Symposium muodostuu
Nykyisin Robert Kajanus muistetaan usein myös vapaa-ajan vietostaan: hän oli 1890-luvulta lähtien tiiviissä yhteistyössä Sibeliuksen kanssa, ja yhdessä Axel Gallénin kanssa he muodostivat niin sanotun Symposiumin ytimen. Symposiumissa suomenmieliset taiteilijat väittelivät ajankohtaisista asioista istuen Kämpissä, Königissä, Catanissa tai taiteilijakerho Pirtissä. Vakiojäsenten lisäksi eräänlaisina liitännäisjäseninä toimivat lähes kaikki merkittävät suomenmieliset taiteilijat, kuten Järnefeltin veljekset, Eino Leino, Juhani Aho ja joskus Oskar Merikantokin. Symposiumin ajanjakso kesti vuodesta 1892 noin vuoteen 1895.
Osa Symposiumin jäsenistöstä kuului niin sanottuun Tuusulanjärven taiteilijayhteisöön: paitsi Sibelius, myös Juhani Aho, Pekka Halonen ja Armas Järnefeltin taidemaalariveli Eero Järnefelt asuttivat Tuusulanjärven ympäristöä. 1890-luvulla tässä yhteisössä eli vahvasti paitsi suomalaisuuden edistäminen, myös karelianismi. Nämä taiteilijaperheet olivat keskenään läheisiä niin ystävyys- kuin sukusiteidenkin takia: erityisesti Järnefeltin ja Sibeliuksen suvut punoutuivat yhteen avioliittojen kautta.
Lähde: Matti Vainio – Nouskaa aatteet!, Sibelius.fi-sivusto & Riitta Konttinen – Onnellista asua maalla. Tuusulanjärven taiteilijayhteisö