article-image

Helsingfors stadsorkesters säsong 2019-2020 offentliggörs

Den röda tråden i Helsingfors stadsorkesters repertoar under säsongen 2019-2020 utgörs av italiensk och av Italien inspirerad musik. 

Tidslinjen sträcker sig från barocken till vår egen tid. Tonsättarnamn under säsongen 2019-2020 med Italien som tema är bl.a. Ottorino Respighi, Gioachino Rossini, Alfredo Casella, Giuseppe Verdi, Luigi Nono, Francesco Filidei och Francesca Verunelli. Under konsertsäsongen uruppförs verk av Kaija Saariaho, Lotta Wennäkoski, Kimmo Hakola och Veli Kujala. Kontrabasist-vokalist Esperanza Spalding och flöjtist Claire Chase tolkar tillsammans med Felipe Lara ett nytt verk som har skrivits på beställning av stadsorkestern och Los Angeles filharmoniker och som får sin världspremiär i Helsingfors.

Under kommande säsong dirigeras stadsorkestern av bl.a. Gianandrea Noseda, Jane Glover, Antonello Manacorda, Donato Renzetti och Simone Young. Emotsedda solistgäster är bl.a. pianisterna Elisabeth Leonskaja, Alexander Toradze, Nelson Freire och Angela Hewitt, mezzosopran Anne Sofie von Otter och altviolinist Antoine Tamestit. Många av artistgästerna uppträder i Musikhuset i dubbla roller: Thomas Adès, Péter Eötvös och Olli Mustonen som tonsättar-dirigenter, Thomas Zehetmair och Guy Braunstein som dirigent-solister.

Höstsäsongens öppningskonsert lotsar lyssnarna från Gesualdos madrigaltoner till Stravinsky och Sibelius, och därifrån till Luciano Berios symfoni för åtta sångröster och orkester. Solist är den brittiska vokalensemblen EXAUDI, och konserten dirigeras av orkesterns chefdirigent Susanna Mälkki. I september bjuds på mera sångmusik av Berio då mezzosopran Nora Gubisch tolkar en sångcykel inspirerad av folksånger. Denna konserts dirigent är Jukka-Pekka Saraste.

En av vårsäsongens höjdpunkter utgörs av en konsertraritet i vilken programmet består av Hector Berlioz Fantastiska symfoni och dess fortsättning Lélio, ou Le retour à la vie. Tonsättaren avsåg att verken skulle framföras tillsammans, men detta har aldrig tidigare gjorts i vårt land. Konserten dirigeras av Klaus Mäkelä. Den kommande konsertsäsongens samarbete med Mäkelä inleds dock redan under hösten då han dirigerar en kväll med rysk musik med den i Kina födda basbarytonen Shenyang som solist.

I början av december, i samband med Den finländska musikens dag, gör Helsingfors stadsorkester en turné i sin hemstad. Orkestern konserterar i Nordhuset och i Gamlas kyrka. Konserterna ges utan dirigent för att understyrka orkesterns kammarmusikaliska dimensioner. På trettondagens traditionella konsert med filmmusik visas Aki Kaurismäkis stumfilm Juha (1999). Anssi Tikanmäki har arrangerat sin originalmusik för symfoniorkester.

HSO:s nästa utrikesturné äger rum i oktober då orkestern reser till Belgien tillsammans med Tero Saarinen Company. Konserterna i Bryssel och Brügge och evenemangsdagen i kulturcentrum BOZAR i Bryssel utgör en del av kulturprogrammet i samband med Finlands EU-ordförandeskap. Under turnén uppträder Finländska barockorkestern i HSO:s säsongkortserie. Georg Kallweit är konsertens dirigent och violinsolist.

De populära HSO Screen- nätsändningarna hämtar konserter till hemsoffan under även kommande säsong. De av stadsorkestern producerade live-konsertsändningarna visas på orkesterns webbsida. Under året visas sexton konserter på nätet.

Programmet i sin helhet.
Broschyr.