article-image

Helsingfors stadsorkester har gett ut HKO Screen-mobilapplikationen

Helsingfors stadsorkester har gett ut HKO Screen-mobilapplikationen - ett samnordiskt nätverk för att främja att se och höra klassisk musik på webben har grundats

Helsingfors stadsorkester har gett ut HKO Screen-mobilapplikationen som hämtar orkesterns på webben streamade konserter till smarta enheter. Med appen kan man se och höra konserter som direkta webb-sändningar, återvända till konsertinspelningar, bekanta sig med intervjuer med orkesterns gästartister och få tillgång till orkesterns spellistor. För tillfället går det att använda appen för att ta del av alla från och med säsongen 2019-2020 på webben streamade konserter. Appens innehåll utvidgas kontinuerligt. Konserterna läggs till appen så snart som möjligt efter direktsändningen. Helsingfors stadsorkester producerar varje år 12-14 konsertsändningar som visas live på nätet, 1-2 gånger i månaden.

Appen är gratis och tillgänglig för Android- och iOS-apparater.

 

Nordic Sound – nätverket

Det samnordiska Nordic Sound - nätverket grundades på Nordiska orkesterdagarna i Köpenhamn i oktober i fjol. Nätverket har som målsättning att utöka och göra det lättare att få se och höra klassisk musik på webben. Nordic Sound samarbetar med orkestrar, ensembler, konsertplatser, konstnärsorganisationer, tonsättarförbund, copyrightorganisationer och teknologiska partners jorden runt. Nordic Sound har som sin verksamhetsidé att utvidga orkestrarnas teknologiförståelse samt att idka substanssamarbete.

I samarbete är för tillfället 18 orkestrar och övriga aktörer på musikfältet, bland annat  Göteborgs symfoniorkester, Bergens filharmoniska orkester, Stockholms Konserthus/Kungliga filharmoniska orkestern och Sveriges radios symfoniorkester. Från Finland deltar tillsvidare Helsingfors stadsorkester och Sinfonia Lahti i samarbetet. Helsingfors stadsorkesters HKO Screen-mobilapp är förverkligad utgående från Göteborgs orkesters plattform, i nära samarbete med applikationsutvecklaren.

 

HKO Screen -appen

Android: från Google Play

iOS: iPhone, iPad, AppleTV, från App Store 

Språk: finska, svenska, engelska

Programmet väljer automatiskt språk enligt apparatens språkval.

Att ladda ner och använda appen är kostnadsfritt. Då appen ges ut kan allt innehåll användas och ses gratis fram till åtminstone slutet av vårsäsongen 2020. Nytt innehåll laddas upp kontinuerligt.

 

Appens viktigaste egenskaper:

Direktsändning: med appen kan du följa med konserten live.

Arkiv: tillgång till tidigare konserter, intervjuer och program.

Kalender: datum för kommande webb-sändningar är samlade på ett ställe. Möjlighet att lägga till evenemang i den egna kalendern.

Uppdatering av information: då nytt innehåll läggs till eller då en direktsändning startar får du genast veta det.

Spellistor: tillgång till av Helsingfors stadsorkester skapade spellistor.

Konserterna går att streama via TV: Chrome Cast / AirPlay / Apple TV- support.

 

Att skapa ett konto:

Du kan skapa ett konto som hämtar med sig nya egenskaper i appen. Att skapa ett konto är inte obligatoriskt.

Sökfunktion: du kan söka innehåll utgående från dirigentens, solistens, tonsättaren eller verkets namn.

Video-arkivering enlig typ av innehåll: konserter, intervjuer, favoriter.

Favoriter: du kan förse dina favoritkonserter med en märkning och skapa en egen spellista.

Möjlighet att beställa en nyhetsbulletin.