Leif Segerstam HKO:n 11. ylikapellimestarina

Historia

Leif Segerstam (s. 1944) oli musiikillisesti epätavallisen lahjakas lapsi. Hän opetteli soittamaan useita soittimia ja sävelsi jo pienenä lapsena. Hannikaisen 1953 perustamassa nuoriso-orkesterissa hän soitti alttoviulua ja viulua.

Segerstam debytoi kapellimestarina vain 19-vuotiaana, vuonna 1963. Ohjelmistossa oli Sevillan parturi. Hän aloitti kapellimestariopinnot Jussi Jalaksen opissa vuonna 1962, mutta jo seuraavana vuonna hän lähti New Yorkin Juilliardiin hakemaan oppia. Vuonna 1968, viisi vuotta debytointinsa jälkeen, Segerstam lähti mukaan Helsingin kaupunginorkesterin Amerikan-kiertueelle, jossa hän johti osan konserteista Jorma Panulan johtaessa merkittävimmät konsertit.

Segerstam johti ennen kaupunginorkesterin ylikapellimestarin virkaansa lukuisia orkestereita. Oopperakapellimestarina hän työskenteli muun muassa Tukholman kuninkaallisessa oopperassa, Deutsche Operissa ja Suomen Kansallisoopperassa. Radio-orkestereista hän johti esimerkiksi Wienin ORF-orkesteria, Radion sinfoniaorkesteria ja Tanskan radion sinfoniaorkesteria. Lisäksi hän toimi aktiivisesti säveltäjänä. HKO sai siis johtajakseen vuonna 1995 jo erittäin kokeneen kapellimestarin ja säveltäjän.

Segerstam aloitti vuonna 1995 sekä Helsingin kaupunginorkesterin että Tukholman oopperan johdossa. Vesa Sirenin mukaan ”Leif-huuma” valtasi Helsingin nimitysuutisen jälkeen ja kaupunginorkesteri mainostikin Segerstamin kautta aktiivisesti. Kausikorttien myynti vilkastui huomattavasti.

Kapellimestarina Segerstamia on pidetty virtuoottisena, temperamenttisena ja persoonallisena. Kaupunginorkesterin muusikot arvostivat erityisesti hänen tarkkaa korvaansa sekä vahvaa eläytymistä musiikkiin. Tarkka korva antoi muusikoille puhtia myös kotiharjoitteluun. Sanotaankin, että Helsingin kaupunginorkesterin soitto edistyi paljon Segerstamin kaudella.

Helsingin kaupunginorkesteri on levyttänyt Segerstamin johdolla – hänen kaudellaan ja sen jälkeenkin – erittäin paljon ja hyvin lopputuloksin, muun muassa Sibeliusta ja Rautavaaraa.

Vuonna 2007 kaupunginorkesteri nimesi John Storgårdsin ylikapellimestariksi ja tällöin Leif Segerstam nimettiin kaupunginorkesterin emeritusylikapellimestariksi.

Lähde: Vesa Sirén – Suomalaiset kapellimestarit.