas och flödas fritt, inget är tjockt eller tilltäppt.

För Ellington innebar The Symphonic Ellington förverkligandet av en gammal dröm: att få arbeta med en symfoniorkester. Kanske detta förklarar varför den vision skivan förmedlar är så tydlig och klar. I kompositionsarbetet och arrangemangen undvek Duke de mest självklara lösningarna. Han utgick från sin egen obegränsade fantasi och undviker därmed alla smöriga klichéer.

Stalking Monster, den andra satsen i Night Creature, är ”agentjazz” inte bara till titeln. Ellingtons piano och Sam Woodyards trummor smyger runt i skumma gränder och spinner intriger medan orkestern ger kraftiga, effektfulla accenter.

Då man lyssnar på The Symphonic Ellington slås man oundvikligen av insikten att Ellington inte så mycket undviker att göra sin musik slätstruken med hjälp av symfoniorkestern som låter sin orkester presentera sina allra bästa sidor.

Lyssna på den svängiga höjdpunkten i Night Creatures tredje sats Dazzling Creature och du greppar vad det hela handlar om. Woodyard fäller sina trumbomber medan resten av ensemblen och symfoniorkestern vandrar fram i enad front.

På den ursprungliga inspelningen hör man flera av Ellingtons grupps mest centrala solister, bl.a. Paul Gonsalves och Johnny Hodges på saxofoner och Ray Nance på kornett. På skivan som gjordes i början av år 1963 uppträder fyra symfoniorkestrar: Paris, Stockholms, Hamburgs och La Scalas symfoniorkestrar.

Då man talar om Ellingtons omfattande produktion brukar man sällan lyfta fram The Symphonic Ellington och det är synd. Skivan är ett paradexempel på vad som är resultatet då en självständigt skapande tonsättare och arrangör med ett kvalitativt band till förfogande presenterar sin musikaliska identitet i en helt ny kontext. Musiken är på en och samma gång bekant och överraskande, och ständigt enormt inspirerande.

 

 

Konstnärer

 • Antti Rissanen

  dirigent

 • Helsingin kaupunginorkesteri

 • UMO Helsinki Jazz Orchestra

Program

 • 19.00
  Duke Ellington

  Harlem

 • Duke Ellington

  Non-Violent Integration

 • Duke Ellington

  Night Creature 1st Movement "Blind Bug"

 • Duke Ellington

  Night Creature 2nd Movement "Stalking Monster"

 • Duke Ellington

  Night Creature 3rd Movement "Dazzling Creature"

 • Paus 25 min

 • Duke Ellington / Billy Strayhorn

  Sunset and the Mockingbird

 • Duke Ellington / Billy Strayhorn

  Lightning Bugs and Frogs

 • Duke Ellington / Billy Strayhorn

  Le Sucrier Velours

 • Duke Ellington / Billy Strayhorn

  Northern Lights

 • Duke Ellington / Billy Strayhorn

  Single Petal of a Rose

 • Duke Ellington / Billy Strayhorn

  Apes and Peacocks

 • Duke Ellington / Billy Strayhorn

  Do nothing till you hear from me (arr. Tero Lindberg)

 • Duke Ellington / Billy Strayhorn

  It don’t mean a thing (arr. Antti Rissanen)

 • Duke Ellington / Billy Strayhorn

  Sophisticated Lady (arr. David Berger)

 • Billy Strayhorn

  Take the A Train (arr. David Berger)

 • 21.00
  Duke Ellington / Juan Tizol

  Caravan (arr. Antti Rissanen/Tero Lindberg)

Ofta frågat

Kan jag fotografera orkestern?

Du får ta bilder före konserten och efter konserten. Då konserten pågår önskar vi dock att du lyssnar på musiken. På så sätt garanterar du musikerna arbetsfrid och stör inte heller de övriga konsertbesökarna.

Var kan jag beställa pausservering?

Pausserveringen kan beställas från Restels försäljningstjänst med telefon 0207624862 eller email ravintolat.musiikkitalo@restel.fi eller från Restis. Notera att beställning av pausservering för över 30 personer sker via försäljningstjänsten.

Måste jag klä upp mig då jag kommer på konsert?

Endast orkestern har dräktkod. Du får klä dig så att du trivs bäst.

Hur kan jag byta ut min säsongkortsplats?

Säsongkortsplatsen kan bytas ut då försäljningen inleds genom att du köper ett nytt säsongkort till en plats som är ledig. Platser som inte har lösts ut säljs som engångsbiljetter då försäljningen av säsongkorten har avslutats.

Jag har ett säsongkort men kan inte komma på konsert, vad göra?

Biljetten kan skänkas åt en vän, eller ges i gåva åt en musikstuderande genom att senast kl. 15 under konsertdagen ringa tel. 09 3102 2700 eller sända mail till helsinki.philharmonic@hel.fi.