article-image

En djupdykning ner i det germanskas kärna

Under kommande säsong gör Helsingfors stadsorkester en djupdykning ner i det germanskas kärna

I Helsingfors stadsorkesters konsertsäsong 2017-18 klingar musik från det tyska språkområdet. Programmet sträcker sig från klassiker av Beethoven, Mahler och Bruckner till vår tids musik. Orkesterns år kulminerar i en konsertturné till Salzburg och Paris i maj 2018. 

Höstsäsongens artistgäster är bl.a. dirigent Simone Young, sopran Anne Schwanewilms samt pianisterna Matan Porat och Ingrid Fliter. Under vårsäsongen 2018 uppträder bl.a. dirigent Juraj Valcuha, sopran Karita Mattila och första pristagaren i Sibelius-violintävlingen, Christel Lee, tillsammans med stadsorkestern i Musikhuset.

Förutom musik från det tyska språkområdet bjuds på även finländska tongångar. Ett beställningsverk av Veli-Matti Puumala får sitt uruppförande, liksom Sebastian Hillis nya verk Affekt som framförs av Helsingfors sång- och musikförbunds jättekör under ledning av dirigent Leif Segerstam. I början av december ges en galakonsert med musik och poesi från Finlands hundraåriga självständighetsperiod. Krista Kosonen och Hannu-Pekka Björkman låter lyrik möta ton. 

I början av höstsäsongen förenar stadsorkestern och UMO Jazz Orchestra än en gång sina krafter. I konserten, som leds av Jules Buckley, är solister pianisten Cory Henry och den med två Grammy-pris i år belönade vokalisten Jacob Collier. Under vårsäsongen bjuds på ett specialprojekt för även barnpubliken. I storykonserten klingar Iiro Rantalas nya kompositioner som är skrivna till Timo Parvelas kommande bok Ella ja kaverit konsertissa. 

Konsertsäsongen kulminerar i turnén till Salzburg och Paris i maj 2018. Under ledning av sin chefdirigent Susanna Mälkki konserterar Helsingfors stadsorkester tre gånger i Grosses Festspielhaus i Salzburg. Solist är cellist Truls Mørk. I Paris uppträder orkestern i det nya Auditorium La Seine Musicale. På programmet finns Mahlers nionde symfoni.

De populära HKO Screen -konsertsändningarna på webben fortsätter under kommande konsertsäsong. De av stadsorkestern producerade live-konsertsändningarna kan ses på Helsingfors-kanalen och på YLE Klassinens webbsidor. I HKO Screen-serien ges allt som allt aderton sändningar. 

Biljetter från Ticketmaster: www.ticketmaster.fi, tel. 0600 10 800 (1,98 €/min + lokalnätsavgift)

Säsongkort för hösten 2017 är till salu 4.5-2.8., engångsbiljetter för hösten 2017 är till salu fr.om. 10.8.2017.
Säsongkort för våren 2018 är till salu 2.11-4.12., engångsbiljetter för våren 2018 är till salu fr.om. 12.12.2017.

Hela programmet.