YLIKAPELLIMESTARIN ESITTELY

Helsingin kaupunginorkesterin 13. ylikapellimestari, Helsingissä syntynyt ja nuoruusvuodet asunut Susanna Mälkki on kasvanut musiikkikulttuuriin HKO:n säestyksellä. Pienenä hän kävi perheensä kanssa konserteissa, vähän vanhempana myös koululaiskonserteissa, ja nuorena opiskelijana tietenkin kausikonserteissa kuuntelemassa maailman parhaita solisteja.

Ennen kapellimestarinuraansa Mälkki opiskeli sellonsoittoa Sibelius-Akatemiassa ja Tukholmassa sekä Lontoossa, voitti Turun sellokilpailun ja nousi Göteborgin sinfoniaorkesterin soolosellistiksi. Jo nuorena kytemään jäänyt kiinnostus kapellimestarin työtä kohtaan oli siinä vaiheessa kuitenkin vahvistunut sillä seurauksella, että hän oli pyrkinyt Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalle onnistuneesti. ”Luulen, että olen aina jollain tavalla tiennyt päätyväni kapellimestariksi. Muistan jo sello-opiskeluaikoinani ajatelleeni, että ’kyllä minäkin pääsisin kapuluokalle’”, Mälkki kertoi ensimmäisen ylikapellimestarikautensa kynnyksellä.

Mälkin ensikosketus orkesterinjohtamiseen tuli Tukholmassa orkesterisoitinten opiskelijoista kootun pienyhtyeen kapellimestarina. Tunne todellisen intohimon löytymisestä oli kirkas jo silloin, ja on sitä edelleen. Kaudella 2016–2017 Mälkki aloittaa synnyinkaupunkinsa orkesterin ylikapellimestarina. Ensimmäisen kauden teemana on ranskalaisuus.

”Haluan koota hienoja teoksia yhteen ja tehdä niistä yhtenäisen ohjelmiston, jotta ei edettäisi vain kappale tai konsertti kerrallaan. Esteettisesti ajatellen Ranskassa on erilainen tapa tuottaa ääntä myös soitinryhmäkohtaisesti. Ranskalaisessa musiikissa on erilainen sointi, aivan kuten suomalaisilla orkestereilla on oma sointinsa Sibeliuksessa.”

Vuonna 1882 perustettu Helsingin kaupunginorkesteri, jonka historiaan kuuluvat suomalaisen musiikin merkkihenkilöt Robert Kajanuksesta ja Jean Sibeliuksesta alkaen, on Mälkin mielestä suuri ylpeydenaihe koko kaupungille.

”Orkesterikonsertissa koemme asioita yhdessä, jaamme yhteisiä elämyksiä. Orkesteri on kuin elävä musiikkikirjasto, avoin kaikille. Klassinen musiikki on aina ollut olennainen osa koko kulttuurimme identiteettiä, jo Sibeliuksen ajoista alkaen.”

Jaani Länsiö

Susanna Mälkin ja HKO:n vierailevien kapellimestareiden avustajana kaudella 2017-2018 toimii Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalla opiskeleva James Kahane.