Susanna Mälkki

Fredrik Pacius ‑palkinto Susanna Mälkille

Susanna Mälkki toimii Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestarina. Hän saa palkinnon intohimoisen analyyttisestä ja hienostuneen hallitusta muusikkoudestaan.  

Svenska litteratursällskapet i Finland jakaa vuosittain Fredrik Pacius ‑palkinnon Fredrik Paciuksen muistorahastosta. 15 000 euron palkinto myönnetään henkilölle, joka edistää suomalaista musiikkielämää Fredrik Paciuksen hengessä. 

Vuoden 2022 Fredrik Pacius ‑palkinto myönnetään kapellimestari Susanna Mälkille intohimoisen analyyttisestä ja hienostuneen hallitusta muusikkoudesta.  

Susanna Mälkki tunnetaan erityisesti taidokkaasta yhteistyöstään nykysäveltäjien kanssa. Kansainvälinen läpimurto tapahtui jo vuonna 1999, kun hän johti menestyksekkäästi Thomas Adèsin Powder Her Face ‑kamarioopperan Musica nova Helsinki ‑festivaalilla. Vuonna 2004 Mälkki johti Pierre Boulezin Ensemble InterContemporainia festivaalilla Luzernissa, ja kaksi vuotta myöhemmin hänet valittiin orkesterin musiikilliseksi johtajaksi. Susanna Mälkki on rikkonut lasikaton, samoin kuin säveltäjä Kaija Saariaho, jonka oopperoita Mälkki on tulkinnut taidokkaasti. Nykyään kaikki maailman johtavat sinfoniaorkesterit ja oopperatalot haluavat Mälkin kapellimestarikseen.  

Susanna Mälkin tinkimätön näkemys kulttuurista ja musiikista on saanut laajaa arvostusta.  Hänet valittiin Ruotsin kuninkaallisen musiikkiakatemian ulkomaiseksi jäseneksi vuonna 2008, hänelle myönnettiin Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinto vuonna 2017 ja samana vuonna klassisen musiikin aikakauslehti Musical America valitsi hänet vuoden kapellimestariksi. Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestarina Mälkki on rohkeasti uudistanut orkesterin ohjelmapolitiikkaa sekä osoittanut kansainvälisyyden ja taiteellisen syvyyden merkityksen kansallisessa ympäristössä. Seitsenvuotinen kausi ylikapellimestarina päättyy kesällä 2023.  

Fredrik Pacius ‑palkinto jaetaan Mälkin ja Helsingin kaupunginorkesterin konsertin yhteydessä 20.1.2023 kello 19.00. Konsertin ja sen jälkeen järjestettävän palkintojenjakotilaisuuden voi katsoa täältä

Pacius-palkinnon ovat aiemmin saaneet säveltäjä Eero Hämeenniemi (2021) ja kapellimestari Nils Schweckendiek (2020), Sibeliustutkija Glena Dawn Goss (2019) ja musiikkitieteilijä Pekka Gronow (2018).