Susanna Mälkki 260422

HKO:n kausi 22-23 keskittyy suomalaiseen musiikkiin

Helsingin kaupunginorkesterin tulevan konserttikauden teemana on Suomi ja suomalainen musiikki. Valtaosa konserttien kapellimestarivieraista on suomalaisia, kotimaisia säveltäjänimiä ohjelmistossa on lähes kolmekymmentä ja soitettavista teoksista kantaesityksinä kuullaan viisi.

Konserttikaudella on aihetta myös tasavuotisjuhlintaan: Filharmonisen seuran orkesteri, joka nykyään tunnetaan nimellä Helsingin kaupunginorkesteri, soitti ensimmäisen konserttinsa lokakuussa 1882. Toukokuinen juhlakonsertti on ohjelmaltaan toisinto 140 vuotta sitten kuullusta ensikonsertista. Susanna Mälkin kausi HKO:n ylikapellimestarina huipentuu orkesterin vierailuun Carnegie Hallissa toukokuussa. Edellisen kerran orkesteri on konsertoinut New Yorkin maineikkaassa konserttisalissa vuonna 1968.

Poimintoja kauden aikana HKO:ta johtavista kapellimestareista ovat mm. Dalia Stasevska, Pietari Inkinen, Sakari Oramo, Dima Slobodeniouk, Hannu Lintu, Nathalie Stutzmann, Ingo Metzmacher ja Paolo Bortolameolli. Viulumaailman huipulta vieraiksi saapuvat Leila Josefowicz, Isabelle Faust ja Tobias Feldmann. Myös laulusolistien kaarti on nimekäs: kausi käynnistyy Tristanin ja Isolden II näytöksellä, jonka nimirooleissa laulavat tenori Stuart Skelton ja sopraano Michelle DeYoung, sopraano Tuuli Takala kantaesittää Olli Kortekankaan uuden Songs of Meena -teoksen ja mezzosopraano Katarina Karnéus tulkitsee Mahlerin Rückert-laulut.

Helsingin kaupunginorkesteri, Sibeliuksen oma orkesteri, on kantaesittänyt valtaosan säveltäjämestarin suurista orkesteriteoksista. Monimuotoisella suomalaisella kaudella kuuluvat paitsi Sibelius, myös Robert Kajanus, Laura Netzel, Helvi Leiviskä, Einojuhani Rautavaara, Magnus Lindberg ja Lotta Wennäkoski. Orkesterin oman syntymäpäivän viettämisen ohella HKO juhlistaa säveltäjä Kaija Saariahon 70-vuotispäivää lokakuussa. Kantaesityksensä kauden aikana saavat Olli Kortekankaan laulusarjan ohella Alex Freemanin, Jukka Linkolan, Matthew Whittallin ja Minna Leinosen sävellykset.

Susanna Mälkki päättää vaikuttavia konsertteja, palkittuja levytyksiä ja maineikkaisiin konserttitaloihin kohdistuneita vierailuja sisältäneen ylikapellimestarikautensa HKO:ssa juhlavasti. Toukokuun alussa orkesteri suuntaa konsertoimaan Yhdysvaltoihin: Carnegie Hallissa New Yorkissa kuullaan Sibeliusta ja Saariahoa. Musiikkitalon konserteissa touko-kesäkuun taitteessa Mälkki johtaa Mahlerin kolmannen sinfonian. Mälkin ylikapellimestarikauden aikana ohjelmiston teemoja ovat olleet Ranska, saksankielinen kulttuuri, Anglo-Amerikka, Italia, Aasia sekä sydän-Euroopan slaavilaiset maat.

”Tällä kaudella katseemme ja korvamme kääntyvät erityisesti koto-Suomeen. Vaikka HKO onkin Sibelius-orkesteri, suomalainen musiikki on paljon muutakin. Tämän vuoden ohjelmisto tarjoaa siitä yhden kattauksen, ja toivon, että tulevat vuodet täydentävät suomalaisen musiikin monimuotoisuutta edelleen niin upouuden kuin vanhemmankin musiikin kautta. Kun nyt kauden 2022–23 myötä päätän kauteni Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestarina, tunnen suurta iloa ja ylpeyttä orkesterin nykyisestä kukoistuksesta ja sen merkittävästä paikasta Suomen musiikkielämässä”, kertoo Mälkki.

Linkki konserttikalenteriin.

Lipunmyynti: Kausikortit myynnissä 5.5.-1.8., kertalippujen myynti alkaa 11.8.