article-image

HKO Screen Guest - UMO Helsinki Goes Duo

UMO Helsinki Jazz Orchestras unika duo-ensembler framför ett program med åtta verk

UMO Helsinki Jazz Orchestras unika duo-ensembler framför ett program med åtta verk. På programmet finns såväl jazz-standards som helt ny musik. Pianist är Seppo Kantonen som samarbetar med de briljanta solisterna Kasperi Sarikoski (basun), Manuel Dunkel (tenorsaxofon), Tero Saarti (trumpet) och Jouni Järvelä (altsaxofon).

Solistisk virtuositet är något man alltid hittat i UMO Helsinkis led. Detta understryks desto mera i duo-uppträdanden, i vilka solistens röst är så framträdande. Samtidigt finner musikerns eget sound och den egna tolkningen nya former. Anmärkningsvärt är även att solisternas egna kompositioner finns med på programmet: Jouni Järveläs ”Coronation Blues” föddes rentav dagen före inspelningen ägde rum.

Ett duo-uppträdande är alltid intressant: det ger musikerna stora friheter och sätter deras tillit till varandra i fokus. I UMO Helsinkis duo-nummer går friheten att notera i bl.a. de starka tolkningarna och de smarta överraskningar.

”I en duo är pianistens viktigaste och mest utmanande roll att tydligt stödja solisten men samtidigt mata åt denne harmoniska och rytmiska överraskningar. Det är skoj!” 

– Seppo Kantonen

Dessa duo-uppträdanden bottnar i restriktionerna för att förhindra korona-virusets spridning. Då det inte längre var tryggt för ett big band med 16 musiker att stråla samman började orkestern   omedelbart planera att göra inspelningar och videoinspelningar på distans. Eftersom man dessutom ville bjuda på musik med en snabb tidtabell föddes idén att ge intima duo-uppträdanden.

Programmet är spelat in i UMO Helsinki Jazz Orchestras övningsutrymme i Kabelfabriken fredagen den 20.3. För ljudinspelning och mixning svarade UMO Helsinkis trummis  Markus Ketola, för videoinspelning svarade UMO Helsinkis producent Valtteri Pokela.

Tisdag 21.4. kl 19 
HKO Screen Guest - UMO Helsinki Goes Duo

Vårens gästkonserter går att se på Helsingfors stadsorkesters nätsida och  i HKO Screen -appen så länge som restriktionerna för publikevenemang är i kraft. 
 

Program


1. Chelsea Bridge (komp. Billy Strayhorn)
2. Crazeology (komp. Benny Harris)

Kasperi Sarikoski, basun & Seppo Kantonen, piano

 

3. There Is No Greater Love (komp. Isham Jones)
4. It´s Easy to Remember (komp. Richard Rodgers)

Manuel Dunkel, tenorsaxofon & Seppo Kantonen, piano
 

5. Bewitched, Bothered and Bewildered (komp. Richard Rodgers)
6. Our Place (komp. Tero Saarti)

Tero Saarti, trumpet & Seppo Kantonen, piano

 

7. Jerome Kern Keeps Busy (komp. Jouni Järvelä)
8. Coronation Blues (komp. Jouni Järvelä)

Jouni Järvelä, altsaxofon & Seppo Kantonen, piano

 

Vårens gästkonserter går att se på Helsingfors stadsorkesters nätsida och  i HKO Screen -appen så länge som restriktionerna för publikevenemang är i kraft.  

HKO Screen-mobilappen kan laddas ner gratis för kostnadsfritt bruk från distributionsplattformar.