Kausi 24-25 tiedote

Samy Moussa on HKO:n uusi residenssisäveltäjä

Helsingin kaupunginorkesterin residenssisäveltäjä kaudella 2024–2025 on kanadalaissyntyinen, nykyisin Berliinissä asuva Samy Moussa. Moussa liittyy orkesterin kolmihenkiseen taiteelliseen johtotiimiin säveltäjä Anna Clynen jälkeen. Tulevan kauden ohjelmisto on inspiroiva kattaus suuria klassisia orkesteriteoksia, kantaesityksiä sekä ensimmäistä kertaa Suomessa kuultavia sävellyksiä. Suuren suosion saaneet kotikaupunkikiertueet jatkuvat: orkesterin vierailukonsertit kuullaan Paavalinkirkossa ja Vuotalossa ja pienyhtyeet puolestaan vievät kamarimusiikkia kaupunginkirjastoihin.  

HKO:n konserttikausi käynnistyy syyskuun alussa näyttävästi koko taiteellisen suunnittelutrion voimin, kun avajaiskonsertin johtaa kolme kapellimestaria: orkesterin ylikapellimestari Jukka-Pekka Saraste, päävierailija Pekka Kuusisto sekä uusi residenssisäveltäjä Samy Moussa. Säveltäjänä Moussa esittäytyy kauden mittaan useampaan otteeseen ja osa hänen Helsingissä kuultavista teoksistaan esitetään nyt ensimmäistä kertaa koko Euroopassa. 

Ylikapellimestari Sarasteen johtamissa konserteissa kuullaan Sibeliuksen, Mahlerin ja Haydnin suuria orkesteriteoksia sekä vietetään säveltäjä Anton Brucknerin 200-vuotisjuhlaa. Uusinta uutta ovat kantaesityksensä saavat Helsinki-variaatiot. Tilaussävellysten sarja käynnistyi Suomen itsenäisyyden juhlavuonna ja huipentuu nyt Outi Tarkiaisen, Jouni Hirvelän ja Olli Virtaperkon teosten esityksiin. 

Odotettuja vieraita: Nathalie Stutzmann, Yefim Bronfman ja Susanna Mälkki

Kapellimestari- ja solistivieraiden kaarti on tulevalla kaudella jälleen nimekäs. Kapellimestari Nathalie Stutzmann tekee odotetun paluun HKO:n eteen, samoin orkesterin emeritus-ylikapellimestari Susanna Mälkki. Pianistilegenda Yefim Bronfman saapuu orkesterin solistiksi syyskauden alkajaisiksi, ja helsinkiläisyleisöille tuttu viulistivieras Leonidas Kavakos kevätkauden loppupuolella. Muita viulusolisteja ovat mm. ensivierailunsa HKO:ssa tekevät Karen Gomyo, Ava Bahari ja Kristīne Balanas. Vaskisolisteina loistavat puolestaan trumpetisti Tine Thing Helseth, käyrätorvitaiteilija Stefan Dohr ja pasunisti Jörgen van Rijen. 

Orkesterin käynnistämä laaja HUOM – Historian unohtamat orkesterimusiikit -yhteistyöhanke tuo tulevalla kaudella päivänvaloon yhden maamme ensimmäisistä säveltäjä-kapellimestarinaisista: Heidi Sundblad-Halmeen tuotantoa kuullaan kahdessa konsertissa joulu-tammikuussa.  

Kotikaupunkikiertueiden ohella HKO jatkaa myös kansainvälistä kiertuetoimintaansa ja konsertoi Espanjassa viidessä kaupungissa marraskuussa. Kaupungin Hiilineutraali Helsinki -päästövähennysohjelman mukaisesti orkesterin lentomatkat kompensoidaan ja maan sisäiset matkat tehdään junalla. 

Tutustu uuteen kauteen täällä.

Liput: verkkokaupasta orkesterin sivustolla www.helsinginkaupunginorkesteri.fi sekä Musiikkitalon lipunmyyntipisteestä 

Syyskauden kausikortit ovat myynnissä 21.5.–6.8.2024. 

Syyskauden konserttiliput ovat myynnissä 13.8. alkaen.