article-image

Susanna Mälkki fortsätter som chefdirigent för Helsingfors stadsorkester

Helsingfors stadsorkesters chefdirigent Susanna Mälkkis kontrakt fortsätter efter år 2021. Det nu gjorda nya kontraktet för två år innehåller en option för en tvåårig fortsättningsperiod. Mälkki inledde sitt arbete som Helsingfors stadsorkesters chefdirigent hösten 2016. 

 
Chefdirigent Susanna Mälkki är mycket nöjd över att det fruktbara samarbetet med orkestern kan fortsätta. ”HSO är som den finländska musikens landslag som det är en stor del glädje att få vara tillsammans med på estrader såväl här hemma som utomlands. För det här gänget är inga planer för stora! Nu fortsätter vi alltså att tillsammans förverkliga dem.” 
 
Under sin period som chefdirigent för Helsingfors stadsorkester dirigerar Mälkki 8-10 årliga konsertproduktioner. Till hennes uppgifter hör även turnéverksamhet och inspelningar. Chefdirigenten ansvarar dessutom, i samarbete med intendent Aleksi Malmberg, för Helsingfors stadsorkesters konstnärliga planering. 
 
”Susanna Mälkkis djupa musikaliska syn och engagemang i att som chefdirigent vidareutveckla HSO har fört oss på en betydelsefull resa. Det arbete som utförs av henne och orkestern tillsammans hörs och känns av både hemmapubliken i Helsingfors och en internationell publik. Att detta unika samarbete kan fortsätta gör mig verkligt glad”, berättar Malmberg. 
 
Helsingfors stadsorkesters chefdirigent Susanna Mälkki arbetar även som Los Angeles filharmonikers första gästdirigent. Under konsertsäsongen 2019-2010 debuterar hon med Orchestre de Paris och med Orchestra dell’Accademia Nationale di Santa Cecilia i Rom. Till den kommande säsongens höjdpunkter hör även konserter med New Yorks filharmoniker, Bostons symfoniorkester, Chicagos symfoniorkester och Clevelands orkester samt Londons symfoniorkester och Londons filharmoniker. På operan i Paris dirigerar hon Philippe Boesmans opera Yvonne, prinsessa av Burgund. 
 
Helsingfors stadsorkesters konsertsäsong 2019-2010 har Italien som temaland. Tonsättarnamn är bl.a. Ottorino Respighi, Gioachino Rossini, Giuseppe Verdi, Alfredo Casella, Luigi Nono, Francesco Filidei och Francesca Verunelli. Under konsertsäsongen uruppförs verk av bl.a. Kaija Saariaho och Lotta Wennäkoski. Kontrabasist-vokalist Esperanza Spalding och flöjtist Claire Chase tolkar tillsammans med Felipe Lara ett verk som skrivits i sambeställning med Los Angeles filharmoniker och som får sitt uruppförande i Helsingfors. Under säsongen fortsätter  arbetet på den CD-trilogi med musik av Bartók som ges ut av BIS.
 
HSO:s nästa utrikesturné äger rum i oktober. Konserterna tillsammans med Tero Saarinen Company i Bryssel och Brügge samt evenemangsdagen i Bryssels kulturcentrum BOZAR utgör en del av kulturprogrammet i samband med Finlands U-ordförandeskap. Orkestern har inte gästat Belgien sedan sin första utrikesturné år 1900 som hade världsutställningen i Paris som slutmål.