article-image

Helsingfors stadsorkester konserterar i Bryssel och Brygge

Denna vecka reser Helsingfors stadsorkester tillsammans med chefdirigent Susanna Mälkki och Tero Saarinen Company till Bryssel och Brygge. 

Konserterna i Bryssels kulturcentrum BOZAR och Brygge Concertgebouw samt en evenemangsdag på BOZAR utgör en del av kulturprogrammet under Finlands EU-ordförandeskap.

I konserthelheten framförs två verk av Sibelius, Tuonelas svan och den femte symfonin. Koreograf Tero Saarinens Zimmermann Trio är skapad på beställning av Los Angeles filharmoniker och Helsingfors festspel. Vid Finlandspremiär i augusti i fjol tolkades verket av HSO och TSC. På ett för Saarinens arbeten typiskt sätt kombinerar verket levande musik, dans och visuella element för att skapa en till känslor och sinnen vädjande helhetsupplevelse.

På evenemangsdagen Nordic Trail i kulturcentret BOZAR den 12.10. uppträder HSO:s kammarensembler med repertoarer som består av ny och äldre musik från Finland och olika delar av världen: Sibelius på violin, cello, harpa och bleckblåsinstrument, fördomsfri improvisation och en barnkonsert uppkallad efter orkesterns faddermaskot Nalle Knappöga. Evenemangsdagen kulminerar i att Helsingfors stadsorkester, operasångare Matti Salminen och Tango Alakulo Ensemble tolkar tangon under ledning av dirigent Taavi Oramo. I evenemangsdagens klubbkväll uppträder Tölöläb tillsammans med luftakrobat Iloa Jänti.

 

Turné till Belgien 10.-12.10.2019

10.10.2019 kl. 20.00 BOZAR, Bryssel
11.10.2019 kl. 20.00 Concertgebouw, Brugge

 

Helsingfors stadsorkester
Susanna Mälkki, dirigent
Oren Shevlin, cello
Tero Saarinen Company
Tero Saarinen, koreograf
Jenna Broas, Misa Lommi, David Scarantino, dans
Mikki Kunttu, ljussättning och dekor
Erika Turunen, dräkter och konstruktioner
Sini Länsivuori, koreografens assistent
Satu Halttunen, repetitionsansvarig

Jean Sibelius: Tuonelas svan
Tero Saarinen: Zimmermann Trio
Berndt Alois Zimmermann: Concerto pour violoncelle et orchestre en forme de ”pas de trois”
Jean Sibelius: Symfoni nr 5

12.10. fr.o.m. kl. 16.30 BOZAR, Bryssel

Nordic Trail - evenemangsdag