Jorma Panula kaupunginorkesterin johtajana

Historia

Kun Tauno Hannikainen jäi eläkkeelle kaupunginorkesterista vuonna 1963, orkesteri piti tuumintatauon ennen uuden kapellimestarin valintaa. Pohdintaa valinnassa tehtiin erityisesti kokemuksen eli Jussi Jalaksen ja nuoren potentiaalin eli Jorma Panulan välillä.

Jorma Panula aloitti virassa elokuussa 1965. Hän harjoitutti orkesteria runsaasti, vaikka muistuttikin, että tehokkaallakaan harjoittelulla ei ”vuosien uneksimista” pystytä korvaamaan. Panula muun muassa nauhoitti orkesterin soittoa ja kuuntelutti sen soittajilla saadakseen heidät havaitsemaan virheitään. Panulan hyvin erilainen johtamis- ja harjoituttamistyyli ei miellyttänyt kaikkia muusikoita, sillä erityisesti vanhan polven muusikot vertasivat Panulaa Schnéevoigtiin ja Järnefeltiin. Toisaalta Panula vähensi konserttien määrää taatakseen riittävän harjoittelurauhan, mikä keräsi muusikoilta kiitosta.

Panula uudisti orkesterin ohjelmistoa rohkeasti. Orkesteri esitti niin sanottuja spesiaalisarjoja ja esitteli muun muassa Arnold Schönbergin tuotantoa helsinkiläisyleisölle.  Panulan kaudella (1965–1972) kuultiin myös lukuisia kotimaisia kantaesityksiä, muun muassa Salmenhaaran, Heinisen, Sallisen, Bergmanin, Donnerin, Ahon, Rautavaaran ja Meriläisen teoksista.  

Lähde: Vesa Sirén – Suomalaiset kapellimestarit &  Einari Marvia & Matti Vainio – Helsingin kaupunginorkesteri 1882-1982