Sibelius 100 vuotta -juhlavuosi & Euroopan kiertue

Historia

Sibelius 100 vuotta –juhlavuosi! 

Vuonna 1965 vietettiin näyttävästi Sibeliuksen syntymämuiston 100-vuotisjuhlaa. Juhlat organisoi valtioneuvoston asettama toimikunta ja Helsingin kaupunginorkesteri osallistui näihin juhliin muun muassa Keski-Euroopan kiertueella, jossa esitettiin lähes vain Sibeliusta. Heti juhlavuoden alussa pidettiin myös kaksi Sibelius-juhlakonserttia, joiden lisäksi HKO osallistui edustavasti Sibelius-viikoille.

8.12.1965 pidettiin valtioneuvoston juhlakonsertti, jossa soittivat niin Helsingin kaupunginorkesteri kuin Radion sinfoniaorkesterikin, solistinaan ensimmäisen Sibelius-viulukilpailun voittanut Oleg Kagan. Sibelius-juhlavuotta kuitenkin arvosteltiin mielenkiinnottomaksi, joten aika ei kenties ollut sille otollisin.

12.9.–5.10. Euroopan kiertue 

Euroopan kiertueen alkuperäisenä tarkoituksena oli Sibelius-juhlavuonna vankentaa Sibeliuksen asemaa Euroopassa. Kapellimestarin löytämisessä oli todellisia ongelmia. Lopulta orkesteria johti osan aikaa Sir John Barbirolli ja osan aikaa Jorma Panula. Matkalla esitettiin muun muassa 1. ja 7. sinfoniaa, sekä viulukonserttoa, jonka tulkitsi Henryk Szeryng. Kiertueen loppupuolella kiertuesolistina toimi Anita Välkki, joka tulkitsi Sibeliuksen lauluja.

Orkesteri vieraili kiertueen aikana jopa 13 Euroopan maassa, matkaetappeinaan muun muassa Lontoo, Amsterdam, Wien, München, Varsova, Leningrad, Praha, Budapest sekä Leipzig. Kiertue oli kaiken kaikkiaan menestyksekäs, mutta sitä kritisoitiin jo liiallisuuksiin menevästä Sibeliuksen esittämisestä. Ehkäpä ei ole varman menestyksen salaisuus rakentaa konserttiohjelmia vain yhden säveltäjän varaan, vaikka kyseessä olisikin Sibelius.

Teksti: Salla Viitanen