article-image

Möten-klubbens höstprogram

Helsingfors stadsorkesters Möten-klubbkvällar inleds den 6.9.
Helsingfors stadsorkesters populära Möten-klubb fortsätter sin verksamhet under den kommande säsongen. Klubben utgör en arena för kreativa idéer och överraskande möten. I klubben uppträder HSO:s musiker med sina vänner. 
 
Möten-klubben är gratis och öppen för alla. Den arrangeras i Musikhusets Huvudfoajé på fredagar ungefär en gång i månaden.
Fritt inträde - välkommen! Programmet inleds ca kl. 21, efter att konserten har avslutats. Caféet är öppet till kl. 22.30. 
 
fre 6.9.2019 kl. 21 Musikhuset, Huvudfoajén
 
Atte Kilpeläinen, altviolin
Tiila Kangas, altviolin 
Lauri Kankkunen, cello
Aino-Maija Riutamaa de Mata, cello
Päivi Ahonen, cello
Adrian Rigopulos, kontrabas
Emil Holmström, cembalo
 
På höstsäsongens öppningskonserts klubb gör vi en djupdykning ner i kanonmusikens värld. Australiensaren Brett Deans verk Approach, skrivet som en inledning till Bachs sjätte Brandenburgkonsert, får sin Finlandspremiär. Välkommen till repetitiva tongångar!
 
 
***
 
fre 20.9.2019 kl. 21 Musikhuset, Huvudfoajén
 
Esko Grundström, kontrabas, dragspel, kantele
Aili Järvelä, violin, harmonium, sång
Topi Korhonen, gitarr, mandolin, trumpet
Iida Savolainen, altviolin, sång
 
Det påstås att Berios folksånger utmanar lyssnaren. Vi fyra arma spelmän utmanar nu oss själva som musiker och arrangörer. Hur kan dessa sånger födas på nytt i våra händer och vara oss trogna samtidigt som de med glädje hälsar det urämne som maestro Berio utgick ifrån då han formade sina versioner? Utmaningen är antagen. Vi ser med iver fram emot kvällen. Kom och låt dig överraskas! 
 
 
***
 
fre 4.10.2019 kl. 21 Musikhuset, Huvudfoajén 
 
Ville Hiilivirta, valthorn
Mika Paajanen, valthorn 
Sam Parkkonen, valthorn 
Miska Miettunen, valthorn 
Sakari Niemi, valthorn 
Joonas Seppelin, valthorn 
 
Helsingfors stadsorkesters horngrupp framför musikstycken från den tyska romantiken och traditionella finländska verk för hornensemble. 
 
***
 
fre 1.11.2019 kl. 21 Musikhuset, Huvudfoajén 
 
Jan Söderblom, violin 
Anna-Liisa Bezrodny, violin 
Lilli Maijala, altviolin 
Jan-Erik Gustafsson, cello
Anni Elif, sång och cello
 
HSO:s konsertmästare Jan Söderblom leder Grankullas musikfestspel där hans ensemble Grani-kvartetten uppträder. Nu kommer han med sin kvartett till Möten-klubben. Ensemblen har en stark HSO-anknytning även därför att två av musikerna tidigare spelat i orkestern. 
 
Missy Mazzoli (f. 1980) är en av sin generations mest belönade amerikanska tonsättare, och dessutom en föregångare: hon är den första kvinna som Metropolitan i New York har beställt en opera av. I klubben framförs hennes av Brooklyn Bridge inspirerade verk Harp and Altar. Steve Reichs 9/11 är ett verk i tre satser som utgår från händelserna på Manhattan den elfte september år 2001.  
 
***
 
Music of Ennio Morricone & Nino Rota 
fre 29.11.2019 kl. 21 Musikhuset, Huvudfoajén 
 
Tero Saarti, trumpet
Ville Vannemaa, saxofon 
Seppo Kantonen, piano
Ville Herrala, bas
Markus Ketola, trummor 
 
Tero Saarti och UMO Helsinki Ensemble för oss på en oförglömlig fantasifärd till de stora känslornas och filmernas Italien. Ensemblen sparar inte på ambitionerna då den tar itu med evergreens av de älskade filmtonsättarna Ennio Morricone och Nino Rota. I sina arrangemang för den lilla ensemblen har Saarti använt sig av intressanta jazznyanser. På konserten framförs bl.a. Nino Rotas musik till regissör Federico Fellinis filmer La Strada, Roma och La dolce vita. Ur Ennio Morricones produktion har hämtats stycken som är bekanta från filmerna Cinema Paradiso, Once Upon a Time in the West och La Califfa.
 
Foton Maarit Kytöharju, Jaakko Paarvala och Vanessa Riki