John Storgårds HKO:n ylikapellimestariksi

Historia

John Storgårds – Jontte – aloitti uransa viulistina monen muun kapellimestarin tapaan. Hän toimi konserttimestarina muun muassa Avanti!:ssa ja Ruotsin radion sinfoniaorkesterissa. Tästä hänen uransa eteni myös kapellimestarin tehtäviin.

Storgårdsin ensimmäinen kapellimestarikiinnitys oli Ylioppilaskunnan soittajissa vuonna 1992. Vuonna 1993 Storgårds aloitti kapellimestariopinnot Sibelius-Akatemiassa. Vuonna 1996 hän aloitti Lapin kamariorkesterin taiteellisena johtajana ja tuli tunnetuksi kekseliäästä ohjelmistosuunnittelustaan.

1990-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa Storgårds oli päävierailijana muun muassa Oulun ja Tampereen orkestereissa sekä kapellimestarina Tapiola Sinfoniettassa. Hän varsin poikkeuksellisesti kuitenkin jatkoi kokoajan myös aktiivista viulistin uraansa. Storgårds on levyttänyt huomattavan paljon sekä viulusolistina että kapellimestarina.

Storgårds aloitti Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestarina syksyllä 2008 Leif Segerstamin seuraajana. Vuosina 2003–2008 hän oli jo toiminut orkesterin päävierailijana, joten orkesteri oli hänelle entuudestaan tuttu.

Storgårdsia on kuvattu johtajana intohimoiseksi ja tunteelliseksi sekä erittäin kekseliääksi. Hänet tunnetaan siitä, että hän saattaa tutkia jo unohdettujakin partituureja. Storgårdsin sanotaan edistäneen Helsingin kaupunginorkesterin soittoa pirteillä ohjelmistoideoillaan sekä kamarimusiikillisuuden kehittämisellä.

Lähde: John Storgårdsin Internet-sivut & Vesa Sirén – Suomalaiset kapellimestarit.