article-image

En visuell uvertyr på Musikhusets mediavägg fortsätter

En visuell uvertyr på Musikhusets mediavägg fortsätter under vårsäsongen

Förra hösten inleddes En visuell uvertyr, ett mediakonstprojekt utfört i samarbete mellan Centrum för finländsk mediakonst AV-arken, Museet för nutidskonst Kiasma och Helsingfors stadsorkester. Projektet fortsätter under vårsäsongen. Före HSO:s konsert startar visas ett månatligen växlande videokonstverk på Musikhusets mediavägg. Vårsäsongens konstnärer är Pink Twins, Iiu Susiraja, Carolin Koss och Elina Brotherus samt Marja Helander, som inleder serien i januari. Varje artists konstverk visas i tio minuter nonstop på mediaväggen. Serien En visuell uvertyr erbjuder ett nytt forum för videokonst och hälsar samtidigt publiken välkommen till kvällens konsert.

Januari

Marja Helander: Trambo (2014; längd 03:22 min)

Trambo skildrar en samisk kvinna som vandrar i ett snötäckt fjällandskap. Hon släpar på en stor, tung trampolin och önskar att hon med den kunde få uppleva litet glädje under sin monotona färd. Trampolinen hänvisar till vår tid, men den kan också uppfattas som ett fängelse.

Marja Helander (f. 1965) är en samisk foto- och videokonstnär. I sina tidigare arbeten har hon behandlat sin egen identitet som en person som befinner sig mellan samisk och finländsk kultur. På sistone har hon fokuserat på att skildra Samelands dystra postkoloniala landskap. Framförallt har hon tagit upp de spår som den globala gruvindustrin lämnar i miljön: kontakten mellan natur och människa har inte skett i särdeles harmoniska tecken. Men Helanders videoverk är också humoristiska, och de skildrar med ett lekfullt grepp konflikten mellan en traditionell samisk livsstil och det moderna samhället.

Visningar: 10.1., 18.1., 23.-24.1. kl. 18.30-18.40

 

Februari

Pink Twins: Amalgamator (2012; längd 9:18 min)

Pink Twins Amalgamator spränger bort verklighetens och näthinnornas smuts genom att kombinera strukturalistisk 3D-programmering och video-feedback med landskapsbilder och action-målning.

Pink Twins är en Helsingfors-duo som består av konstnärs-musiker-bröderna Juha (f. 1978) och Vesa Vehviläinen (s. 1974). Pink Twins har varit aktiv sedan år 1997. Duons videoarbeten förenar bildkonst med musik. Pink Twins ger liveuppträdanden i vilka digitala ljudlandskap ofta kombineras med videobild. Duons arbeten har visats i utställningar och på festivaler jorden runt, och den har uppträtt live i Europa, Förenta Staterna, Asien och Australien.

Visningar: 1.2., 6.2., 7.2., 15.2. kl. 18.30-18.40

 

Mars

Iiu Susiraja: Hampurilainen (2015; längd 4:08 min)

Iiu Susirajas fotografier och videon skapar feministisk konst för 2000-talet. Hon skildrar vardag och människorelationer med hjälp av en robust humor. I videon Hampurilainen (Hamburgaren, 2015) sänder Susiraja en hälsning till sin ex. Hon sätter texten ”you” på en hamburgare och äter sedan en stor bit av den. Till videon hör ett brev i vilket Susiraja förklarar att det är bättre så här.

Susiraja gör foton och videon i vilka hon själv ofta uppträder. Det rör sig inte om egentliga självporträtt utan om performance-uppvisningar. Konstnären ställer sig framför kameran i understruket vanliga miljöer och använder bruksföremål, kläder eller mat på ett ”felaktigt” eller oväntat sätt. För Susiraja är mat ett konstmaterial, jämförbart med målfärg eller lera. Hon kommenterar såväl matkultur som de förväntningar som ställs på kvinnlighet.

Visningar: 1.3., 7.3., 15.3., 20.3., 21.3., 29.3. kl. 18.30-18.40

 

April

Carolin Koss: White Table (2012; 3:11 min)

White Table bygger på ett återkommande ljud, en resa mot en famn och bort ifrån den, och på en dröm som konstnären här har visualiserat.

Carolin Koss (f. 1986) är en konstnär och filmskapare som är född i Tyskland och bosatt och verksam i Helsingfors. Hon kombinerar olika medier i sina arbeten som ofta är tankeväckande och estetiska. Hennes verk uttrycker inre landskap eller inviterar tittaren att grubbla över omgivningen. Koss arbeten har ofta en drömlik karaktär och använder sig av ett symboliskt och stiliserat bildspråk.

Visningar: 3.4., 4.4., 12.4., 18.4., 26.4. kl. 18.30-18.40

 

Maj

Elina Brotherus: Drummer 1-3 (2017; 8:17 min)

Drummer 1-3 utgör en del av en serie i vilken Elina Brothers framför en kamera utför olika handlingar enligt Fluxus-rörelsens event score-instruktioner. Konstverket skapas med andra ord genom att man följer instruktionerna. Brotherus har förverkligat verken i serien Regle du jeu i samarbete med koreograf Vera Nevanlinna. Konstnärligt allvar ersätts här av lekfullhet. I Drummer utför Nevanlinna en kort trum-performance.

Elina Brotherus bor och är verksam i Finland och Frankrike. I sina fotografier och videon har hon behandlat subjektiva erfarenheter, kärlekens närvaro och frånvaro, och formfrågor. Numera är hennes arbeten fokuserade på relationen mellan människogestalt och landskap, och på konstnärens blick på sin modell. Brotherus serie Regle du jeu vann PMU-firmans fototävling Carte Blanche och ledde till att Brotherus år 2017 kunde ha en privatutställning i Pompidou-centret i Paris.

Visningar: 1.5. kl. 11.30-11.40 och 13.30-13.40; 10.5., 15.5., 16.5., 24.5.

 

Information om konstnärerna:

www.marjahelander.com

www.pinktwins.com

www.iiususiraja.com

www.carolinkoss.com

www.elinabrotherus.com