Jukka-Pekka Saraste c Felix Broede

Jukka-Pekka Saraste

Ylikapellimestari, taiteellinen johtaja

Kapellimestari Jukka-Pekka Saraste (s. 1956) on nimitetty Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestariksi seuraavalle kolmivuotiskaudelle. Saraste seuraa tehtävässä Susanna Mälkkiä, jonka kausi HKO:n ylikapellimestarina päättyy kevään 2023 jälkeen. Aikaisemmin Saraste on työskennellyt Radion sinfoniaorkesterin, Toronton sinfoniaorkesterin, Kölnin WDR-radiosinfoniaorkesterin sekä Oslon filharmonikkojen ylikapellimestarina. Lisäksi hän on toiminut BBC:n sinfoniaorkesterin päävierailijana ja Skotlannin kamariorkesterin ylikapellimestarina.

Saraste tunnetaan poikkeuksellisesta monipuolisuudestaan sekä syvällisestä ja eheästä musiikillisesta näkemyksestään, ja hän on säännöllisesti nähty vierailija maailman huippuorkesterien edessä. Kaudella 2022–2023 Saraste on johtanut muun muassa Pariisin orkesteria, Lontoon Philharmonia -orkesteria, Zürichin Tonhalle-orkesteria, Berliinin saksalaista sinfoniaorkesteria DSO:ta ja eteläkorealaista Soulin filharmonista orkesteria.

Uransa alkutaipaleella olevien muusikoiden valmennus ja mentorointi ovat lähellä Sarasteen sydäntä. Kesäkiertueella 2022 hän toimi itävaltalaisen Gustav Mahler -nuoriso-orkesterin kapellimestarina. Saraste on myös perustanut työelämätaitoja tarjoavan LEAD!-säätiön, jonka kansainvälistä orkesteria Saraste syyskuussa 2022 johti Tampere-talossa, Helsingin Musiikkitalossa ja Lahden Sibeliustalossa. Orkesteri oli koottu Taideyliopiston Sibelius-Akatemian, sveitsiläisen Haute école de musique Genèven sekä singaporelaisen Yong Siew Toh Conservatory of Musicin musiikinopiskelijoista. LEAD!-projekteja on toteutettu muun muassa Ruotsissa, Sveitsissä, Saksassa ja Bulgariassa.

 

www.jukkapekkasaraste.com
Facebook: Jukka-Pekka Saraste
Instagram: jpsaraste
Twitter: @jpsaraste